ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Αναφορά τα αιτήματα του κλάδου κατέθεσε ο Μ. Χαρακόπουλος

«Ο κλάδος της Εστίασης είναι από αυτούς που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές από την επιβολή των αναγκαίων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού. Είναι βέβαιο ότι η επαναφορά στην κανονικότητα δεν θα είναι εύκολη για όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, και οι κίνδυνοι για ‘‘λουκέτα’’ και απώλειες θέσεων εργασίας είναι υπαρκτοί.

Η πολιτεία, επομένως, οφείλει με σειρά μέτρων να δημιουργήσει ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή σχετική Αναφορά που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση..

Ο Θεσσαλός πολιτικός με την Αναφορά του συνηγορεί στις προτάσεις που έλαβε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Λάρισας κ. Αλέξανδρο Σακελάρη, οι οποίες συνυπογράφονται από δεκάδες Συνδέσμους Εστίασης από πολλές περιοχές της χώρας.

Για τη διάσωση των χιλιάδων θέσεων απασχόλησης στην Εστίαση προτείνονται τρεις βασικοί άξονες παρέμβασης στο φορολογικό, ασφαλιστικό και αναπτυξιακό σχέδιο δράσης.

Συγκεκριμένα προτείνεται:

α. Η μείωση του ΦΠΑ του φαγητού στο 6% και όλων των ροφηµάτων και αλκοολούχων ποτών στο 13%, προκειμένου ο κλάδος της εστίασης -ως αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού-να παραμείνει ανταγωνιστικός σε σχέση µε τις γειτονικές χώρες για να μπορέσει να σταθεί ξανά όρθιος.

β. Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% έως 31.12.2020, καθώς και κίνητρα για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης.

γ. Η χορήγηση κεφαλαίου επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης, καθώς με την επανέναρξη θα χρειαστούν πρώτες ύλες και προϊόντα απαραίτητα για τη λειτουργία τους. Τα χρήματα αυτά θα αναμοχλεύσουν την πραγματική οικονομία, κυρίως σε όλη την προμηθευτική αλυσίδα. Προς τούτο, ο Σύνδεσμος Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Λάρισας προτείνει την καταβολή εφάπαξ ποσού ίσο µε το 3% του τζίρου του 2019 για κάθε επιχείρηση εστίασης µε ανώτατο πλαφόν τα 8.000 ευρώ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ