Τα καρύδια βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος

Δύο χούφτες καρύδια την ημέρα βελτιώνουν την υγεία του σπέρματος στους νέους άνδρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biology of Reproduction (Η Βιολογία της Αναπαραγωγής)…

Το σχήμα του σπέρματος, η κυκλοφορία και η ζωτικότητα του βελτιώθηκε σε άνδρες που πρόσθεσαν στη διατροφή τους καρύδια για πάνω από 12 εβδομάδες.

Τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα καρύδια βοήθησαν στην ανάπτυξη του σπέρματος. Δεν είναι γνωστό αν αυτό θα συμβάλει και στη βελτίωση της ανδρικής γονιμότητας.

Περίπου ένα στα έξι ζευγάρια είναι υπογόνιμα, και από αυτά, στο 40% των ζευγαριών η υπογονιμότητα οφείλεται στον ανδρικό παράγοντα.

Ο Δρ. Allan Pacey, λέκτορας ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, δήλωσε: «Θα ήταν σχετικά εύκολο να διασκεδάζει κανείς με μελέτες σαν αυτή, αλλά υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι οι πτυχές της διατροφής ενός ανδρός μπορεί να επηρεάσουν τον αριθμό και την ποιότητα του σπέρματος που παράγεται από τους όρχεις του. “

Οι ερευνητές λένε ότι το επόμενο βήμα είναι να συνεργαστούν με ζευγάρια που πηγαίνουν σε κλινικές υπογονιμότητας για να εξετάσουν εάν οι υπογόνιμοι άνδρες, με κακή ποιότητα σπέρματος, αρχίσουν να διατρέφονται με καρύδια, θα έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στη σύλληψη.

Θεωρείται ότι η στειρότητα στους άνδρες είναι αποτέλεσμα ή της μικρής παραγωγής σπερματοζωαρίων, ή της μειωμένης ικανότητας κολύμβησης του σπέρματος, ή του μεγέθους του, ή του σχήματός του.

Η επικεφαλής συγγραφέας, καθηγήτρια Wendie Robbins από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του UCLA, δήλωσε: «Βρήκαμε σημαντική βελτίωση στις παραμέτρους του σπέρματος στην ομάδα που κατανάλωσε τα καρύδια. Οι άνδρες που δεν έφαγαν καρύδια, δεν είχαν καμία αλλαγή.

»Βελτιώθηκε η ποιότητα του σπέρματος όσον αφορά τη συγκέντρωση, τη ζωτικότητα, την κίνηση, το σχήμα και τις χρωμοσωμικές ανωμαλίες.»

Περισσότερα:BBC News

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ