Σε δραματικό τόνο περιγράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters την επανεμφάνιση ασθενειών στην χώρα μας την περίοδο της κρίσης, χαρακτηρίζοντάς την ως άλλη μία απειλή ανάμεσα σε αυτές που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα...
«Εκεί που φαίνεται ότι τα πράγματα δε θα μπορούσαν να πάνε χειρότερα για την Ελλάδα, η εξαντλημένη και καταχρεωμένη χώρα έχει να αντιμετωπίσει ακόμη μια νέα απειλή: τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια» αναφέρει το πρακτορείο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο «ένα τσίμπημα κουνουπιού μπορεί να μεταδώσει στον άνθρωπο εξωτικές/τροπικές λοιμώξεις, όπως είναι η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο ιός chikungunya και ο δάγκειος πυρετός, σε περιοχές της Νότιας Ευρώπης που έχει αλλάξει το κλίμα και η ζέστη διαρκεί περισσότερο».
«Ήδη η ελονοσία, μια ασθένεια που εξαλείφθηκε από την Ελλάδα το 1974, δεν επέστρεψε απλώς μέσα από τους τουρίστες και τους μετανάστες – όπως συμβαίνει εδώ καιρό σε καιρό στην υπόλοιπη Ευρώπη – αλλά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο εντός των ελληνικών συνόρων», σημειώνει το Reuters, τονίζοντας πως «ο αριθμός των νεκρών φέτος από ιό του Δυτικού Νείλου, μια ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια Culex modestus, ανήλθε στους 16 στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία της 11ης Οκτωβρίου».
«Σημάδι των καιρών ότι “Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα”, μια παγκόσμια ιατρική φιλανθρωπική ομάδα που συνήθως συνδέεται με την πάλη να σώσει τις ζωές των μωρών στην υποσαχάρια Αφρική, εργάζεται τώρα με πλήρη απασχόληση σε περιοχές της νοτίου Ελλάδας», τονίζεται ενώ σχολιάζεται εκτενώς η κατάρρευση του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα.
«Σε μια χώρα που την επισκέπτονται 16 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως και όπου τα μέτρα λιτότητας πλήττουν έως και το 30% του πληθυσμού που αγωνίζεται για πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, είναι αναγκαίο τα μολυσματικά δαγκώματα από τα κουνούπια να μειωθούν στο ελάχιστο», αναφέρει μεταξύ άλλων το Reuters.