Φορο-κυνήγι αλά… ιταλικά

Με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και προώθηση-εξπρές των υποθέσεων στη δικαιοσύνη, η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος για ηχηρά ονόματα από τον χώρο των επιχειρήσεων, της μόδας, και του αθλητισμού, που με διάφορα «κόλπα» προσπαθούσαν να κρύψουν τα πραγματικά τους εισοδήματα…

Οποια πέτρα κι αν σηκώσει κανείς αυτές τις ημέρες στην Ιταλία, βρίσκει την υπηρεσία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, που με μεθοδικότητα και ευφάνταστους τρόπους καταφέρνει να… ξετρυπώσει τους φοροφυγάδες (έτσι τους …ξετρυπώνουμε και στην Ελλάδα!).

Στην τσιμπίδα του ιταλικού ΣΔΟΕ δεν πιάνονται μόνο μικρά «ψάρια», αλλά και ηχηρά ονόματα, όπως η οικογένεια Μαρτζότο, που είχαν στην ιδιοκτησία τους τούς οίκους μόδας Valentino και Hugo Boss. Κατόπιν έρευνας των οικονομικών Αρχών, η ιταλική αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αξίας 65 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ενός κάστρου του 15ου αιώνα.

Τον Δεκέμβριο, εξάλλου, θα γίνει η δίκη των γνωστών σχεδιαστών Dolce & Gabbana για φοροδιαφυγή. Οι ιδιοκτήτες του ομώνυμου οίκου κατηγορούνται ότι απέφυγαν να δηλώσουν τα έσοδά τους στην Ιταλία, καταφεύγοντας στο ίδιο τέχνασμα με τους Μαρτζότο, δηλαδή τη σύσταση εταιρείας στο Λουξεμβούργο.

Σε διακανονισμό με την εφορία αναγκάστηκε να έρθει και ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής μοτοσικλέτας, Μάρκο Μελάντρι, ο οποίος, όπως ανακάλυψε το… δαιμόνιο ιταλικό ΣΔΟΕ, είχε δηλώσει πλαστή διεύθυνση στην Αγγλία, προκειμένου να αποφύγει τη βαρύτερη φορολόγηση των εισοδημάτων του στην πατρίδα του την Ιταλία.

Από τα «λαγωνικά» της δίωξης οικονομικού εγκλήματος δεν ξεφεύγουν πλέον ούτε ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ιταλία. Κατόπιν έρευνας των οικονομικών Αρχών, η εισαγγελία του Μπέργκαμο απήγγειλε κατηγορίες εναντίον της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας Ryanair.

Το αφεντικό της εταιρείας, Μάικλ Ο’ Λίρι, είχε τη… φαεινή ιδέα να δηλώσει τους υπαλλήλους που εργάζονται για τη Ryanair στο Μπέργκαμο ως Ιρλανδούς, προκειμένου να καταβάλει εισφορές βάσει της ιρλανδικής νομοθεσίας, οι οποίες δεν ξεπερνούν το 12%, σε αντίθεση με τον ιταλικό νόμο που προβλέπει εισφορές ύψους 37%

Για την ιταλική κοινή γνώμη τέτοιου είδους «τρανταχτές» υποθέσεις αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Μόντι να κινηθεί εναντίον των «προνομιούχων» και να βάλει πραγματικά σε τάξη τα οικονομικά της χώρας. Αιχμή του δόρατος σε αυτή του την προσπάθεια είναι οι υπηρεσίες δίωξης οικονομικού εγκλήματος, που είναι πραγματικά πανταχού παρούσες.

Τον περασμένο χειμώνα οι Ιταλοί «ράμπο» πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στο χειμερινό θέρετρο Κορτίνα, όπου διαπίστωσαν ότι οι εισπράξεις που δηλώθηκαν παρουσία αστυνομικών ήταν τετραπλάσιες από εκείνες της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι.

Δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Το ΣΔΟΕ βρέθηκε σε πολυτελή εστιατόρια της Ρώμης, ακριβά κλαμπ του Μιλάνου και εμπορικά κέντρα σε μεγάλες ιταλικές πόλεις. Τον Αύγουστο ήρθε η σειρά των ιταλικών ακτών και των καταστημάτων που εδρεύουν στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Ακόμη και στις γκαλερί «εισέβαλαν» οι διώκτες του οικονομικού εγκλήματος και δη σε 24 ταυτόχρονα. Μέσα σε μία ημέρα διαπίστωσαν παραβάσεις ύψους 19 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της φοροδιαφυγής.

Το ιταλικό ΣΔΟΕ αποφάσισε επίσης να καθαρίσει και την «παράγκα» του ιταλικού ποδοσφαίρου, αποκαλύπτοντας στημένα παιχνίδια -όπως η τρανταχτή υπόθεση με τη Γιουβέντους-, πληρωμές κάτω από το τραπέζι, και υποθέσεις φοροδιαφυγής από ομάδες, παίκτες και προπονητές, που βασίζονταν στο σαθρό σύστημα ελέγχου του δημοφιλούς αθλήματος.

Κι εκτός συνόρων
Προκειμένου να ανακαλύψουν τους… αμαρτωλούς που έκρυβαν εισοδήματα, τα «λαγωνικά» δεν δίστασαν να περάσουν και τα ιταλικά σύνορα. Oπως διαμαρτυρήθηκαν καταστηματάρχες σε θέρετρο της Ελβετίας, κοντά στην Ιταλία, στελέχη της Guardia di Finanza βρέθηκαν ακόμη και εκεί για να εντοπίσουν πλούσιους Ιταλούς παραθεριστές, οι οποίοι είτε διέμεναν σε πολυτελή ξενοδοχεία είτε είχαν ιδιόκτητα σαλέ, τη στιγμή που στην πατρίδα τους δήλωναν εισόδημα που μετά βίας δικαιολογούσε την επιβίωσή τους.

Το ιταλικό ΣΔΟΕ, εξάλλου, έγινε φόβος και τρόμος όσων είχαν ακριβά αυτοκίνητα και δήλωναν χαμηλό εισόδημα, καθώς κατ’ εντολή τους, οι τροχονόμοι σταματούσαν τους οδηγούς και έστελναν το σχετικό «μπιλιετάκι» στις αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο. Μέσα σε λίγους μήνες εκατοντάδες Λαμποργκίνι και Πόρσε πουλήθηκαν, ενώ η αγορά ακριβών αυτοκινήτων στην Ιταλία έχει βαλτώσει.

Η ευρηματικότητα του ιταλικού ΣΔΟΕ δεν έχει τέλος. Εχουν επιστρατεύσει ακόμη και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, τα οποία μυρίζονται μεγάλες ποσότητες χρημάτων. Τα σκυλιά αυτά ελέγχουν δειγματοληπτικά τους επιβάτες στα μεγάλα αεροδρόμια και κυρίως όσους ετοιμάζονται για ταξίδια στο εξωτερικό.

Εκτιμάται ότι μπορούν να «ξετρυπώσουν» μέχρι και 340 δισ. δολάρια, αλλά και άτομα που δραστηριοποιούνται στην Ιταλία και «εξάγουν» χρήματα για να τα χρησιμοποιήσουν σε παράνομες δραστηριότητες όπως το εμπόριο ναρκωτικών.

ΜΑΡΙΟ ΜΟΝΤΙ: Ο τεχνοκράτης που πληγώνει το τέρας της φοροδιαφυγής

Περισσότερες από 12.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής έχουν φτάσει στη δικαιοσύνη από τότε που ο Μάριο Μόντι κήρυξε τον πόλεμο κατά των φοροφυγάδων, διαμηνύοντάς τους ότι η καταβολή των φόρων που οφείλει ο καθένας δεν είναι προαιρετική.

«Δεν έχω κανέναν δισταγμό να πω ότι έχουμε πόλεμο με τη φοροδιαφυγή», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Independent» πριν από μερικές εβδομάδες, τονίζοντας ότι αυτή θα είναι η προτεραιότητά του μέχρι το τέλος της θητείας του.

Περισσότερα:gr.news.yahoo.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ