Μιλώ για τα πουλιά. Κάθε τόσο, τα πουλιά, όπως άλλωστε κι εμείς, κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αισθανθούν πραγματικά, μα πραγματικά καλά. Τα πουλιά για να χαλαρώσουν και να νιώσουν όμορφα, κάθονται πάνω σε μια μυρμηγκοφωλιά, έτσι ώστε εκατοντάδες μυρμήγκια να απλωθούν σε όλο το σώμα τους…
Για τα πουλιά πρόκειται για ευδαιμονία. Οι επιστήμονες το αποκαλούν “Anting.” Είναι κοινή πρακτική των πτηνών, όπως φαίνεται σε πολλά ωδικά πτηνά, και το συνηθίζουν περισσότερο τα πιο έξυπνα από τα πουλιά, όπως τα κοράκια, οι καρακάξες, οι κουρούνες.
Γιατί τα πουλιά το κάνουν αυτό αποτελεί μυστήριο, αλλά μια σκέψη είναι ότι τα …πολτοποιημένα μυρμήγκια (έτσι καταλήγουν στο τέλος) γίνονται αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό. Τα μυρμήγκια έχουν αμυντικές εκκρίσεις, χημικά όπλα που χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν άλλα έντομα και μύκητες. Έτσι τα πουλιά αφήνοντάς τα να καλύψουν το σώμα τους, κλέβουν τα μυκητοκτόνα τους, τα ακαρεοκτόνα, τα εντομοκτόνα και τα βιοκτόνα τους, κι έτσι μπορούν να κινούνται ανενόχλητα μέσα στο δάσος.
Επίσης –υπάρχει και η άλλη εκδοχή ότι- τα πουλιά συνηθίζουν το “Anting” πολύ την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν χάνουν τα φτερά τους. Για πολλά πουλιά, είναι η εποχή της απολέπισης. Έτσι, ίσως, οι εκκρίσεις των μυρμηγκιών να είναι σαν λάδι μπάνιου. Να καταπραΰνει την επιδερμίδα τους κατά τη διάρκεια της αντικατάστασης των φτερών τους.
Ο David Quammen έγραψε γι ‘αυτό χρόνια πριν. Παραθέτει έναν Βρετανό επιστήμονα ο οποίος δήλωσε ότι «σκοπός της Anting είναι η διέγερση και η χαλάρωση του σώματος», και ότι το γενικό αποτέλεσμα “είναι παρόμοιο με αυτό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν εξωτερικά διεγερτικά, καταπραϋντικές αλοιφές, αντι-ερεθιστικά, και ίσως επίσης και το κάπνισμα. “
Είναι εθιστικό το Anting;
Λοιπόν, όπως και με τα τσιγάρα, το Anting μπορεί να γίνει μια κακή συνήθεια, ακόμη και ένας εθισμός. Υπάρχουν επιστήμονες που πιστεύουν ότι τα πουλιά εθίζονται στο Anting. Ο Quammen αναφέρει μια μελέτη που συγκρίνει το Anting με “τις ανθρώπινες συνήθειες του καπνίσματος και της χρήσης ναρκωτικών,” και λέει ότι “δεν υπάρχει καμία βιολογική ανάγκη γι αυτό, αλλά τα πουλιά το κάνουν για το αίσθημα της ευεξίας και την έκσταση που τους προκαλεί.”