Τα σκυλιά μπορούν να μετρήσουν, να χρησιμοποιούν υπολογιστές αφής και να κατανοούν εκατοντάδες λέξεις. Σύντομα θα μπορούσαμε να μάθουμε και τί πραγματικά σκέφτονται για εμάς…
Κατά τον τελευταίο μισό αιώνα, τα εργαλεία της νευροεπιστήμης έχουν αποκαλύψει πολλά για τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Τώρα, οι ερευνητές πιέζουν προς τα εμπρός, σε ένα νέο σύνορο: εξερευνούν τι συμβαίνει στο μυαλό του καλύτερου φίλου του ανθρώπου. Η μελέτη για τη γνώση του σκύλου έχει απογειωθεί τα τελευταία χρόνια, και παρουσιάζει συνεχώς νέα ευρήματα για το πώς τα σκυλιά μαθαίνουν λέξεις, αριθμούς και αφηρημένες έννοιες – και πώς διαχειρίζονται εμάς, τα δήθεν αφεντικά τους.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Animal Cognition, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια διαδικασία που είναι γνωστή ως «προνομιακή προβολή” και έδειξαν ότι οι σκύλοι μπορούν να καταλάβουν απλούς υπολογισμούς.
Τα σκυλιά καταλαβαίνουν επίσης τη γλώσσα, και η νέα έρευνα δείχνει ότι μπορούν να μάθουν πολλές περισσότερες λέξεις από το «κάτσε κάτω» και «σήκω». Το μέσο σκυλί μπορεί να μάθει 165 λέξεις, σημειώνει ο ψυχολόγος Stanley Coren του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, και μερικά superdogs μπορεί να έχουν λεξιλόγιο 250 λέξεων.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck για την Εξελικτική Ανθρωπολογία, στη Γερμανία, αναφέρθηκαν σε ένα κόλλεϊ, που ονομάζεται Ρίκο, που μπορούσε να μάθει το όνομα που δίνεται σε ένα άγνωστο αντικείμενο, όπως ένα λούτρινο λαγουδάκι μέσα από μια διαδικασία αποκλεισμού άλλων πιθανοτήτων, και μπορούσε να θυμηθεί το όνομα του αντικειμένου τέσσερις εβδομάδες αργότερα. (Τα Κόλλεϊ θεωρούνται από τα πιο ευφυή σκυλιά. Ακολουθούν τα κανίς, οι γερμανικοί ποιμένες, τα γκόλντεν ριτρίβερ, τα Dobermans, τα τσοπανόσκυλα Shetland και τα Λαμπραντόρ ριτρίβερ.) Τα σκυλιά μπορούν να επιλύουν χωροταξικά προβλήματα – βρίσκουν την ταχύτερη διαδρομή για μια αγαπημένη καρέκλα, εντοπίζουν μια αγαπημένη λιχουδιά – και μπορούν να μάθουν πώς να λειτουργούν απλούς μηχανισμούς, όπως τις ασφάλειες.
Πιο εντυπωσιακή από όλα είναι η ικανότητα των σκύλων να μαθαίνουν για τους ανθρώπους. Ανταποκρίνονται σε χειρονομίες μας, παρακολουθούν τη γλώσσα του σώματός μας, και ακολουθούν το βλέμμα μας για να καταλάβουν τι ψάχνουμε. Ακόμη είναι ευαίσθητα στο ανθρώπινο χασμουρητό, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Biology Letters.
Τα σκυλιά έχουν εξελιχθεί παράλληλα με τους ανθρώπους, και έχουν γίνει ιδιαίτερα ευαίσθητα στις νύξεις μας. Μια άλλη μελέτη από το περιοδικό Science ανέφερε ότι τα κουτάβια μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες μπορούν να ερμηνεύουν τα σήματα που παίρνουν από τους ανθρώπους.
Τα σκυλιά διαβάζουν τους ανθρώπους καλύτερα από τους χιμπατζήδες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε φέτος. Στην πραγματικότητα, η πιο ακριβής σύγκριση είναι ένα παιδί: τα σκυλιά έχουν τις κοινωνικές ικανότητες, τη γνώση ενός 2χρονου παιδιού. (Τα σκυλιά σε μια πρόσφατη μελέτη μπορεί να διεκδικήσουν και μια άλλη ομοιότητα με τα μικρά παιδιά: αγαπούν το iPhone: η ικανότητά τους να κατανοούν τις αφηρημένες έννοιες διερευνήθηκε μέσω των υπολογιστών αφής.)
Η βαθύτερη κατανόηση του μυαλού του σκύλου μπορεί να είναι στο δρόμο.
Ο Gregory Berns, ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Emory, γράφει ότι υπάρχουν “ατελείωτα” ερωτήματα που πρέπει να διερευνηθούν: Πώς τα σκυλιά διακρίνουν μεταξύ των ανθρώπων που ξέρουν; Είναι από τη θέα ή τη μυρωδιά; Τι νόημα έχει η γλώσσα μας για αυτά; Πώς το μυαλό τους βλέπει τους ανθρώπους, τα άλλα ζώα, α άλλά και άλλα σκυλιά; Η μελέτη του σκύλου, σημειώνει, μας φέρνει τελικά πίσω στις δικές επιθυμίες και συμπεριφορές μας: «Επειδή οι άνθρωποι, στην πραγματικότητα, δημιούργησαν τα σκυλιά μέσω της εξημέρωσης, το μυαλό των σκυλιών αντανακλά πίσω σε μας το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα από τα μάτια, τα αυτιά, και τη μύτη ενός άλλου είδους. “