Η υποκειμενική έννοια του ωραίου» στο 5ο Γυμνάσιο

Ολοκληρώθηκαν την Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012, οι προβολές της ταινίας μικρού μήκους : «Η υποκειμενική έννοια του ωραίου» για τους μαθητές του 5ου Γυμνασίου Λάρισας. Οι προβολές έγιναν στις κατάλληλα εξοπλισμένες αίθουσες του σχολείου, για όλα τα τμήματα και όλες τις τάξεις, ενώ μετά, ακολουθούσε συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων ή καταγραφή παρατηρήσεων των μαθητών στο ειδικό τετράδιο εντυπώσεων.

Οι βασικοί συντελεστές της ταινίας  ήταν παρόντες, σηματοδοτώντας τη νέα αντίληψη για το ρόλο του σχολείου και του δασκάλου, εκείνου που μπορεί να ξεπεράσει τα στεγανά των κλειστών τοίχων της τάξης, που μπορεί να δημιουργεί, να διδάσκει, να μεταλαμπαδεύει αξίες, να μοιράζεται εμπειρίες, να λύνει απορίες, να παιδαγωγεί, να παρουσιάζει τις διαφορετικές οπτικές των πραγμάτων και των εννοιών μέσα από νέες σημειολογικές σημάνσεις.

Κυρίως όμως σήμερα, στην εποχή του θεάματος και των διευρυμένων κωδίκων επικοινωνίας, μέσα από τις νέες ψηφιακές μορφές έκφρασης, τέτοιες πρωτοβουλίες επαναπροσδιορίζουν το  ρόλο των θεαμάτων σε σχέση με το σχολείο (στην προκειμένη περίπτωση του κινηματογράφου), σηματοδοτώντας μια νέα παιδευτική διάσταση, εκείνη της κοινωνικής μάθησης και αισθητικής καλλιέργειας των ανήλικων θεατών. Επιπλέον συμβάλλει σε μια ρεαλιστική πρόσληψη της πραγματικότητας και σε μια κοινωνιογνωσία, γεφυρώνοντας τις γνώσεις των ανηλίκων με τις εμπειρίες του εξω-κινηματογραφικού κόσμου, μετατρέποντας τους μικρούς μαθητές-θεατές σε ενεργούς και αυτόνομους χρήστες των μέσων, παρατηρητές, κριτικούς και γιατί όχι μελλοντικούς δημιουργούς.

Όσο αφορά την ταινία, η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του καθηγητή Σωτήρη Τιτή (που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίου του «Αλγηδόνες»), με τη μέθοδο του νοσταλγικού αναστοχασμού, ο συνταξιούχος καθηγητής με αφορμή τις ερωτήσεις του εγγονού του, ξετυλίγει στιγμιότυπα από την 1η πρώτη του εκπαιδευτική χρονιά στο Γυμνάσιο της Ραψάνης Ολύμπου. Καταφέρνει να παντρέψει το παρελθόν με το παρόν και να παρουσιάσει με διάθεση αναπόλησης, τη ζωή του εκπαιδευτικού εκείνης της εποχής, τις χαρές, τις γκρίνιες, την προσωπική του Οδύσσεια. Η μουσική συνεπικουρούσε στο ταξίδι του χρόνου επιτείνοντας τη νοσταλγική ατμόσφαιρα.

 

Συντελεστές της ταινίας : Διασκευή Σεναρίου & Σκηνοθεσία : Αργύρης Γιουρούκης. Μουσική : Ντίνα Σδράλλη, Ράνια Τσοχατζή–Γκάγκα, Νίκος Ζούκας.

Κάμερα-μοντάζ : Δημήτρης Θεοδωράκης, Αφίσα : Πέτρος Τιτής.

Συμμετείχαν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί : Σωτήρης Τιτής, Γιάννης Γκάγκας, Θωμάς Σχοινάς, Δημήτρης Κατσαούνης, Θόδωρας Κανάκης, Κατερίνα Χατζημαρκάκη, Τάσος Γεωργούλας, Μαρία Τιτή, Έλενα Χατζηνίκου, Στέλλα Λιάκου, Ελένη Αρμπένη, Αθανάσιος Μάντζιος, Γεώργιος Ζώκας, Δημήτρης Σταλίκας.

Συμμετείχαν οι μαθητές : Ιωάννα-Δέσποινα Ξυνοπούλου, Ειρήνη Σούκου, Νεκταρία Γεωργούλα, Ελευθερία Ανατολίτη, Ανδρονίκη Μιχάκη, Αρετή Μιχάκη, Κατερίνα Γερασάκη, Μαργαρίτα Παζάρα, Βαγγέλης Βασιλόπουλος, Γιάννης Βασιλόπουλος, Αναστάσης Ξυνόπουλος, Γιώργος Γερασάκης, Βασίλης Τσακνάκης και ο Νίκος Γεροκώστας.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ