Σε τροχιά νέων κινητοποιήσεων οι γιατροί

Απόφαση της γενικής συνέλευσης του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας

Η Γ.Σ. του ΙΣΛ αφού εκτίμησε ότι:

• Τα τελευταία μέτρα που προβλέπονται απ’ το μνημόνιο 3 δεν εξυπηρετούν κανέναν δημοσιονομικό στόχο, αλλά αντίθετα θα αυξήσουν τις δαπάνες στο χώρο της υγείας.

• Όλα τα προβλήματα του κλάδου οξύνονται καθημερινά. Οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών ακρωτηριάζονται. Οι εφημερίες είναι απλήρωτες. Οι ειδικευόμενοι βασανίζονται απ’ την γραφειοκρατία και την αδιαφορία.

• Η διαδικασία μονιμοποίησης των 1860 συναδέλφων του πρώην ΙΚΑ, υποτίθεται ότι βρίσκεται σε πορεία ολοκλήρωσης και καθυστερεί σκανδαλωδώς με το πρόσχημα του κωλύματος 1:5 (1 πρόσληψη-πέντε απολύσεις).

• Οι ελευθεροεπαγγελματίες κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί δεν έχουν εισπράξει δεδουλευμένα ακόμη απ’ το 2010, με κίνδυνο να τα χάσουν.

• Η ένταξη του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ στον ΕΟΠΥΥ οδηγεί στην υφαρπαγή και των τελευταίων περιουσιακών στοιχείων του ταμείου μας, που προέρχονται μόνον από εισφορές υγειονομικών.

• Η νομοθέτηση της αναγραφής της δραστικής ουσίας, αντί της υιοθέτησης ενός συστήματος καταπολέμησης της πολυφαρμακίας, που θα απέφερε διπλάσιο οικονομικό όφελος χωρίς παρεμβάσεις στο είδος και στην ποιότητα των φαρμάκων, μας οδηγεί σε εύλογες και σοβαρές υποψίες.

• Η αφαίρεση των αυτονόητων στοιχειωδών δεοντολογικών φραγμών για την ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηρίων, που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη στην ΠΦΥ, με νεότερους νόμους του 3919/11(Ν.4038/12 και 4093/12) και παρά τις επί μήνες υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους κυβερνώντες. Η πλήρης απελευθέρωση της άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος-λειτουργήματος και η πλήρης ανατροπή του μετοχικού κεφαλαίου προς όφελος οιονδήποτε εταιριών, οδηγούν σε πλήρη εμπορευματοποίηση της υγείας και σε αφανισμό του ιδιώτη γιατρού.

• Η προκλητική διατήρηση γραφειοκρατικών δομών, που δεν εξυπηρετούν παρά μόνον την τακτοποίηση κομματικών φίλων, αποκαλύπτει απαράδεκτη ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

• Οι πρόσφατες έντεχνα διφορούμενες και περίπλοκες ανακοινώσεις του ΕΟΠΥΥ για τα παλιά χρέη, αποπροσανατολίζουν καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες. Η δήλωση προς τον ΕΟΠΥΥ μέσω eΔΑΠΥ, συνιστά μια απλή καταχώρηση οφειλών και τίποτα παραπάνω.

• Με το καθεστώς συμμετοχής 50% στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και 30% στους ασφαλισμένους των άλλων ταμείων, όταν γίνεται χρήση ΚΕΝ, ουσιαστικά μετακυλύουν το βάρος περίθαλψης στις ήδη λεηλατημένες τσέπες των πολιτών. Οι ανασφάλιστοι πολίτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνει καθημερινά δραματικά, αφήνονται στην τύχη τους και μας φορτώνει παράλληλα με αυξημένες ευθύνες για την στήριξη τους μέσω των διαφόρων δικτύων αλληλεγγύης, κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων.

Ο ΠΙΣ αποφάσισε ήδη να προχωρήσει, με την ενεργό συμμετοχή των ΙΣ, Ομοσπονδιών, Κλαδικών Σωματείων και να προετοιμάσει σε χρόνο που εγγυάται την επιτυχία, την πρώτη αποτελεσματική πανιατρική πανελλαδική 48ωρη απεργία.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ

Συμφωνούμε με τα αιτήματα και την μορφή των κινητοποιήσεων με τον ΠΙΣ και τους άλλους ΙΣ, που επιγραμματικά καθορίζονται απ’ το παρακάτω πεντάπτυχο:

1. Ιατρείο δικαιούται μόνον ο γιατρός.

2. Συνταγογράφηση με επιστημονικούς όρους – χορήγηση μόνον συνταγογραφούμενων φαρμάκων – κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.

3. Αυτοδιοίκητο – αυτοτελές ΤΣΑΥ.

4. Αύξηση ιατρικών μισθών και αμοιβών και σύνδεσή τους με την αποζημίωση των βουλευτών.

5. Παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ.

Συμμετέχουμε, επίσης, στους αγώνες, μαζί με όλους τους κοινωνικούς φορείς, για να αναστραφεί αυτή η εφιαλτική πραγματικότητα για τη χώρα και το λαό και για να υπάρξει μια άλλη πορεία εθνικής αναγέννησης, ανατρέποντας τον φαύλο κύκλο ύφεσης-περικοπών, ως αναγκαία συνθήκη αποφυγής της οριστικής χρεοκοπίας και της επίσημης πτώχευσης της χώρας μας.

Τέλος, συμμετέχοντας στο δίκτυο αλληλεγγύης φορέων της περιοχής μας, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους αγωνιστές των πρωτοβουλιών ενάντια στα διόδια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ