Με εκδηλώσεις στο κέντρο της Λάρισας απαντά η περιφέρεια στο χωριό του Αϊ Βασίλη

«Φέτος τα  Χριστούγεννα, διασκεδάζουμε και ψωνίζουμε στην πόλη μας». Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου στη σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή επαγγελματικών φορέων της πόλης, για την πραγματοποίηση χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στη Λάρισα.

Το εργοστάσιο σοκολάτας, τα φαντασμαγορικά δρώμενα με μπαλόνια – ταχυδρόμους για τον Αϊ Βασίλη, τα ξωτικά που θα περιφέρονται στους δρόμους και τα καταστήματα, το face-painting,  οι μπαλονοκατασκευές, το κυνήγι του χριστουγεννιάτικου θησαυρού και τα μαγειρέματα όπου τα παιδιά θα δημιουργούν λαχταριστές χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, σε συνδυασμό με το θέατρο δρόμου και τις μπάντες που θα παίζουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια είναι μερικές μόνο από τις δράσεις που σχεδιάζει η Αντιπεριφέρεια Λάρισας με σκοπό να καταστήσει  το εμπορικό κέντρο της πόλης ένα χώρο γλεντιού, ένα συνεχές «πάρτι» καθ’ όλη τη διάρκεια των εορταστικών ημερών των Χριστουγέννων.

Η πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη έχει σκοπό να δώσει ζωή στο εμπορικό  κέντρο της Λάρισας, να ενισχύσει την κίνηση στα εμπορικά καταστήματα που βιώνουν εξαιρετικά επώδυνα τις συνέπειες της κρίσης αλλά και να προσφέρει μία νότα χαράς κι αισιοδοξίας κυρίως στα μικρά παιδιά – και γιατί όχι και στους μεγάλους – που τόσο την έχουν ανάγκη στις μελαγχολικές περιόδους που διανύουμε.

Τόσο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός και η αντιπεριφερειάρχης κ. Καραλαριώτου, όσο και σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος της πόλης, δια των εκπροσώπων του,  εξέφρασαν τη βούληση να καταστεί το κέντρο της Λάρισας τόπος συνεχούς γλεντιού, με διττό στόχο την ενίσχυση των εμπόρων και την ψυχαγωγία των πολιτών.

Η σημερινή σύσκεψη έγινε παρουσία του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γ. Τσιαπλέ, του προέδρου του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σ. Γιαννακόπουλου, του προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Λάρισας (ΟΕΒΕ) κ. Φ. Ζαμπούρα, της περιφερειακής συμβούλου – προέδρου του ΟΚΑΝΑ κ. Λίτσας Λιακούλη,  του αντιδημάρχου κ. Σπ. Μπαρμπούτη ως εκπροσώπου του δήμου Λαρισαίων, του περιφερειακού συμβούλου κ. Γρ. Παπαχαραλάμπους και της εθελοντικής ομάδας Artfools.

Στην ομιλία του ο κ. Αγοραστός επεσήμανε: «Σε μια τόσο δύσκολη εποχή, τόσο για τη χώρα, όσο και για τον καθένα μας προσωπικά, οφείλουμε όλοι όσοι κατέχουμε θέσεις ευθύνης να προτάξουμε το πνεύμα συνεργασίας πάνω από οποιοδήποτε τυχόν προσωπικό συμφέρον. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας κινείται πάντοτε έχοντας ως βασικό της άξονα τη συνεργασία και τη συνέργεια ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε καταγράφουμε ήδη θετικά και χειροπιαστά αποτελέσματα. Κινούμαστε με νέο και ανατρεπτικό πνεύμα για την προώθηση δημιουργικών δράσεων.

Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα που θέτουμε σήμερα για διαβούλευση έρχεται να εξυπηρετήσει τη λογική της στήριξης του εμπορικού κόσμου, ο οποίος βρίσκεται σε πραγματικά οριακό σημείο. Στόχος μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δημιουργήσουμε τη θετική εκείνη κινητικότητα στο κέντρο της πόλης, προσφέροντας ειδικά αυτά τα Χριστούγεννα χαρά και ελπίδα. Η πρότασή μας δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος για μας, αφού με τη συνεργασία ντόπιων καλλιτεχνών που αγαπάνε την πόλη προσφέρουμε τα πάντα δωρεάν. Είναι καθήκον μας λοιπόν να μη μείνουμε απαθείς και αμέτοχοι, ιδιαίτερα αυτά τα Χριστούγεννα, που θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για πολλούς συνανθρώπους μας, αλλά και για τον εμπορικό κόσμο που βρίσκεται κάτω από την κόκκινη γραμμή της επιβίωσης».

Από τη μεριά της η κ. Καραλαριώτου, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των φορέων που έσπευσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Αντιπεριφέρειας Λάρισας, παρουσίασε ένα οργανωμένο πλάνο εορταστικών εκδηλώσεων και έδωσε το «στίγμα» της πρωτοβουλίας της:

«Τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν πριν από μερικές ημέρες στη Βουλή έρχονται να δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη οικονομικά και ψυχολογικά καθημερινότητά μας. Σε αυτό το κλίμα της γενικότερης κατήφειας που υπάρχει, όλοι εμείς οι φορείς πρέπει να συνεργαστούμε για να στηρίξουμε τις ομάδες που βάλλονται. Μία τέτοια σημαντική ομάδα είναι και οι έμποροι της πόλης μας… Τα Χριστούγεννα παραδοσιακά έχουν συνδεθεί με το εορταστικό πνεύμα για το κλείσιμο της χρονιάς και την ελπίδα που φέρνει η προσμονή του νέου έτους. Με όσες δυνάμεις διαθέτουμε ως Αντιπεριφέρεια Λάρισας και σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης, προσπαθούμε να βρούμε θετικά μηνύματα και αντίδοτα ενάντια στην κρίση και τη μελαγχολία. Αυτό είναι το μήνυμά μας για τη χρονιά που έρχεται. Κατευθύνουμε την αγοραστική μας δύναμη στην εγχώρια αγορά. Προτιμάμε τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα και προάγουμε τις εγχώριες υπηρεσίες. Ενισχύουμε την τοπική οικονομία, στηρίζουμε την απασχόλησή μας και ταυτόχρονα δίνουμε χαρά στους συμπολίτες μας…

Με δικούς μας ανθρώπους, Λαρισαίους να αποτελούν το δυναμικό και την  «ψυχή» των εκδηλώσεων, θα έχουμε ως επίκεντρο των δράσεων μας την πλατεία Ταχυδρομείου, ενώ προγραμματίζουμε εκδηλώσεις σε όλο τον ιστό των πεζοδρόμων και  το Αρχαίο Θέατρο. 

Καλούμε λοιπόν όλους τους Λαρισαίους, μικρούς  και μεγάλους, να αφήσουν για λίγο στην άκρη το καθημερινό τους πρόγραμμα και να παραδοθούν στην ανεμελιά των γιορτών. Τα χρώματα, τα στολίδια, οι εκδηλώσεις, οι μουσικές της εορταστικής αγοράς θα μας συνεπάρουν όλους για να ξεδώσουμε και να «δραπετεύσουμε» από τη δύσκολη καθημερινότητα.

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία ας προσφέρουμε στα παιδιά μας αυτό που πραγματικά μπορούμε χωρίς υπερβολές αλλά και χωρίς εκπτώσεις. Ας φροντίσουμε να περάσουν όμορφα, ας δώσουμε κόντρα στη δύσκολη καθημερινότητα μήνυμα στήριξης της αγοράς, μήνυμα αισιοδοξίας».

Η αντιπεριφερειάρχης κάλεσε τους εκπροσώπους όλων των φορέων να καταθέσουν και τις δικές τους προτάσεις, εμπλουτίζοντας το αρχικό πλάνο της Αντιπεριφέρειας Λάρισας, ώστε να προκύψει ένα άρτιο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα που θα προσελκύσει  τους επισκέπτες στο κέντρο, θα ενισχύσει τα καταστήματα και θα προσφέρει ένα πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Μπαρμπούτης, ο οποίος τόνισε ότι «ο δήμος προγραμματίζει ένα σύνολο εκδηλώσεων σε όλη τη Λάρισα ώστε να συγκρατήσει τους Λαρισαίους στην πόλη τους» κι επεσήμανε ότι ευελπιστεί να βρεθεί η «χρυσή τομή», ώστε Αντιπεριφέρεια και δήμος να συνεργαστούν άψογα για τη δημιουργία ενός χριστουγεννιάτικου κλίματος σε όλη την πόλη.

Από την πλευρά της η κ. Λιακούλη, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της κ. Καραλαριώτου, διότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και εξέφρασε την πρόθεση του ΟΚΑΝΑ να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που θα γίνουν υπό την «ομπρέλα» της Αντιπεριφέρειας Λάρισας, με ενημερωτικές δράσεις για την πρόληψη από εξαρτήσεις.

Ο κ. Γιαννακόπουλος, επιβεβαίωσε εκ μέρους του Επιμελητηρίου της πόλης της θετικής ανταπόκρισης που έτυχε η πρόταση της Αντιπεριφέρειας Λάρισας για εορταστικές εκδηλώσεις με επίκεντρο τις πλατείες και τους πεζόδρομους του κέντρου και τόνισε ότι «όλοι οι φορείς μαζί, σε κοινό δρόμο, με κοινό στόχο και κοινή στρατηγική, θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε το εμπορικό μας κέντρο».

Ο κ. Τσιαπλές χαιρέτησε κι αυτός με τη σειρά του την  πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη και τόνισε ότι ο εμπορικός κόσμος της πόλης θα συνεργαστεί με την Αντιπεριφέρεια Λάρισας, διότι η πρότασή της έχει σκοπό την ουσιαστική ενίσχυση των καταστημάτων.

Ο κ. Ζαμπούρας τόνισε ότι «οι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι βιοτέχνες περνούν εξαιρετικά δύσκολες ώρες και είναι πραγματικά παρήγορο το γεγονός ότι οι δράσεις της Αντιπεριφέρειας Λάρισας θα γίνουν στο κέντρο και τις πλατείες της πόλης, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της αγοράς».

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι τρεις εκπρόσωποι των φορέων της πόλης – κ.κ. Γιαννακόπουλος, Τσιαπλές και Ζαμπούρας – εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στη λειτουργία του Χριστουγεννιάτικου Χωριού στη Σκεπαστή της Νεάπολης, αφού κάτι τέτοιο αναμένεται να σημάνει καταστροφή των εμπόρων, οι οποίοι ελπίζουν να ανακάμψουν και  να πάρουν ανάσα με την εορταστική κίνηση στην αγορά και τις χριστουγεννιάτικες αγορές.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Εν τω μεταξύ σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11.30 π.μ. στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου με τους δημάρχους Αγιάς, Φαρσάλων, Τυρνάβου και Ελασσόνας καθώς και τους προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων των παραπάνω περιοχών και το Επιμελητήριο Λάρισας, με σκοπό τη διοργάνωση χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ