Στη Λάρισα βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης η Αλέκα Παπαρήγα, πρώην γεν. γραμματέας και νυν μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ως κεντρική ομιλήτρια σε εκδήλωση που διοργάνωσε η κομματική οργάνωση της Λάρισας, προκειμένου να παρουσιαστεί το «Δοκίμιο Ιστορίας», μια δουλειά πολύχρονης επιστημονικής επεξεργασίας του ΚΚΕ,
με στόχο «να δοθούν απαντήσεις και συμπεράσματα για τον αγώνα σήμερα, μέσα από την πορεία του κόμματος, του κινήματος τους περασμένους αιώνες».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του 2ου ορόφου στον «Μύλο του Παππά», στο πλαίσιο τριήμερης έκθεσης βιβλίου που οργανώνεται στον χώρο του «Μύλου», έως την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, ενώ μιλώντας σε πυκνό ακροατήριο η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στην πορεία του κόμματος όπως αυτή περιγράφεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Δοκίμιο Ιστορίας».
Την ενδιαφέρουσα εκδήλωση άνοιξε ο Αλ. Ζορμπάς, μέλος ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως «η πρωτοβουλία της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας, για την τετραήμερη έκθεση βιβλίου και την σημερινή συζήτηση, εντάσσεται στα πλαίσια ενίσχυσης της ιδεολογικής πολιτικής παρέμβασης και συζήτησης με τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία της πόλης μας. Δένεται με την προσπάθεια που γίνεται για την οργανωμένη συζήτηση με φίλους του Κόμματος αξιοποιώντας αρθρογραφία της ΚΟΜΕΠ αλλά και του Δοκιμίου γύρω από επίκαιρα ζητήματα της σύγχρονης διαπάλης».
Παίρνοντας το λόγο η Α. Παπαρήγα ανέφερε πως «με το Δοκίμιο 1918-1949 όπως και με το προηγούμενο 1950-1968 δεν απευθυνόμαστε μόνο σε ιστορικούς επιστήμονες, απευθυνόμαστε στους εργάτες, στα φτωχά τμήματα των μεσαίων στρωμάτων, της αγροτιάς, στη νεολαία και στις γυναίκες που ανήκουν στην εργατική λαϊκή οικογένεια, και σε εκείνους που έχουν ενδιαφέρον, αναζητούν και προβληματίζονται, βρίσκονται σε πορεία διαμόρφωσης κομουνιστικής συνείδησης. Σε κάθε περίπτωση η μελέτη του Δοκιμίου για όσους αγωνίζονται προσθέτει και αυξάνει την ικανότητα δράσης, την αξιοποίηση της πείρας, τη σταθερότητα και αντοχή στους δύσκολους καιρούς που ζούμε».
Επικεντρώνοντας στις αναφορές που αφορούν στη Θεσσαλία και τους αγροτικούς αγώνες η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι «στο Δοκίμιο θα βρείτε απαντήσεις στα ζητήματα της εθνογένεσης, της διαμόρφωσης ελληνικής εθνικής συνείδησης κατά την περίοδο κυοφορίας της ελληνικής επανάστασης, για το θεσμό της Βασιλείας που δεν υπήρχε παράδοση στην Ελλάδα όμως αξιοποιήθηκε -όπως έγινε σε πολλά καπιταλιστικά κράτη- μετατρεπόμενος από θεσμό της ύστερης φεουδαρχίας σε αστικό θεσμό, με διαφορές βέβαια στο ρόλο και στις αρμοδιότητες από κράτος σε κράτος.
Ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλίας που αποτέλεσε διαχρονικά και σήμερα μια σημαντική κοιτίδα ανάπτυξης των αγροτικών αγώνων, ο Α1 τόμος του Δοκίμιου είναι πολύτιμος, καθώς περικλείει ένα πολύ σύνθετο ζήτημα που είχε να αντιμετωπίσει το κόμμα από την ίδρυσή του και σε μια περίοδο που η μαρξιστική σκέψη στην Ελλάδα δεν είχε διαδοθεί».
«Το Δοκίμιο παρέχει αποδείξεις για το ζήτημα του φασισμού ή της ακροδεξιάς αντεπίθεσης και της πάλης ενάντια του, με ποια γραμμή, με ποια στρατηγική πρέπει να αντιπαλεύεται. Ο φασισμός, ή η στρατιωτική δικτατορία που οδηγεί στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας του αστικού κοινοβουλίου, είναι προϊόντα του καπιταλισμού, του αστικού πολιτικού συστήματος», υπογράμμισε, ενώ συνεχίζοντας την περιήγηση στις σελίδες του έκανε αναφορά στις αντιθέσεις μεταξύ των αστικών κομμάτων, σε ζητήματα που αφορούν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στις πολιτικές που εφαρμόζονται ενάντια στο εργατικό κίνημα.
«Το κόμμα και η ΚΝΕ πρέπει να αναλάβουμε ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη στη διάδοση της επιστημονικής μεθοδολογίας , του διαλεκτικού υλισμού στη φύση και στην ιστορία, στην κοινωνική εξέλιξη, στην πολιτική, στην επιστήμη, στην ιστοριογραφία. Η θεωρία μας είναι ο επιστημονικός σοσιαλισμός-κομμουνισμός. Δεν ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στο λαό, τη νεολαία, μόνο ως πρωτοπόροι αγωνιστές και αγωνίστριες δράσης, αν δεν αναδεικνυόμαστε και ως πρωτοπορία και στις ιδέες, στην επιστήμη, στην έρευνα, στην θεωρητική γενίκευση των εξελίξεων. Το κομμουνιστικό φιλότιμο και η ευθύνη δεν θα εκφράζεται σταθερά και αδιάλειπτα μόνο με τη συνείδηση του ΠΡΕΠΕΙ, αν δεν εδραιώνεται και στη θεωρητική και ιστορική γνώση. Μόνο η ενότητα θεωρίας και πράξης, συλλογική και ατομική, καλλιεργεί τον ενθουσιασμό και την αντοχή, την ψυχραιμία και ετοιμότητα, στα δύσκολα, στα δύσβατα, στα πολυσύνθετα καθήκοντα, στις στροφές και τις καμπές. Η ενότητα θεωρίας και πράξης προσφέρει την ετοιμότητα που για τους κομμουνιστές και κομμουνίστριες είναι αδήριτη ανάγκη και υποχρέωση. Γνώση και δράση, πολιτική και πολιτιστική ανάπτυξη, ενωμένες μεταξύ τους παντού και πάντα», κατέληξε η κ. Παπαρήγα.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πλήθος Λαρισαίων είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με εκατοντάδες τίτλους βιβλίων και όλες τις νέες εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής όπως και να δουν την παράλληλη έκθεση που ετοίμασε η ΚΟ Λάρισας με αρχειακό υλικό, αφιερωμένη στην Κομμουνιστική Διεθνή με τίτλο «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε».
Η έκθεση θα λειτουργήσει και την Τετάρτη από τις 10.00 μέχρι τις 21.30.
Ειρήνη Παπουτσή