Ελέγχονται οι αγορές ακινήτων που έκαναν Έλληνες στο Λονδίνο

Τη «φορολογική ταυτότητα» 600 Ελλήνων που αγόρασαν ακριβά ακίνητα στο Λονδίνο αξίας μέχρι 3.000.000 ευρώ ψάχνουν οι ελεγκτικές αρχές για να διαπιστώσουν αν τα χρήματα που επενδύθηκαν και τα οποία συνολικά ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ τη διετία 2010-2011 δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην Εφορία…

Στη σχετική λίστα που έφθασε στο υπουργείο Οικονομικών, μετά από αίτημα διοικητικής συνδρομής στις βρετανικές αρχές, υπάρχουν πληροφορίες και στοιχεία για τα πρόσωπα που αγόρασαν τα ακίνητα, καθώς και την πώληση τους και τους φόρους που καταβλήθηκαν στη βρετανική Εφορία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον κατάλογο με τους αγοραστές των πανάκριβων ακινήτων περιλαμβάνονται γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και γενικά όπως έλεγε πηγή «όλο το φάσμα των επαγγελμάτων». Επίσης, υπάρχουν και επώνυμα επιχειρήσεων που εμφανίζονται ως αγοραστές κατοικιών σε πανάκριβα προάστια του Λονδίνου.

Ύστερα από συλλογή πληροφοριών και διασταύρωση στοιχείων οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν σε ταυτοποίηση 200 προσώπων, ενώ η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και για τους υπόλοιπους.

Οι ελεγκτικές αρχές κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:

Έλεγχος του «πόθεν έσχες» για να διαπιστωθεί αν η δαπάνη για την αγορά ακινήτου καλύπτεται από τα δηλωθέντα εισοδήματα στην Εφορία ή αν είναι προϊόν «μαύρου χρήματος» ή εσόδων από παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ανάλογα με την περίπτωση και τα ευρήματα των ελέγχων.

Διασταύρωση των ακινήτων με τις φορολογικές δηλώσεις για να διαπιστωθεί αν οι κάτοχοί τους τα έχουν δηλώσει στο βασικό έντυπο Ε1, όπως είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο.

Αντιπαραβολή των στοιχείων των ιδιοκτητών των ακινήτων με τον κατάλογο των οφειλετών του Δημοσίου.

Περισσότερα: newsit

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ