ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ. ΛΑΡΙΣΑΣ
O Αλέξης Τσίπρας στο λόγο του στη Θεσσαλονίκη περιέλαβε ένα σημείο το οποίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Ελασσόνας και του Τυρνάβου. Συγκεκριμένα, όταν αναφέρθηκε στο ενεργειακό σύμπλεγμα, το οποίο κατά τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί έναν από τους πέντε πόλους παραγωγής και ανάπτυξης, είπε επί λέξει: «Δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί ο λιγνίτης. Θα πρέπει, όμως, να αξιοποιηθεί σχεδιασμένα και με προληπτικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος».
Λίγο καιρό πρωτύτερα, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας με θέμα: «Εξόρυξη λιγνίτη στην περιοχή Δομένικου Ελασσόνας» (06.09.2012), η υπεύθυνη για τα θέματα Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, είχε δηλώσει: «…το 2009 πάνω από το 55% του ηλεκτρισμού μας προήλθε από το συγκεκριμένο καύσιμο, που ανάγεται στο πλέον βρώμικο αναφορικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Δεν είναι δυνατόν η Κομισιόν να μιλάει για επίτευξη του στόχου “20-20- 20” για το τέλος της 10ετίας κι εμείς να μιλάμε για ανάπτυξη νέων λιγνιτωρυχείων στη χώρα μας, προκειμένου αυτά να περάσουν σε ιδιωτικά χέρια, με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».
Επίσης ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, “σκιώδης” υπουργός Ενέργειας του κόμματος έλεγε προεκλογικά πως ο λαός «θα ενισχύσει αποφασιστικά το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και με την τοποθέτηση του προέδρου του στην συγκέντρωση της Καλαμάτας έχει σαφή και ξεκάθαρη θέση ενάντια στη δημιουργία των καταστροφικών λιγνιτωρυχείων στην περιοχή της Κορώνης»
Τελικά τι ισχύει από τα δύο;
Κατά το ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ή δεν πρέπει να περάσουμε στην εκμετάλλευση του λιγνίτη; Η εξόρυξη των λιγνιτικών κοιτασμάτων επιβαρύνει ή όχι το περιβάλλον; Υπάρχει τρόπος και ποιος για “αξιοποίηση” με “σχεδιασμένα” και με “προληπτικά μέτρα προστασίας” για την εξόρυξη λιγνίτη; Και από που προκύπτει η δυνατότητα αυτή;
Η ομιλία του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη μελετήθηκε πολύ πριν εκφωνηθεί.
Σίγουρα καμία αναφορά δεν ήταν τυχαία. Να υποθέσουμε ότι το λόμπυ “υπέρ της εξόρυξης του λιγνίτη” απλώνει τα πλοκάμια του όχι μόνο σε κάποιους τεχνοκράτες του ΥΠΕΚΑ αλλά και σε αντιπολιτευόμενους πολιτικούς χώρους;
Πάντως καλή θα ήταν μια εξήγηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ