Στο πλαίσιο της δράσης «Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» 2019 – 20 στην κατηγορία των βιντεοσκοπημένων παραστάσεων, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Τυρνάβου απέσπασε το πρώτο βραβείο για την παράστασή του «Ένα ποντίκι αλλιώτικο από τα άλλα».
Η παράσταση βιντεοσκοπήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου και μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα στους συμμετέχοντες.
Το θέμα της παράστασης έχει ως αφετηρία τη λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το σενάριο βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Χρυσάνθης Τσιαμπαλή «Ένα ποντίκι αλλιώτικο από τα άλλα» και αποτελεί διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία επιστημονικού θέματος μέσα από τις αρχές της Διερευνητικής Μάθησης.
Έχοντας τα παραπάνω ως αφετηρία, η Παιδαγωγική Ομάδα του Σχολείου με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς Κυρατζή Αντώνη, Γιαννώτα Γιώργο, Γώγου Βίβιαν, Διψάνα Αλεξάνδρα, Μπλάκου Θεοδώρα, Κουτάλου Χριστίνα, δραματοποίησαν με πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο (αλλά και με χιούμορ) μια παρουσίαση των διαφορετικών τμημάτων, συσκευών και εργαλείων του Η/Υ.
To βίντεο της παράστασης μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ: https://safeYouTube.net/w/q0sD
Τους μαθητές καθοδήγησε θεατρικά ο θεατρολόγος του σχολείου, Γιαννώτα Γιώργο, ο οποίος είχε και τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης, ενώ η μαθήτρια του σχολείου Βάλια Πνάκα έκανε τη χορογραφία.
Το σχολείο σε επικοινωνία με την συγγραφέα, κα Τσιαμπαλή, εξέφρασε την επιθυμία να την καλέσει στο σχολείο για να γίνει η παρουσίαση της παράστασης ζωντανά και να ζητήσει τα σχόλιά της, όμως δυστυχώς το κλείσιμο των σχολείων ακύρωσαν αυτή την εκδήλωση.
Το «Μαθαίνοντας την Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» είναι μια πρωτοποριακή δράση, όπου μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου καλούνται να δραματοποιήσουν επιστημονικές έννοιες και γνώσεις που προέρχονται από την ύλη που διδάσκονται στα σχολεία. Η δράση αυτή είναι μία πρωτοβουλία της ScienceView (Ελληνική Ένωση Δημοσιογράφων Επιστήμης, Επικοινωνιολόγων Επιστήμης και Συγγραφέων Επιστήμης), με συνεργαζόμενους φορείς το τήμα ΦΠΨ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, την Ελληνογερμανική Αγωγή, και το Noesis – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας, και τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Αρ. Πρωτ. 194810/ΓΔ4, 13-11-2017).