Στον πρωθυπουργό για τα φωτοβολταϊκά στα λιβάδια

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού για να λυθεί το πρόβλημα που πάει να δημιουργηθεί με την εγκατάσταση πάρκων φωτοβολταϊκών σε εποικιστικά λιβάδια που προηγουμένως χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις ζητά με επιστολή της η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας, με αφορμή πρόβλημα που υπάρχει σε λιβάδι του Τυρνάβου.

Μάλιστα όπως επισημαίνει στην επιστολή που συνοδεύεται από υπογραφές 247 κτηνοτρόφων του δήμου Τυρνάβου αν τα εποικιστικά λιβάδια και οι παραπάνω εκτάσεις χαρακτηριστούν ως δασικές από τα κατά τόπους Δασαρχεία φεύγει η διαχείρισή τους από τις Δ/νσεις Πολιτικής Γης, πάνε στα Δασαρχεία και δεν μπορούν να δηλωθούν αυτές οι εκτάσεις στο ΟΣΔΕ με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να πάρουν τις επιδοτήσεις. Αυτό δεν θα γίνει μόνο στην Θεσσαλία αλλά σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης ζητούν να γίνει οριοθέτηση όλων των λιβαδιών και όλων των εκτάσεων του Δημοσίου που είναι για βοσκή ζώων.

Οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν ενστάσεις και για τη διαδικασία δημοπράτησης εκτάσεων αλλά και για την υποχρεωτική επιβολή τιμήματος και κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων υποστηρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε μόνο με γνώμονα την είσοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε εκτάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μη λαμβάνοντας καθόλου υπ’ όψιν ότι εκεί υπάρχουν εδώ και 100 χρόνια κτηνοτρόφοι οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και φύλακες αυτών των εκτάσεων όλα αυτά τα χρόνια.

Ειδικότερα για τα εποικιστικά λιβάδια στην περιοχή του Τυρνάβου η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 70MW σε έκταση 1772 στρ. τονίζουν ότι θα επιφέρει τα παρακάτω προβλήματα:

1. Στα εν λόγω εποικιστικά λιβάδια οι αποκατεστημένοι κτηνοτρόφοι βόσκουν σε όλη την έκταση των λιβαδιών εξ’ αδιαιρέτου βάση των αποφάσεων των Επιτροπών Απαλλοτριώσεων. Η εγκατάσταση του φωτοβολταικού πάρκου θα γίνει στο επίπεδο τμήμα των λιβαδιών και οι κτηνοτρόφοι αποκλείονται από την «καλή» περιοχή προς βόσκηση καθώς εκεί υπάρχει μεγαλύτερη βοσκοικανότητα και επομένως μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος.

2. Υπάρχουν κτηνοτρόφοι οι οποίοι λειτουργούν τις μονάδες τους σε ιδιόκτητα χωράφια και στην προηγούμενη ΚΑΠ πήραν επιδοτήσεις με βάση ειδικά δικαιώματα που τους δόθηκαν. Αυτά δεν θα υπάρχουν πλέον στην νέα ΚΑΠ και για να ενεργοποιήσουν τα νέα δικαιώματα θα χρειαστούν βοσκότοπο. Ο μόνος διαθέσιμος βοσκότοπος είναι οι λίγες εκτάσεις που περισσεύουν στις δημόσιες εκτάσεις.

3. Δημιουργείται οικολογική καταστροφή στην περιοχή του εν λόγω φωτοβολταικού αφού η πυκνότητα βλάστησης ξεπερνάει το 80%.

4. Στον Δήμο Τυρνάβου δραστηριοποιούνται 8 τυροκομεία και στους γύρω Δήμους άλλα 24 τα οποία στηρίζουν την λειτουργία τους στο γάλα της ευρύτερης περιοχής. Η βασική παραγωγή τους είναι η φέτα την οποία ξέρουμε όλοι τους αγώνες που έχουν γίνει για την κατοχύρωσή της. Με την μείωση των εκτάσεων λόγω φωτοβολταικών καθώς επίσης και με το κόψιμο των επιδοτήσεων λόγω μετατροπής των εκτάσεων από χορτολιβαδικές σε δασικές πολλοί κτηνοτρόφοι θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα κάτι το οποίο θα επηρεάσει όλη την οικονομία της χώρας

5. Θα επηρεαστεί η λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται κοντά στο φωτοβολταικό πάρκο καθώς εγκλωβίζονται κάτι που δεν έχει ληφθεί υπ’ όψιν στην φάση της Έγκρισης Περιβ/κών Όρων.

6. Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι φορείς Δήμος Τυρνάβου, Περιφερειάρχης και Περιφερειακό Συμβούλιο έχουν εκφράσει τις έντονες αντιδράσεις τους προς την εγκατάσταση του εν λόγω φωτοβολταικού πάρκου. Και εδώ εκφράζουμε το ερώτημα πως ενώ όλοι είναι εναντίον της συγκεκριμένης εγκατάστασης η αδειοδότηση της να προχωράει.

Με την ευκαιρία της επιστολής η Ομοσπονδία ζητά από τον πρωθυπουργό να αλλάξουν και τα παρακάτω μέτρα:

1. Φορολόγηση από το πρώτο Ευρώ

2. Μίσθωμα της έκτασης που βόσκουν

3. Μείωση της επιστροφής ΦΠΑ

4. Αύξηση τις τιμής του πετρελαίου το οποίο κάνει δύσκολη την μετάβαση των κτηνοτρόφων στις μονάδες τους

5. Φορολόγηση των γεωργικών εκτάσεων

6. Επιπλέον κόστος από την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων (λογιστής) και

7. αν θα φορολογηθούν τα κτηνοτροφικά κτίσματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ