Τις απόψεις της “Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας”, που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε ο επικεφαλής της, Δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δ.σ. της ΚΕΔΕ. Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης η οποία χαρακτηρίστηκε νηφάλια και εμπεριστατωμένη από πολλές πλευρές είναι:
– Αυτή τη στιγμή, εάν έβαζε κανένας προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τα μεγάλα επίδικα της Αυτοδιοίκησης, τι πρέπει να κάνουμε, τι πρέπει να διορθώσουμε, ήταν οι αρμοδιότητες. Χρόνος για τον εκλογικό νόμο πιστεύω ότι υπήρχε κι άλλος. Δεν πρέπει να σταματήσουμε να πιέζουμε προς την κατεύθυνση να ολοκληρωθούν όσα συζητήσαμε στις προσυνεδριακές μας διασκέψεις, που ήταν πάρα πολύ σημαντικά.
– Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, όλοι μας, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχρονικά, όχι μόνο τώρα, είναι συνυφασμένη με δυο ζητήματα, λόγω της εγγύτητάς της με τους πολίτες: με τα ζητήματα της δημοκρατικής έκφρασης των πολιτών και με τα ζητήματα της συμμετοχής τους. Και η ίδια η εγγύτητα τους δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν, να επικοινωνήσουν, να έρθουν σε επαφή με τις Δημοτικές Αρχές για να λύνουν τα προβλήματά τους. Αυτά τα δυο στοιχεία λοιπόν, η πρόταση που γίνεται δεν τα εμπεριέχει. Νομίζω εξ’ αυτού και μόνο, επειδή μιλώ για τον πυρήνα του θεσμού, είναι σε λάθος κατεύθυνση.
– Το 43% και (….) οδηγούν σε Δήμαρχο μειοψηφίας, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Συνδυασμένο αυτό βεβαίως με τα 3/5 των εδρών, οδηγεί απόλυτα σε ένα υπερ-πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, με το οποίο εμείς έχουμε κάθετη διαφωνία.
– Το μεγάλο ζήτημα, το οποίο επίσης είναι πολύ σημαντικό στη συγκεκριμένη πρόταση, είναι το θέμα των Τοπικών Κοινοτήτων. Η εξάρτηση των Τοπικών Συμβουλίων από τους Συνδυασμούς μας, είναι νομίζω δημιουργία ενός ψηφοδελτίου που χρησιμοποιεί τα Τοπικά Συμβούλια ως “ψηφοσυλλέκτες” στην κατεύθυνση του Δημάρχου και του Συνδυασμού του. Αν θέλουμε τη συμμετοχή, θα πρέπει να αφήσουμε τις τοπικές κοινωνίες να εκφραστούν. Δεν είναι άλλος βαθμός Αυτοδιοίκησης. Είναι συμμετοχή λαϊκή, πέρα και έξω από Παρατάξεις, πέρα και έξω από κόμματα, για να μπορέσει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας ενεργοποίησης πολιτών για τη λύση των τοπικών τους προβλημάτων.
– Το πλαφόν για μένα, έτσι όπως έχει τοποθετηθεί, είτε μπει είτε δεν μπει εξαφανίζει τις μικρές Παρατάξεις. Θεωρώ ότι είναι δεδομένο. Το 3% είναι επίπλαστο. Νομίζω ότι έτσι κι αλλιώς ο Νόμος εξαφανίζει τις μικρές Παρατάξεις και αυτό είναι επίσης ένα ζήτημα Δημοκρατίας.
– Υπάρχει ένα άλλο στοιχείο του νόμου, που λέει ότι όλες οι Παρατάξεις πρέπει να έχουν στο ψηφοδέλτιό τους Τοπικά Συμβούλια παντού. Όταν θα έρθει η ώρα, θα δούμε ποιες από αυτές τις μικρές θα έχουν τη δυνατότητα.
– Δεν κατανοώ το 3 μήνες νωρίτερα, δεν συνάδει με αυτό που κάναμε μέχρι τώρα, χρυσές τομές μπορούν να βρεθούν σε αυτά.
– Η μείωση των Συμβούλων δεν έχει καμία έννοια. Στους μεγάλους Δήμους, σαν και το δικό μου, και άλλοι Δήμοι, δεν φτάνουμε με το πολιτικό προσωπικό να καλύψουμε όλα τα μέτωπα και όλες τις αρμοδιότητες που έχουμε στη δραστηριότητά μας. Άρα, λοιπόν, όχι μείωση ή μια πολύ λογική μείωση στο επίπεδο αυτό εάν επιμείνει η Κυβέρνηση.
– Νομίζω ότι αυτά είναι τα κύρια ζητήματα, τώρα να μην πω, συμφωνώ με την 5ετή θητεία και τα λοιπά.
– Χρόνος υπάρχει. Όταν υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή ενός νόμου, έρχεσαι να διορθώσεις αυτά. Δεν έρχεσαι να πατήσεις εκεί για να πας στον αντίποδα μιας κατάστασης. Η απλή αναλογική δημιούργησε τα δικά της προβλήματα με την κυβερνησιμότητα. Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκφάνσεις εφαρμογής αυτού του δίκαιου συστήματος της απλής αναλογικής, μύριες. Μπορεί κανένας να δει, μπορεί να συζητήσει. Μπορεί να βρει διορθώσεις εκεί που υπήρξαν προβλήματα που θα στοχεύουν σε αυτά τα δυο μέγιστα ζητήματα: στο όχι έλλειμμα Δημοκρατίας και βεβαίως τόνωση της συμμετοχής των πολιτών.
Με πληροφορίες από airetos.gr