Σε ομόφωνη απόφαση κατέληξε η παντεχνική ανοιχτή συνεδρίαση της αντιπροσωπείας ΤΕΕ Κ&Δ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, η οποία αποτελεί «κοινό τόπο» της διεξαχθείσας συζήτησης μετά την εισήγηση του προέδρου Ντ. Διαμάντου, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και τις επιμέρους διαφωνίες.
Η απόφαση έχει ως εξής:
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ
Σε μία Ελλάδα που αναζητά την Εθνική της αξιοπρέπεια,
σε μία Κοινωνία που αναζητά την αληθινή ελπίδα,
σε μία Δημοκρατία που η αξιοκρατία και το περί Δικαίου αίσθημα είναι τα μόνα που μπορούν να σφυρηλατήσουν την κοινωνική αλληλεγγύη απέναντι στην «ανθρωποφαγία» και τον, παντός είδους, ρατσισμό,
το δικαίωμα της εργασίας, το δικαίωμα της απασχόλησης, είναι συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας.
Μέσα από μία Δημόσια Διοίκηση, εγγυητή διασφάλισης του Δημοσίου συμφέροντος, εγγυητή λειτουργίας του πλαισίου κανόνων της ελεύθερης αγοράς και, χωρίς «σφετερισμό» της δημόσιας θέσης εξουσίας από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο δημόσιο λειτουργό,
μέσα από τη λειτουργία μίας ελεύθερης αγοράς που θα λειτουργεί με κανόνες υγιούς ανταγωνισμού, μηδενικής ανοχής στην όποια ενέργεια βλάβης του δημοσίου συμφέροντος, υψηλής απόδοσης ποιοτικών υπηρεσιών σε κλίμακα οικονομικότητας και, χωρίς γραφειοκρατικά «γρανάζια» που να απαιτούν «λάδωμα».
Σε μία ανταγωνιστική «κοινωνική οικονομία» που θα είναι απαγορευτική η «ιδιότυπη σύζευξη» ιδιωτικού και δημόσιου με εμφανή στόχο την δημιουργία «στεγανών», μονοπωλίων και, «εκμαυλισμένων» δημοσίων λειτουργών και ιδιωτών που, στόχο έχουν την «άπληστη ιδιοτέλεια» βλάπτοντας το κοινωνικό σύνολο και τη χώρα.
Τη χώρα που, έχει ανθίσει η «ιδιότυπη αντιπαροχή» υπηρεσιών σε μία «διακομματική ομερτά» που απλά, εναλλάσσεται και καλύπτει την κάθε προηγούμενη περίοδο, είτε με τη σιωπή είτε με την παραγραφή.
Τη χώρα που, έμαθε να λειτουργεί με «ταγούς» που από τον «προθάλαμο» της άσκησης σε «κυβερνητικό συνδικαλισμό» περνάνε στον «ναό» της επιτέλεσης του έργου της «επιλεκτικής αμνησίας» και του κανόνα «της σιωπής και της αποδοχής» χωρίς κρίση, χωρίς συνείδηση. Εκεί, ανήκουν και οι μηχανικοί- μέλη του ΤΕΕ που, ανέβηκαν σκαλιά της πολιτικής εξουσίας, διαγράφοντας αξίες και αρχές του «κώδικα δεοντολογίας» που αποδέχτηκαν με την αποδοχή της επιστημονικής τους ιδιότητας και της ιδιότητας του μέλους του ΤΕΕ. Αρχές που, σε πλείστες περιπτώσεις, δεν αφορούν το «σινάφι» τους, στενά συντεχνιακά συμφέροντα των μηχανικών, αλλά, διασφαλίζουν τον πολίτη, τον χρήστη του παραγωγικού έργου του μηχανικού.
Η απασχόληση των μηχανικών πρέπει να τύχει ιδιαίτερης μέριμνας της πολιτείας.
Η ανάπτυξη δεν αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο χωρίς το πολυδιάστατο έργο των μηχανικών.
Η ανεργία δεν μπορεί να παρουσιάσει μικρότερους δείκτες χωρίς την πολυπαραμετρική παρουσία των μηχανικών.
Η Εθνική οικονομία αλλά, και η τοπική οικονομία δεν πρόκειται να παρουσιάσουν «δείκτες» ανόδου και παραγωγικότητας με τους μηχανικούς «στο περιθώριο».
Η Κοινωνία δεν πρόκειται να νιώσει Ελπίδα με Προοπτική χωρίς ένα «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης» που θα αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Και η αλλαγή αυτή, στις υποδομές, στο περιβάλλον, στον πρωτογενή-δευτερογενή- τριτογενή τομέα σημαίνει ενεργό παρουσία μηχανικού.
Πρέπει λοιπόν :
1. Να ενισχυθεί, κατά προτεραιότητα, το ΠΔΕ. Ανάπτυξη χώρας χωρίς Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ιστορικά, δεν έχει καταγραφεί πουθενά και ποτέ.
2. Να τερματιστεί κάθε διαδικασία γραφειοκρατίας και «προσκόλλησης» του επιχειρείν που τροφοδοτεί, μοιραία, ή την διαφθορά ή τον «εξοστρακισμό» των επενδύσεων. Μαζί και τον «εξοβελισμό» στο εξωτερικό των Ελλήνων Επιστημόνων Μηχανικών.
3. Να ενισχυθεί η Δημόσια Διοίκηση στον τομέα των Τεχνικών Υπηρεσιών με:
• Το απαραίτητο, σε αριθμό αλλά, και κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό που το μόνο καθήκον θα έχει την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος μέσα από την επίβλεψη μελετών, έργων, δράσεων και προμηθειών και, σε καμία περίπτωση, την υποκατάσταση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
• Την θέσπιση θεσμικής πολυκριτηριακής (από υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου, από εξωτερικούς πιστοποιημένους οργανισμούς, από και από τους ίδιους τους χρήστες) και, διαρκούς αξιολόγησης των δημοσίων λειτουργών.
• Λειτουργία άμεσης πειθαρχικής διαδικασίας για «παραβατικές» συμπεριφορές δημοσίων λειτουργών, με διαδικασίες αποφυγής συγκάλυψης και απόδοση κλίμακας ποινών με κορυφαία την αποπομπή από το Δημόσιο.
• Κατάργηση κάθε διαδικασίας και απλοποίηση της παράλληλα, με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας που εκτρέφει τη «διαφθορά», την «παράνομη συναλλαγή» και την «αυθαιρεσία» των υπηρεσιών μέσα από την πανσπερμία ερμηνειών και πράξης των δημόσιων λειτουργών.
• Απόλυτη λειτουργία της ιεραρχίας στη δημόσια διοίκηση με διακριτές ευθύνες και δικαιώματα.
4. Θέσπιση φορολογικού συστήματος απλού, με «προσωπική ευθύνη» επί ποινής ανειλικρινούς δήλωσης, αναλογικά δίκαιου. είναι απαράδεκτοι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές που ουσιαστικά, προκαλούν «ασφυξία» στη μεσαία κλίμακα εισοδημάτων. Ενιαίος χαμηλός φορολογικός συντελεστής για όλα τα νομικά πρόσωπα με κίνητρα «επένδυσης κεφαλαίου και κερδών» εντός της Ελλάδας.
5. Αντικειμενικοποίηση (με συντελεστές) της φορολογίας του παραγωγικού έργου του μηχανικού που δεν συντελείται σε μία «οικονομική χρήση».
6. ΑΜΟΙΒΕΣ για κάθε υπηρεσία μηχανικού αξιοπρεπείς που, πέραν του εισοδήματος των μηχανικών να διασφαλίζουν για τον πολίτη την ποιότητα, την ασφάλεια και την οικονομικότητα. Επαναφορά των «νόμιμων αμοιβών» των μηχανικών, όπως στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και πολλές παγκόσμια, ισχύει με εθνική νομοθεσία.
7. Διατήρηση & ενίσχυση της «άδειας άσκησης επαγγέλματος» με απόδοση ταυτόχρονα και των επαγγελματικών αρμοδιοτήτων σε όλες τις ειδικότητες και τις τεχνικές βαθμίδες της «τεχνικής πυραμίδας» με μηχανισμό πιστοποίησης από το ΤΕΕ.
8. Εξορθολογισμός των αντικειμενικών αξιών με μείωση και προσαρμογή στην χαμηλή ζήτηση της αγοράς.
9. Μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή και στα οικοδομικά υλικά «νέων τεχνολογιών» και «πράσινης δόμησης» ιδιαίτερα δε, στα υλικά που παράγονται στην Ελλάδα.
10. Θέσπιση άμεσα του ΜΗ.Σ.Ι.Ε.
11. Προώθηση «χρηματοδοτικών εργαλείων κινήτρων» για ενεργειακή- λειτουργική – αισθητική αναβάθμιση του ιδιωτικού κτιριακού δομικού πλούτου αλλά, και των δημόσιων κτιρίων και ελεύθερων δημόσιων χώρων.
12. Προώθηση, σε όλα τα δημόσια κτίρια Υγείας και Παιδείας και, σε όλα τα κτίρια των ΟΤΑ της διαδικασίας Τεχνικών Ασφαλείας, Προσεισμικού Ελέγχου και Ενεργειακής αναβάθμισης.
13. Αλλαγή του συστήματος μελέτης και κατασκευής Δημοσίων έργων με απεγκλωβισμό – μετά το στάδιο διαβούλευσης και δημοκρατικού προγραμματισμού- από την «πολιτική εξουσία» που έχει γίνει πλέον, αναπόσπαστο και κυρίαρχο «καθοδηγητικό» όργανο «πελατειακών προτεραιοτήτων», κομματισμού και προσωπικού «πλουτισμού».
14. Φορολογικά κίνητρα και επιδότηση μέσων άσκησης του επαγγέλματος για τους νέους μηχανικούς.
15. Ενίσχυση – μέσω του Προνοιακού κλάδου του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ- των ανέργων και υποαπασχολούμενων μηχανικών.
16. Θέσπιση –της ήδη ακολουθούμενης από τον ΟΑΕΔ σε τρέχον πρόγραμμα απασχόλησης- «πλαισίου διαδικασίας αναγνώρισης μηχανικού ως άνεργος».
17. Αναγκαιότητα η σύναψη Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Τεχνικό Κλάδο. Η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που συνομολογούν ΟΣΕΤΕΕ, ΣΤΥΕ, με τους ΣΑΤΕ, ΣΤΕΑΤ, ΠΕΣΕΔΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΣΕΓΜ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΕΚΚΕ στον Τεχνικό Κλάδο σηματοδοτούσε μία ισορροπία εργασιακής ειρήνης και υψηλής παραγωγικότητας. Η καταγγελία της από τους εργοδοτικούς φορείς μετά τη δυνατότητα που έδωσε το δεύτερο μνημόνιο, έχει δημιουργήσει νέα επικίνδυνα δεδομένα στον κλάδο, καθώς η σκοπιμότητα της αδιαλλαξίας από την πλευρά των επιχειρηματιών έχει οδηγήσει σε ατομικές συμβάσεις εργασίας και σε είσοδο των νέων εργαζομένων με βάση διαπραγμάτευσης τα 520 ευρώ μεικτά, άρα π.χ. για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς με τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές γύρω στα 200-250 ευρώ καθαρά.
Δεν θα επιτρέψουμε τον, εκ των έσω, εξευτελισμό των συναδέλφων τεχνικών υπαλλήλων, αλλά και του συνόλου του τεχνικού κόσμου και την επιβολή ενός κράτους, αναξιοπρέπειας, δουλείας και εργασιακού μεσαίωνα από τους επιχειρηματίες του κλάδου με τα εξοντωτικά εργαλεία που τους έχουν οπλίσει τα δύο μνημόνια. Δε θα επιτρέψουμε σε καμία σκοπιμότητα να παίξει με τις ζωές των συναδέλφων μας. Απαιτούμε την απόσυρση της καταγγελίας της ΕΚΣΣΕ και την έναρξη του διαλόγου υπό ίσους όρους για την εξεύρεση μιας ρεαλιστικής και κοινά αποδεκτής λύσης για υπογραφή νέας Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.
Η σύμβαση που συνομολογήθηκε μεταξύ ΣΤΥΕ-ΟΣΕΤΕΕ και ΠΕΔΜΗΕΔΕ στις 28/09/12 ανοίγει το δρόμο για την υπέρβαση σκληρών και αδιάλλακτων στάσεων. Και στην κατεύθυνση αυτή, στηρίζουμε τις προσπάθειες όλων των φορέων των μηχανικών που οφείλουν να κατοχυρώσουν, με την επίτευξη μίας συμφωνίας, την αξιοπρεπή θέση των μηχανικών. Με το ΤΕΕ να πρέπει να διαδραματίσει με το κύρος του, τον σημαντικό ρόλο του στην υπόθεση αυτή.