Κυκλοφόρησε το βιβλίο του συγγραφέα Χρήστου Δ. Μαντζιάρη “Το υποχρεωτικό ταξίδι της Ελλάδος”. Σκοπός του βιβλίου είναι η πληροφόρηση των αναγνωστών με ξεχασμένα, μικρά ή και κρυμμένα γεγονότα που δίνουν άλλη διάσταση στα ήδη γνωστά. Να κάνει τους αναγνώστες να ενεργοποιήσουν λίγο διαφορετικά τη λειτουργία της σκέψης και όχι να αλλάξουν γνώμη.
Να σκεφθούν, ότι όλα γίνονται για κάποιο σκοπό. Σε μία εποχή που το άτομο κατακλύζεται καθημερινά από πληθώρα διαταγών, όχι εντολών ή συμβουλών, ο προβληματισμός όταν υπάρξει είναι δυσάρεστος και οι έτοιμες λύσεις που του παρέχουν είναι εις βάρος του.
Από τον τίτλο του βιβλίου, «Το υποχρεωτικό ταξίδι της Ελλάδος», φαίνεται ότι η πορεία της Ελλάδος μέσα στο χρόνο είναι επιβεβλημένη και έχει κάποιο σκοπό. Η Ελλάς δεν είναι τυχαία χώρα ούτε πρόκειται να εξαφανιστεί, όπως μαρτυρούν τα γεγονότα. Η συμβολή της Ελλάδος στην διαμόρφωση της ανθρωπότητας θα συνεχιστεί.
Στα 16 κεφάλαια του βιβλίου γίνεται αναφορά για την ταυτότητα της Ελλάδος, για όλες τις ιστορικές περιόδους της, μέχρι τα γεγονότα που έρχονται. Η παράθεση όλων αυτών γίνεται ως εξής: Μια ομάδα προσκυνητών στο Άγιο Όρος βαδίζοντας, συζητάει για την Ελλάδα και τα λέει όλα. Όλα όσα δεν είναι γνωστά στους περισσότερους.
Γίνεται το ξεκίνημα με μια μικρή αναφορά για το Άγιο Όρος και συνεχίζει με μια ανάλυση της ταυτότητας της Ελλάδος και των Ελλήνων. Δηλαδή, τι σημαίνουν οι λέξεις «Ελλάς» και «Έλλην» και γιατί δεν πρέπει να το γνωρίζουμε. Ποιά είναι η σπουδαιότητα και η αξία της ελληνικής γλώσσας και γιατί την πολεμούν. Επίσης, απαντάται το ερώτημα: Είμαστε γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων; Η απάντηση είναι «ναι» και έχει ήδη αποδειχθεί.
Συνεχίζει με τα ελαττώματα της φυλής μας, την αρχομανία μας. Αναφέρονται επίσης γεγονότα από την αρχαία Ελλάδα, τους Ρωμαϊκούς χρόνους, το Βυζάντιο, τουρκοκρατία, απελευθέρωση από τους Τούρκους, τους Βαλκανικούς πολέμους, τη Μικρασιατική καταστροφή, το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, τον εμφύλιο, τη δικτατορία, τη μεταπολίτευση, και τέλος όσα έρχονται μέσα από ανάλυση προφητειών αλλά και μέσα από ήδη γεγονότα. Χαρακτηριστικά είναι επίσης τα δύο κεφάλαια στα οποία, στο μεν ένα αναφέρονται οι θηριωδίες που διέπραξαν οι εχθροί εις βάρος μας, στο δε άλλο αναφέρονται οι συμπεριφορές των μεγάλων δυνάμεων.
Στις 568 σελίδες του βιβλίου, που είναι γραμμένο πολύ απλά και σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή παροχή στοιχείων και πληροφοριών για τις σημαντικότερες ιστορικές περιόδους της Ελλάδος, κατακτά τον αναγνώστη και τον κάνει να χαρεί, να λυπηθεί, να προβληματιστεί, να αισθανθεί υπερηφάνεια και μεγαλείο, να απογοητευθεί, να απορήσει, ακόμη και να γελάσει και τέλος να ελπίζει. Να ελπίζει στο μεγαλείο της Ελλάδος. Όποιος αγαπάει την Ελλάδα και το διαβάσει, σίγουρα θα το ξαναδιαβάσει. Όποιος αδιαφορεί για την Ελλάδα και το διαβάσει, θα προβληματιστεί. Όποιος μισεί την Ελλάδα και το διαβάσει, θα την μισήσει ακόμη περισσότερο.