Ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κόκκαλη προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη
Να αναθεωρηθεί το πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ» δίνοντας προτεραιότητα στους πληγέντες από τις πρόσφατες καταστροφές του «Ιανού» σε Φάρσαλα και Καρδίτσα, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Ο κ. Κόκκαλης αξιώνει με αυτό τον τρόπο να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία προς όφελος εκείνων που υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Αναλυτικά η ερώτηση του Λαρισαίου βουλευτή: «κ. Υπουργέ, το πρόσφατο καταστροφικό πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα ΙΑΝΟΣ από την ΠΕ Καρδίτσας και τα χωριά του Δήμου Φαρσάλων της ΠΕ Λάρισας, είχε ως συνέπεια την πρόκληση ζημιών έως και καταστροφών σε κτίρια και σπίτια. Στην Π.Ε. Καρδίτσας έχουν καταγραφεί ζημιές μέχρι στιγμής σε πάνω από 2.500 σπίτια και κτίρια, αλλά εκτιμάται ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Τα κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών που πραγματοποιούν ελέγχους στις πληγείσες περιοχές έχουν διαπιστώσει ζημιές σε 3.045 κτίρια, 2.367 κτίρια στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, 171 κτίρια στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.
Δεδομένου ότι στις πληγείσες περιοχές η πλειοψηφία των ανθρώπων, που έχουν υποστεί ζημίες στα κτίρια και στα σπίτια τους, είναι αγρότες κατά κύριο επάγγελμα και έχουν υποστεί ζημίες και στις καλλιέργειες τους, με τεράστιες οικονομικές απώλειες, άρα διαπιστώνεται οικονομική δυσχέρεια στην αποκατάσταση των ζημιών εξ ιδίων. Και δεδομένου ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι του Χειμώνα, είναι αντιληπτό ότι οι καιρικές συνθήκες απαιτούν άμεση αποκατάσταση των ζημιών, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος επανεμφάνισης των ζημιών.
Για το λόγο αυτό το Υπουργείο, προφανώς σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, θα πρέπει, μεταξύ άλλων μέτρων, να ενεργοποιήσει και υπάρχοντα εργαλεία. Το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΙΙ, αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο, στα χέρια του Υπουργείου και των Περιφερειών, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημίες των κτιρίων και των σπιτιών των πληγέντων. Στην πρόσφατη τροποποίηση του προγράμματος του Ιουνίου 2020 δίνεται η κατανομή, ανά Περιφέρεια της χώρας, του συνολικού προϋπολογισμού. Μεταξύ αυτών η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία δεν συμμετέχει με ίδιους πόρους, είναι η περιφέρεια στην οποία κατανέμονται οι περισσότεροι πόροι, άρα φαίνεται το Υπουργείο να επενδύει στην Θεσσαλία. Δεδομένων των επιτακτικών αναγκών για αποκατάσταση των κτιρίων και κατοικιών, όπου έχουν καταγραφεί ζημίες, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην οποία θα συμβάλλει το ανωτέρω πρόγραμμα σημαντικά, οι πληγέντες ζητούν την ένταξή τους στο πρόγραμμα αυτό.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο αυτοτελώς ή σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ώστε να ενταχθούν οι κατοικίες – κτίρια που υπέστησαν ζημίες στο Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΙΙ; Προτίθεται το Υπουργείο να τροποποιήσει το Πρόγραμμα εκ νέου, με σκοπό την ανακατανομή των πόρων και την αύξηση τους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ώστε να ενταχθεί το σύνολο των καταγεγραμμένων ζημιών; Προτίθεται να προβεί σε απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, σε κατάργηση για τους πληγέντες του ποσοστού της ιδιωτικής συμμετοχής του δικαιούχου και σε ευνοϊκή προς τροποποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να ενταχθεί το σύνολο των ζημιωθέντων ανεξαρτήτως εισοδήματος, όπως επιβάλλει η έκτακτη συγκυρία, που δικαιολογεί την επιτρεπτή προνομιακή μεταχείριση;»