Εισηγήτρια στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η Στέλλα Μπίζιου
«Η Ελλάδα είναι ένα κράτος που φροντίζει για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των υπηκόων της σε τρίτες χώρες και ταυτόχρονα εγγυάται τα αντίστοιχα. Τελευταία δε, παρατηρείται μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επιχειρηματικά ανοίγματα Ελλήνων στη Σερβία. Που σημαίνει ότι θα υπάρξουν, πέραν των σημερινών, αυξημένες ανάγκες ασφαλιστικής κάλυψης.
Είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους μήνες, από το Μάρτιο μέχρι σήμερα 400 Έλληνες επιχειρηματίες ήρθαν σε επαφή με το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο στην Αθήνα προκειμένου να αναζητήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στη Σερβία. Νομοθετούμε για το σήμερα αλλά και για το μέλλον».
Τα παραπάνω τόνισε, ως εισηγήτρια στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την Κύρωση Συμφωνίας στον Τομέα Κοινωνικής Ασφάλισης μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κ. Στέλλα Μπίζιου.
Η κ. Μπίζιου μιλώντας για τη συμφωνία υποστήριξε πως «οι παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών εκφράζονται μέσα από ένα πυκνό διμερές συμβατικό πλαίσιο. Επισημαίνονται, ενδεικτικά, οι συμφωνίες αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής, συνεργασίας στον επιστημονικό και μορφωτικό τομέα, ανάπτυξης του τουρισμού, αεροπορικών μεταφορών, διεθνών οδικών μεταφορών επιβατών και εμπορευμάτων, οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας, αποφυγής διπλής φορολογίας.
Αναπόφευκτη η επέκταση των διμερών σχέσεων και στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Εν προκειμένω το προτεινόμενο σχέδιο νόμου έχει στόχο την κύρωση της συμφωνίας στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Σερβίας που υπεγράφη στην Θεσσαλονίκη την 13η Ιουλίου 2017».
Τέλος και αφού ανέλυσε τα εδάφια που περιλαμβάνει η συμφωνία, η Λαρισαία πολιτικός στάθηκε ιδιαίτερα στις παραδοσιακές σχέσεις που έχει η χώρα μας με την γείτονα χώρα.
«Οι δύο χώρες, Ελλάδα και Σερβία παραδοσιακά συνδέονται με φιλικούς και εμπορικούς δεσμούς. Η Σερβία ήταν και είναι χώρα προορισμού για τους Έλληνες και η Ελλάδα για τους Σέρβους.
Η δυναμική της ελληνο-σερβικής συνεργασίας αντικατοπτρίζεται και στην πρόσφατη συνάντηση, τον περασμένο Οκτώβριο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρωθυπουργό της Σερβίας Ana Brnabić. Η συνάντηση επιβεβαίωσε τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν για την αμοιβαία βούληση περαιτέρω ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων.
Στο παραπάνω πλαίσιο επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για την πραγματοποίηση το επόμενο διάστημα, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας και βέβαια, συζήτησαν για τη σημαντική επενδυτική παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Σερβία. Η Ελλάδα ειδικά κατέχει την τρίτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στη Σερβία. Στην αγορά της Σερβίας εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται περίπου 200 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 25.000 εργαζομένους. Οι συνολικές άμεσες ελληνικές επενδύσεις εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου € 2,2 δις, το δε σύνολο άμεσων και έμμεσων επενδύσεων υπερβαίνει τα € 2,5 δις», κατέληξε η κ. Μπίζιου.