Να βγουν στη σύνταξη οι γεννηθέντες το 1948 αγρότες

RKomitsasΓια αναστάτωση σε μεγάλη μερίδα του αγροτικού κόσμου που θα έβγαινε στη σύνταξη το 2013 αλλά λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας δεν μπορεί να βγει,  κάνει λόγο σε επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό ο δήμαρχος Κιλελέρ Ρ. Κομήτσας ζητώντας την άμεση αναθεώρηση αυτής της απόφασης. Στην επιστολή του αναφέρει:

«Μείζον οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα ανακύπτει για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, ασφαλισμένους του ΟΓΑ, οι οποίοι έχουν γεννηθεί το 1948 και επρόκειτο να βγουν στη σύνταξη εντός του 2013 αλλά με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (βάσει των διατάξεων του νόμου για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής – Ν.4093/2012), δεν δικαιούνται σύνταξης γήρατος έως το 2015, οπότε και θα έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι για να είναι σε θέση να λάβουν τη σύνταξή τους μέσα στο καλοκαίρι του 2013, προέβησαν, ήδη, τηρώντας κατά γράμμα τα όσα προβλέπει ο νόμος, στην προκαταβολή της ασφαλιστικής τους εισφοράς για το Β’ εξάμηνο του 2012 προς τον ΟΓΑ, δίνοντας στο Ταμείο τους χρήματα που τα είχαν απόλυτη ανάγκη με τη λογική ότι εντός του επόμενου έτους θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν. Ωστόσο, πλέον, ενημερώθηκαν από τους ανταποκριτές του ΟΓΑ ότι όχι μόνο δεν θα πάρουν τη σύνταξή τους εντός του 2013 αλλά και ότι θα κληθούν να καταβάλουν άλλα 4.000 ευρώ, τουλάχιστον, ώστε να συνταξιοδοτηθούν μετά μία διετία.

Οι γεννηθέντες το 1948 ασφαλισμένοι του ΟΓΑ έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται προδομένοι από την ελληνική πολιτεία και τον ασφαλιστικό τους φορέα, καθώς αν και υπήρξαν εντάξει όλα αυτά τα χρόνια στις οικονομικές και λοιπές υποχρεώσεις τους προς τον ΟΓΑ, προπληρώνοντας ακόμη και την ασφαλιστική εισφορά του Β΄ εξαμήνου του 2012 την οποία θα μπορούσαν να καταβάλουν έως το τέλος Μαΐου του 2013, αντιμετωπίζονται ως «θύματα» μίας ασφαλιστικής ρύθμισης, η οποία δεν λαμβάνει υπόψιν όσα σας προανέφερα και τους στερεί το δικαίωμα της συνταξιοδότησης.

Κύριε Υπουργέ

Σας καλώ σε συνεννόηση και με τη διοίκηση του ΟΓΑ να επανεξετάσετε τη στάση σας έναντι των γεννηθέντων το 1948 ασφαλισμένων, που έχουν πληρώσει το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών έως και το 2012 στον ΟΓΑ και  να προβείτε άμεσα σε ρύθμιση προκειμένου οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι να μπορέσουν να πάρουν τη σύνταξή τους μέσα στο 2013.

Η παράταση του εργασιακού βίου είναι ανεπίτρεπτη, αφού θα τσακίσει ψυχολογικά και οικονομικά χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους μας, που έχουν μοχθήσει επί δεκαετίες στην ελληνική γη και ύπαιθρο και υπήρξαν, πάντοτε, τυπικοί στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και τον ΟΓΑ. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν ζητούν τίποτε περισσότερο από το να είναι το ίδιο τυπικό απέναντί τους και το ελληνικό κράτος και να μην τους συμπεριφερθεί ως «ιθαγενείς».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ