ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ «ΠΟΛΕΜΟΣ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Έντονος προβληματισμός μα και «πόλεμος» επιχειρηματικών συμφερόντων με μπόλικο… παρασκήνιο αναδείχτηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Επιμελητήριο Λάρισας, όπου και πραγματοποιήθηκε η δεύτερη μέσα στην εβδομάδα σύσκεψη για το προσφυγικό, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων ν. Λάρισας

και υπό τη διακριτική παρουσία περιπολικού της αστυνομίας στην είσοδο του κτιρίου!

Οι επαγγελματίες τουρισμού των παραλίων ενημερώθηκαν στο πλαίσιο «κλειστής» για τους δημοσιογράφους σύσκεψης για τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό, τις μεταναστευτικές ροές που θα φιλοξενηθούν στα παράλια και το κατά πόσο αυτές θα επηρεάσουν τα τουριστικά καταλύματα και γενικότερα τον τουρισμό της περιοχής, ενώ δεν έλειψαν φωνές που έβαλλαν κατά πάντων μιλώντας ανοιχτά για «οικονομικά συμφέροντα και σκοπιμότητες», αλλά και υποβάθμιση της περιοχής, την ώρα που έντονη ήταν η δυσφορία των παριστάμενων για την πολύ μικρή συμμετοχή στη διαδικασία.

Στο περιθώριο της σύσκεψης μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλίας Ευσταθίου σημείωσε πως «ενώνουμε τις δυνάμεις για να κινηθούμε προκειμένου να προστατεύσουμε τα εισοδήματα και τις περιουσίες μας», αρνήθηκε ωστόσο να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις του paidis.com με ποιόν τρόπο σκοπεύουν να κινηθούν, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «συνάδελφοι που δέχονται τους μετανάστες προκαλούν ζημιά στην περιοχή».

Δηλώνοντας πως η Ομοσπονδία δεν κάλεσε την αστυνομία για περιφρούρηση της σύσκεψης ο κ. Ευσταθίου απαντώντας στη σελίδα για την εκφρασμένη αλληλεγγύη των καταστηματαρχών των παραλίων για τους πρόσφυγες τόνισε πως «δεν θα αφήσουμε να καταστραφεί ο τόπος μας» προσθέτοντας μάλιστα πως «δεν πρόκειται για αλληλεγγύη αλλά για στήριξη για οικονομικούς λόγους».

ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ VISEGRAD

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα συμβόλαια επιχειρηματιών με τις χώρες του Visegrad και μεγάλα τουριστικά γραφεία κυρίως της Πολωνίας, οι οποίοι κάνοντας λόγο για τεράστια οικονομική ζημιά και διαφυγόντα κέρδη με την έλευση των προσφύγων επιμένουν πως αυτά θα ακυρωθούν (σ.σ η ακροδεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας δεν δέχεται πρόσφυγες) καθώς θεωρείται βέβαιο πως οι Πολωνοί τουρίστες θα ενοχληθούν από την παρουσία προσφύγων στην περιοχή επιλέγοντας άλλους προορισμούς!

Θυμίζουμε πως η ομάδα του Visegrad αποτελείται από τις Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία με ακραίες θέσεις για το προσφυγικό, ενώ σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου επαγγελματίες της περιοχής έχουν κλείσει 3ετή συμβόλαια με την Πολωνία και κινδυνεύουν να καταστραφούν.

ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ

Εξάλλου θα πρέπει να σημειωθεί πως σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης στο Επιμελητήριο ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Παραλιών Ν. Λάρισας το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό, με τους καταστηματάρχες να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, τονίζοντας πάντως πως αυτοί που θα μεταφερθούν θα πρέπει να είναι ταυτοποιημένοι και το όλο ζήτημα θα πρέπει να διευθετηθεί με βάση την τήρηση της αναλογικότητας.

«Οι αποφάσεις έχουν παρθεί και σαφώς δεν μπορούμε να επηρεάσουμε κάποια κατάσταση, ωστόσο σε ανθρώπινο επίπεδο και μόνο θα πρέπει να είμαστε θετικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συλλόγου Δ. Χασιώτης, προσεγγίζοντας εντελώς διαφορετικά το θέμα που προέκυψε.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ