Τι κινδύνους αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πιλότοι για 1500 € το μήνα

Η σειρά των φωτογραφιών που παραθέτω, προέρχεται από την συντριβή ενός F-18 της Καναδικής Αεροπορίας και καταδεικνύει τον σοβαρό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών, όπως  συμβαίνει και με τους Έλληνες πιλότους που καθημερινά, όλο το εικοσιτετράωρο, ημέρα και νύχτα, διεξάγουν έναν άγνωστο, στο ευρύ κοινό, αεροπορικό πόλεμο στο Αιγαίο.

2Ο πιλότος του μαχητικού πραγματοποιούσε επίδειξη πτήσης «high A», που σημαίνει ότι αυτό πετούσε με τη μικρότερη δυνατή ταχύτητα και το μεγαλύτερη δυνατή γωνία προσβολής. Λίγο όμως πριν την έξοδο από τον συγκεκριμένο ελιγμό το αεροσκάφος έχασε την στήριξή του (δηλ. βγήκε εκτός ελέγχου), άρχισε να «ολισθαίνει» προς τα πλάγια βάζοντας το ρύγχος κάτω που σημαίνει ότι το αεροσκάφος σε πολύ λίγα δευτερόλεφτα πέφτει προς το έδαφος και θα πρέπει ο πιλότος άμεσα να εγκαταλείψει αυτό με  τη βοήθεια του εκτινασσόμενου καθίσματος.

3Δέκατα δευτερόλεπτα πριν την μοιραία σύγκρουση με το έδαφος, όπως φαίνεται καθαρά στις φωτογραφίες, ο πιλότος χρησιμοποίησε τον εκτινασσόμενο κάθισμα και εγκατέλειψε το αεροσκάφος με ασφάλεια, ενώ είχε σχεδόν γυρίσει ανάστροφα!

 

 

Προσέξτε στη φωτογραφία το αεροσκάφος να συντρίβεται στο έδαφος και τον πιλότο να αιωρείται με το αλεξίπτωτο περίπου 100 μέτρα πάνω από το φλεγόμενο αεροσκάφος

4

Παρόμοιες εγκαταλείψεις έχουν πραγματοποιηθεί φυσικά και στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία  από Έλληνες πιλότους, άλλες επιτυχείς και δυστυχώς άλλες όχι , που είχε ως αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο των ηρωικά πεσόντων αεροπόρων. Αυτό που έχει σημασία είναι πως η πτήση μαχητικών αεροσκαφών είναι μια πολύ επικίνδυνη, επίπονη και απαιτητική δουλειά. Και αν ο Καναδός πιλότος που εγκατέλειψε το F-18 αμείβεται για αυτή τη δουλειά επαρκώς, οι Έλληνες συνάδελφοί του αμείβονται με ποσά της τάξης των 1500 ευρώ!

Αυτά είναι τα χρήματα, που η πολιτεία μας θεωρεί πως είναι αρκετά, για να κάνουν «οι άγρυπνοι φρουροί του Αιγαίου μας» αυτή την   δουλειά που στην Ελληνική ιδιαίτερη περίπτωση, δεν είναι  απλώς μια δουλειά, είναι μια δουλειά επικίνδυνη, απαιτητική, κουραστική,  όλο το εικοσιτετράωρο , χωρίς υπερωρίες…

και επιπλέον…

Είναι η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας από υπαρκτούς κινδύνους και εθνικές απειλές που καμία   χώρα στην Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει. 

Επιμέλεια: Χρήστου Βάγια.

ΦΩΤΟ: Defence net.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ