Η απόφαση για τις τιμές των ιατρικών πράξεων ευτελίζουν την υγεία των πολιτών

Ανακοίνωση της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας

iatrikosΜε την υπ’αριθμ.πρωτ. 49976/5-12-2012 απόφαση του ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε νέα ανώτατη ασφαλιστική τιμή για διαγνωστικές εξετάσεις από τους ιδιωτικούς συμβεβλημένους παρόχους. Η απόφαση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθόσον είναι αυθαίρετη, εκδόθηκε χωρίς την προς τούτο νόμιμη εξουσιοδότηση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και επιπλέον  είναι αδύνατη στην υλοποίησή της.

Η οικονομική συγκυρία δεν μπορεί να αποτελέσει επαρκές ηθικό και νομικό έρεισμα για την δραματική μείωση των ιατρικών αμοιβών, σε τέτοια μάλιστα σημεία, ώστε τα εργαστήρια να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος λειτουργίας τους, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί κάτω από συγκεκριμένες κατά τόπο και χρόνο οικονομικές και τεχνικές συνθήκες.

Οι τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων που έχουν τιμολογηθεί από το 1991, αντί να αυξηθούν, μειώνονται, ευτελίζοντας έτσι την υγεία των πολιτών στο όνομα της οικονομικής συγκυρίας.

Η απόφαση αυτή χαρακτηρίζεται από μεγάλη προχειρότητα, δεν συζητήθηκε, ούτε εγκρίθηκε από την Επιτροπή Τιμολόγησης του ΚΕΣΥ, δεν ζητήθηκε η άποψη του ΠΙΣ, των Ιατρικών Συλλόγων ή των Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών και δεν έχει τιμολογηθεί η ιατρική εργασία που θα καταστήσει αξιόπιστες τις εξετάσεις αυτές, μαζί με τον εξοπλισμό.

Ζητάμε την άμεση απόσυρσή της. Σε αντίθετη περίπτωση επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ