Δήλωση της Αννας Βαγενά με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα
Πριν από σχεδόν 4 μήνες, στις 23 Μαρτίου 2020, όταν είχαν ανακοινωθεί 71 νέα κρούσματα COVID 19, η κυβέρνηση επέβαλε lockdown. Με 110 επιβεβαιωμένα κρούσματα προχθές και μεγάλο αριθμό πλέον καθημερινά, μας λέει ο Πρωθυπουργός, ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει ένα καινούριο lockdown. Κατανοητό από μια άποψη. Η οικονομία δεν αντέχει.
Μόνο που φτάσαμε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας πολύ γρήγορα, μόλις 2 μήνες μετά την άρση των μέτρων για το πρώτο lockdown. Πού οφείλεται αυτό;
Κατά τη γνώμη μου, η κυβέρνηση υπερεκτίμησε την υγειονομική επιτυχία της πρώτης περιόδου, που πραγματικά η χώρα μας αντιμετώπισε την πανδημία με πολύ καλά αποτελέσματα.
Με περισσή έπαρση, όμως, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τον εαυτό του σαν Μεσσία που μας έσωσε. Με τις «ευλογίες» των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που είχε προηγουμένως «ταΐσει» με την περιβόητη λίστα Πέτσα, παρουσίασε την επιτυχία σαν προσωπική, ενώ ήταν μια επιτυχία συνολική των επιστημόνων, των γιατρών και των νοσηλευτών του ΕΣΥ, της αντιπολίτευσης που στήριξε και βοήθησε την προσπάθεια και τέλος όλων μας, όλου του ελληνικού λαού που πειθάρχησε με υποδειγματικό τρόπο στα έκτακτα μέτρα.
Εν τω μεταξύ, όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας, στον τομέα της οικονομίας έγινε το «σώσε». Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς. Τα voucers των επιστημόνων, την λίστα Πέτσα, τις απευθείας αναθέσεις στις επιχειρήσεις των ημετέρων που πολλές από αυτές ξεφύτρωσαν εν μια νυκτί προκειμένου να χρηματοδοτηθούν με συνοπτικές διαδικασίες και ένα σωρό άλλα.
Έγινε άρση, λοιπόν, των μέτρων από τις αρχές Ιούνη σταδιακά και εδώ φάνηκε όλη η αδυναμία της κυβέρνησης. Εφάρμοσε το δόγμα «ανοίγουμε τον τουρισμό όπως-όπως και βλέπουμε». Με συνεχείς παλινωδίες για τους ελέγχους των τουριστών, τις υγειονομικές προδιαγραφές στα ξενοδοχεία κ.λπ.
Έκαναν τεστ μόνο σε όσους τουρίστες έμπαιναν από τον Προμαχώνα και άφησαν ελεύθερη την είσοδο στα αεροδρόμια μόνο με δειγματοληπτικά τεστ. Έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο και ακόμα σήμερα συνεχίζουν την αλλοπρόσαλλη πολιτική.
Κατανοούμε ότι ο τουρισμός είναι βασική πηγή εισοδήματος. Υπήρχε όμως άλλος τρόπος. Όπως είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αύξηση των κονδυλίων για τον ντόπιο κοινωνικό τουρισμό έτσι ώστε να στηριχθεί η αγορά και αυστηρότερος έλεγχος στον εισερχόμενο τουρισμό.
Οι παλινωδίες, οι προχειρότητες, οι αντιφάσεις και οι ανεπάρκειες της κυβέρνησης είναι πλέον εμφανείς. Πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι δεν μπορεί να υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στη Δημόσια Υγεία και στην Οικονομία. Ή θα συμβαδίσουν ή θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα και στα δύο. Δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι είμαστε μια χώρα ανοχύρωτη στα εισερχόμενα κρούσματα και ότι θυσιάζουμε τα πάντα στο βωμό του χρήματος.