Επί τάπητος ο εργασιακός μεσαίωνας

Με εκπροσώπους του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας συναντήθηκε η διοίκηση του ΕΚΛ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, συνάντηση της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, με κλιμάκιο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που βρίσκεται στη χώρα μας για έλεγχο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, συνοδευόμενο από στελέχη της τοπικής Επιθεώρησης Εργασίας. Καλωσορίζοντας στο ΕΚΝΛ τους εκπροσώπους Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΚΝΛ, Τάσος Τσιαπλές, τόνισε τα εξής:

«Όπως και όλα τα άλλα Εργατικά Κέντρα και Κλαδικές Ομοσπονδίες, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα λειτουργίας, αφού με την διάλυση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας από την προηγούμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ, ενός οργανισμού που χρηματοδοτούνταν μόνο από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών, έχει σταματήσει η χορήγηση των λειτουργικών δαπανών που προβλέπονταν κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να είναι απλήρωτοι οι 3 υπάλληλοι της υποστήριξης, να έχουν κοπεί λόγω οφειλών οι 3 από τις 4 τηλεφωνικές γραμμές, να έχει έρθει ειδοποίηση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου για θέρμανση, λόγω της μη χρηματοδότησης μας για το 2012».

Συνεχίζοντας την ενημέρωση ανέφερε ότι:

«Το ΕΚΝΛ, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ταξικού αγώνα, για να μην συνεχίσει να πληρώνει η εργατική τάξη, τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης (τρομακτική αύξηση της ανεργίας, εξάπλωση της φτώχειας, ένταση της ταξικής εκμετάλλευσης και της εργοδοτικής τρομοκρατίας).

Για να σταματήσουμε επίσης τις βαριές συνέπειες της ταξικής πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων που διαδέχεται η μια την άλλη, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ, οι οποίοι με νόμους, μνημόνια και άλλες ρυθμίσεις μειώνουν δραστικά μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα που καταχτήθηκαν με σκληρούς ταξικούς αγώνες πολλών δεκαετιών, φορτώνουν συνεχώς νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και συνταξιούχων, με την αύξηση των τακτικών και έκτακτων φόρων, την εμπορευματοποίηση της υγείας, της πρόνοιας, της παιδείας, που αποσκοπούν, όχι στην σωτηρία της χώρας όπως υποστηρίζουν, αλλά στην εξασφάλιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση που το ίδιο το σύστημα δημιουργεί.

Η εργοδοσία, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομικό πλαίσο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις, έχει εξαπολύσει ένα ταξικό πόλεμο στην κυριολεξία σε κάθε κλάδο και κάθε τόπο εργασίας, μειώνοντας δραστικά τους μισθούς, με την κατάργηση ουσιαστικά των ΚΣΣΕ, είτε με την επιβολή των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, είτε και χωρίς τέτοιες, κάτω από τον ωμό εκβιασμό ή δέχεσαι την μείωση του μισθού  ή απολύεσαι. Τώρα που ετοιμάζουν και την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ και την νομοθέτηση του κατώτερου μισθού από την κυβέρνηση η μισθολογική κατάσταση πολλών χιλιάδων εργατών θα γίνει άθλια.

Με απολύσεις παλιότερων εργαζομένων, με τις ευνοικές για τους εργοδότες αλλαγές στο καθεστώς των απολύσεων-αποζημιώσεων και αντικατάστασή τους απο καινούργιους με πολύ μικρότερη αμοιβή που προβλέπεται από την ΠΥΣ για μείωση 22% γενικά και 32% για τους κάτω από 25 χρονών, του κατώτερου μισθού, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό, αλλάζονται πριν συμπληρώσουν 12 μήνες εργασίας, ώστε να μην αποκτούν δικαιώματα αποζημίωσης, κλπ.

Εφαρμόζουν εκτεταμένα τη μερική απασχόληση (3ωρα-4ωρα ιδιαίτερα στα πολυκαταστήματα, εμπόριο, επισιτισμό-τουρισμό, αλλά και σε άλλους τομείς), την εκ’ περιτροπής εργασία σε όλους τους κλάδους, που φτάνει ως και 1 ημέρα εργασίας την εβδομάδα.

Σε πολλές επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από 1 μήνα έως και 15 μήνες στην περιοχή μας, σε μερικές παρ’ ότι υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις δεν εκτελούνται από τους εργοδότες.

Χιλιάδες εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι κάτω από τον εκβιασμό ανασφάλιστη δουλειά ή απόλυση.   

Για το πέρασμα αυτών των αλλαγών οι εργοδότες, επιστρατεύουν εκτός από τους εκβιασμούς και τις απειλές για απόλυση, τις μηνύσεις και δικαστικές καταδίκες σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, με το πρόσχημα της συκοφαντικής δυσφήμησης των επιχειρήσεων ή την απώλεια κερδών, ακόμα και απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας ή σε κάποιες περιπτώσεις και χειροδικία σε βάρος των εργαζομένων.

Σε ένα τέτοιο βάρβαρο αντεργατικό τοπίο, οι κυβερνήσεις συστηματικά απαξιώνουν και οδηγούν προς την διάλυση και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, για να κινούνται πιο ελεύθερα οι εργοδότες. Άλλωστε όταν σαρώνονται με νόμους τα εργατικά δικαιώματα ουσιαστικά και ο ρόλος του ΣΕΠΕ αδυνατίζει, αφού αντικειμενικά ελέγχει την εφαρμογή αντεργατικών νόμων και της αντεργατικής πολιτικής. 

Η υπηρεσία αυτή που είναι χρήσιμη για τους εργαζόμενους και έχουμε χρόνια τώρα μια καλή συνεργασία τοπικά ως ΕΚΝΛ, οδηγείται συνειδητά με πολιτικές επιλογές σε αδυναμία να παίξει το ρόλο της και λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο και την μεγάλη προσπάθεια των λιγοστών υπαλλήλων της.

Τοπικά η υπηρεσία, αλλά και γενικά, αποδυναμώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια σε προσωπικό και μάλιστα εξειδικευμένο, που και πριν είχε ελλείψεις, αφού δεν γίνονται προσλήψεις, ενώ συνταξιοδοτούνται αρκετοί. Δεν έχουν ουσιαστικά την δυνατότητα να κάνουν ελέγχους στους χιλιάδες τόπους εργασίας, αφού η υπηρεσία δεν τους χορηγεί πλέον υπηρεσιακά αυτοκίνητα, ούτε τα έξοδα κίνησης».         

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ