quit-smokingΕρευνητές με επικεφαλής τον Δρ Roopinder Sandhu από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα Mazankowski Heart Institute, στον Καναδά, αναφέρουν στο περιοδικό Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology ότι οι γυναίκες που καπνίζουν σήμερα έχουν σχεδόν δυόμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αιφνίδιο θάνατο, από εκείνες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ…

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι θανατηφόρες καρδιακές προσβολές συμβαίνουν σε άτομα που δεν έχουν ιστορικό καρδιακής νόσου ή καρδιακή ανεπάρκεια. Στη μελέτη, ο Sandhu και οι συνεργάτες του, έθεσαν ως στόχο να καταγράψουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τη σχέση μεταξύ του αριθμού των τσιγάρων που καπνίζονται, τη διάρκεια του καπνίσματος, τις επιπτώσεις της διακοπής του καπνίσματος και του κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου – ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών και ασθενών χωρίς γνωστή καρδιακή νόσο.

Οι ερευνητές στράφηκαν στη Nurses’ Health Study, μια 30χρονη μελέτη της υγείας 101.018 γυναικών, ηλικίας 30 έως 55. Καμία από τις γυναίκες δεν είχε τεκμηριωμένη καρδιοπάθεια κατά την έναρξη της μελέτης, και όλες ανέφεραν αν ήταν καπνίστριες, ή αν κάπνιζαν στο παρελθόν, και εάν ήταν καπνίστριες, πότε το ξεκίνησαν. Οι καπνίστριες ανέφεραν επίσης τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν καθημερινά: 1 έως 14 τσιγάρα (ελαφρύ έως μέτριο κάπνισμα), 15 έως 24 (μέτριο κάπνισμα), περισσότερα από 25 (βαρύ κάπνισμα). Όσες κάπνιζαν στο παρελθόν ανέφεραν επίσης την ηλικία κατά την οποία άρχισαν το κάπνισμα και τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν πριν το σταματήσουν.

Ακόμη και αφού οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τις καρδιακές παθήσεις, – όπως η ηλικία, η υπέρταση, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, το βάρος, η χρήση ασπιρίνης, η χρήση πολυβιταμινούχων, η εμμηνοπαυσιακή κατάσταση και η μετεμμηνοπαυσιακή χρήση ορμόνης,- η σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του αυξημένου κίνδυνου αιφνίδιου θανάτου παρέμενε.

Στη διάρκεια των 30 χρόνων, 351 γυναίκες πέθαναν από ξαφνική καρδιακή προσβολή. Μεταξύ αυτών, ακόμη και οι γυναίκες που κάπνιζαν λιγότερο – 1 έως 14 τσιγάρα – κινδύνευαν σχεδόν δύο φορές περισσότερο από τις μη καπνίστριες να πεθάνουν ξαφνικά. Οι γυναίκες που κάπνιζαν 25 ή περισσότερα τσιγάρα είχαν πάνω από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν ξαφνικά. Επιπλέον, για κάθε πέντε χρόνια που μια γυναίκα συνέχιζε το κάπνισμα, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακή προσβολή αυξανόταν κατά 8%.

Αν και είναι απογοητευτικά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές βρήκαν και ορισμένες θετικές τάσεις, καθώς στις γυναίκες με καρδιακή νόσο που διέκοψαν το κάπνισμα, ο κίνδυνος του αιφνίδιου θανάτου μειώθηκε στο επίπεδο μιας μη καπνίστριας, εντός 15 και 20 ετών – που σημαίνει ότι όποιο κακό προκαλεί το κάπνισμα στην καρδιά, είναι αναστρέψιμο σε κάποιο βαθμό.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι αν μια καπνίστρια εγκαταλείψει αυτή της τη συνήθεια, θα μπορούσε να προσθέσει 10 χρόνια στη ζωή της.

τα πιο Δημοφιλή

Τα τελευταία Νέα