Μια νέα ευρωπαϊκή μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο των συμπράξεων μεταξύ σχολείων από διάφορες χώρες, διαπίστωσε ότι οι μαθητές -ιδίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση- βελτίωσαν σημαντικά τις δεξιότητές τους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, αλλά και τις γνώσεις πληροφορικής (ΤΠ) και ξένων γλωσσών...
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η μελέτη κάλυψε 50 σχολεία σε 15 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Βέλγιο, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο), που έλαβαν επιχορηγήσεις από το πρόγραμμα Comenius (το οποίο είναι το σχολικό ισοδύναμο του Erasmus) για να δημιουργήσουν συμπράξεις που λειτούργησαν από το φθινόπωρο της περιόδου 2009- 2011. Σε γενικές γραμμές οι συμπράξεις συγκεντρώνουν τουλάχιστον δύο σχολεία από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία καταρτίζουν ένα κοινό διετές πρόγραμμα για τη βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας και για την ενίσχυση της συνεργασίας σχετικά με καινοτόμες ιδέες ή ανταλλαγές.
Τα έργα εστιάζονται σε τομείς ενδιαφέροντος των μαθητών, στα τρέχοντα εκπαιδευτικά θέματα στις ενδιαφερόμενες χώρες ή στις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από τα ίδια τα σχολεία. Από το 2007 η ΕΕ έχει στηρίξει πάνω από 7.000 σχέδια Comenius, σε καθένα από τα οποία έλαβαν μέρος πέντε σχολεία κατά μέσον όρο. Κάθε χρόνο οι συμπράξεις αυτές λαμβάνουν περίπου 120 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας σε περισσότερους από 130.000 μαθητές και τους δασκάλους τους να επισκεφθούν τα σχολεία- εταίρους τους και σε περίπου 650.000 μαθητές να συμμετάσχουν στις τοπικές δραστηριότητες. Επιπλέον, η ΕΕ προσφέρει υποτροφίες σε εκπαιδευτικούς και ασκούμενους εκπαιδευτικούς, ώστε να παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης ή να αποκτήσουν επαγγελματική πείρα στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, επτά στα δέκα σχολεία δήλωσαν, ότι οι συμπράξεις είχαν μεγάλο έως πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην πολιτισμική συνείδηση και έκφραση των μαθητών καθώς και στις κοινωνικές τους ικανότητες και στις ικανότητες συμπεριφοράς τους ως πολιτών. Ακολούθησαν οι δεξιότητες χρήσης υπολογιστή (54%) και η επικοινωνία σε ξένες γλώσσες (52%).
Η Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος αρμόδια για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία, δήλωσε: «οι σχολικές συμπράξεις επιτρέπουν στους νέους να αποκτήσουν τις βασικές δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την προσωπική ανάπτυξη, τη μελλοντική απασχόληση και την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στα κοινά. Το Comenius επίσης βοηθά τους μαθητές και το προσωπικό να γνωρίσουν διάφορους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς και γλώσσες. Οι εν λόγω συμπράξεις θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν βοήθεια από το νέο μας πρόγραμμα «Erasmus για όλους» την περίοδο 2014-2020».
Η μελέτη διαπίστωσε εξάλλου, ότι το σύστημα ωφελεί τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία στις τοπικές κοινότητες. Οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν πως η σύμπραξη με ξένα σχολεία βελτίωσε τις γνώσεις τους σχετικά με άλλα εκπαιδευτικά συστήματα, ενίσχυσε τις κοινωνικές τους δεξιότητες και βοήθησε τις γλωσσικές τους δεξιότητες.
Δύο στα τρία σχολεία ισχυρίστηκαν, ότι η σύμπραξη βελτίωσε την εικόνα τους και το 80% δήλωσε ότι ενίσχυσε την ευρωπαϊκή τους διάσταση. Η διδακτική συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού βοήθησε επίσης στην ανάπτυξη στενότερων δεσμών τόσο εντός του σχολείου όσο και με τις τοπικές αρχές.
Οι συμπράξεις Comenius έχουν συγκριτικά μεγαλύτερο αντίκτυπο στους εκπαιδευτικούς και στα σχολεία, καθώς και στα περιβάλλοντά τους στην προσχολική και την πρωτοβάθμια βαθμίδα, λόγω του ότι είναι ευκολότερο να κινητοποιηθεί και να δραστηριοποιηθεί ολόκληρο το σχολείο και να ενσωματώσει νέες ιδέες και δραστηριότητες στα προγράμματα σ’ αυτήν τη βαθμίδα της εκπαίδευσης. Αντίθετα, ο αντίκτυπος στις δεξιότητες των μαθητών είναι μεγαλύτερος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Σε πολλά σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι συμπράξεις που χρηματοδοτούνται από κονδύλια της ΕΕ είναι η μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα στο εξωτερικό. Το 85% των σχολείων που καλύπτει η μελέτη δήλωσε, ότι σκόπευε να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης για μελλοντικές συμπράξεις.