ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Λαρισαίων

Είναι ξεκάθαρο ότι, παρά «την επιστροφή στην κανονικότητα», που ισχυρίζονται ορισμένοι, «το κουστούμι» είναι ραμμένο για το λαό από την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές είτε στηρίζονται από τη ΝΔ, είτε από το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ κ.α. μέχρι και το 2023. Αδιάψευστο στοιχείο το μεσοπρόθεσμο 2020-2023, που ψήφισαν όλοι τους και όπου εκεί υποτάσσονται όλα με αντανάκλαση στον κρατικό

προϋπολογισμό, που προβλέπει  παγωμένες πιστώσεις για τους ΟΤΑ για 4 χρόνια, μέχρι και το 2023 και έπεται συνέχεια. Τα χρήματα όμως που λείπουν από τους Δήμους δεν πάνε στη θάλασσα. Πάνε στους λίγους που κάνουν κουμάντο στην οικονομία για την ανάπτυξη τους.

Το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης (ΟΠΔ) της ΠΕΔ Θεσσαλίας για το 2020 αποτελεί την εξειδίκευση της στρατηγικής που υπηρετεί τους στόχους των  επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται και στον τόπο μας. Πηγάζει από τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Ε.Ε. και νοιάζεται μόνο για την ανάπτυξη και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, αποτελώντας συνέχεια των κυβερνητικών επιλογών όπως αυτές εξειδικεύονται μέσα από τον  «Κλεισθένη Ι», και τις πρόσφατες τροποποιήσεις του, που στηρίζουν όλοι (πλην Λαϊκής Συσπείρωσης) οι αιρετοί και οι παρατάξεις των ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ/ΚΙΝΑΛ κ.α.

Στον σχεδιασμό δράσης της ΠΕΔΘ για το 2020 προβλέπονται μια σειρά από έργα και συνέργειας που σχεδιάζονται, έχουν στο επίκεντρο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε ενέργεια, τουρισμό, διαχείριση απορριμμάτων – νερού. Ενώ από την άλλη ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει για τα πάντα, μη μπορώντας να ικανοποιήσει τις σύγχρονες βασικές ανάγκες του. Τα όποια κονδύλια και πόροι που προβλέπονται από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ, το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» κτλ. δεν έχουν στο επίκεντρο τους τις λαϊκές ανάγκες, αλλά τη διαμόρφωση των σύγχρονων πεδίων για επιχειρηματική δράση και κερδοφορία, «ξελασπώνοντας» παράλληλα και τους μεγαλοεργολάβους που θα πάρουν «τη μερίδα του λέοντος». Για όλες αυτές τις «επενδύσεις» εκείνοι που καλούνται να πληρώσουν είναι οι δημότες μέσω των αυξημένων ανταποδοτικών τελών και της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Οι στόχοι που τίθενται για ενίσχυση «της αποκέντρωσης» μέσα από τους εύηχους τίτλους της «τοπικής ανάπτυξης και οικονομίας» στοχεύουν απ’ ευθείας τα λαϊκά εισοδήματα. Γιατί η διέξοδος που προτείνουν οι θιασώτες αυτής της πολιτικής είναι «χαρατσώστε το λαό» για να βρείτε τα έσοδά σας. Ένα λαό που πληρώνει και ξανά πληρώνει με ληστρικούς νόμους, άμεση και έμμεση φορολογία ,που του βγάζουν και την πρώτη κατοικία στο σφυρί και ξανακαλείται να πληρώνει για όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, όπως, την καθαριότητα, την πρόνοια, στον πολιτισμό, τον αθλητισμό κτλ..

Η ανάπτυξη που «ευαγγελίζεται» η πλειοψηφία των αιρετών της ΝΔ στο Δ.Σ. της ΠΕΔΘ και ο επικεφαλής τους δήμαρχος Κιλελέρ κ. Νασιακόπουλος, είναι κομμένη και ραμμένη στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών συμφερόντων. Όλο αυτό το σχέδιο πατάει πάνω στα «ερείπια» των εργατικών δικαιωμάτων, που είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων.

Οι διαχειριστικές αυταπάτες που εσκεμμένα καλλιεργούνται από τους αιρετούς του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και τον επικεφαλής τους στην ΠΕΔΘ δήμαρχο Αγιάς κ. Γκουντάρα, στόχο έχουν να «θολώσουν» τα νερά και το γεγονός ότι όλοι τους (πλην Λαϊκής Συσπείρωσης) συμπλέουν στην κυρίαρχη κατεύθυνση που στόχο έχει είτε με τη μια μορφή διαχείρισης (νεοφιλελεύθερη) είτε με την άλλη (σοσιαλδημοκρατική), την ανάπτυξη και κερδοφορία για τους λίγους σε βάρος των πολλών.

Γι’ αυτό και όλοι τους πιστοί σ’ αυτές τις κατευθύνσεις, εφαρμόζουν είτε εκεί που διοικούν, είτε εκεί που αντιπολιτεύονται, όλες τις αντεργατικές πολιτικές και ενώ στα λόγια «συμπονούν» τους εργαζόμενους, στην ουσία ξεδιπλώνουν και επιβάλουν εργασιακές σχέσεις λάστιχο με 2μηνα, 5μηνα, 8μηνα, κτλ., Ενώ με τον όρο «συνέργειες» που χωράνε πολλούς, από επιχειρηματίες και μονοπωλιακούς ομίλους μέσω της «αγαθοεργίας» και της «εταιρικής ευθύνης» μέχρι τις καλοπληρωμένες ΜΚΟ και τις σακούλες των «κοινωνικού Παντοπωλείου», ισχυρίζονται ότι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια, την υποβάθμιση της υγείας, της παιδείας, αλλά και του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος, που όμως προκαλούν οι αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και των κομμάτων που τους στηρίζουν τοπικά, και που και οι ίδιοι συγκαλύπτουν, συμβάλλοντας έτσι και από μέρους τους, στην απόλυτη εξαθλίωση του λαού.

Επομένως το ερώτημα που τίθεται είναι. Ανάπτυξη από ποιον και για ποιον;

Αυτό που σήμερα έχει ανάγκη ο λαός είναι μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις δικές του σύγχρονες ανάγκες σε αθλητισμό, πολιτισμό, παιδεία, υγεία, πρόνοια. Έχει ανάγκη από μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με ελεύθερο χρόνο και με υποδομές που θα διευκολύνουν και θα προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή. Έχει ανάγκη από φθηνή και σύγχρονη κατοικία, νερό και ηλεκτρικό. Δεν έχει ανάγκη από τα φιλοδωρήματα και την φιλανθρωπία των μονοπωλίων, ούτε από τις «αγαθοεργίες» των ΜΚΟ.

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν υπόθεση των λαϊκών στρωμάτων μέσα από την οργανωμένη δράση και παρέμβαση, μέσα από την οργάνωση στα συνδικάτα για την Ανασύνταξη του κινήματος και τις Λαϊκές Επιτροπές σε κάθε γειτονιά για την υπεράσπιση της λαϊκής περιούσιας. Να βάλουν εμπόδια στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ, κυβέρνησης και δημοτικών αρχών. Να γκρεμίσουν στην πράξη τις αυταπάτες της «μεταμνημονιακής» εποχής που καλλιεργούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, που όμως είναι παρών η επιτροπεία, η λιτότητα και οι πάνω από 700 εφαρμοστικοί και μνημονιακοί νόμοι.

Διεκδικούμε:

Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τ.Δ και των οφειλόμενων σ’ αυτή. Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για νησιά και απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.

Παλεύουμε να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Να καταργηθεί κάθε τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία.

Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε Κεντρικό, περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλες καταστροφές, από καιρικά φαινόμενα, ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών. Γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία.

Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους για την ανάπτυξη – λειτουργία στην Τοπική Διοίκηση, γιατί αυτό σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού. Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν συστήματος στους βασικούς κοινωνικούς τομείς (υγείας-πρόνοιας, παιδείας) με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Κλεισθένης Ι, Καλλικράτης, κτλ.). Άμεση ενίσχυση των Δήμων που αδυνατούν με την απόλυτη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων στους ιδιώτες, των ΜΚΟ και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες Δήμων και Περιφέρειας.

Να καταργηθεί άμεσα η νομολογία που επιτρέπει στα Δ.Σ την παραχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων στους ιδιώτες.

Επαρκής και άμεση στελέχωσης της λειτουργίας των υπηρεσιών και δομών των Δήμων (Βρεφικοί- Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, ΚΑΠΗ, κλπ.), με εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με πλήρη και σταθερή εργασία με πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων όπως ορίζουν οι μνημονιακές πολιτικές. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ