Ξεσηκώνονται οι αγρότες

205Συγκέντρωση των τρακτέρ τους στον κόμσβο της Νίκαιας από το πρωί της Δευτέρας αποφάσισαν οι αγρότες που συμμετείχαν το Σάββατο στη σύσκεψη που συγκάλεσαν οι ομοσπονδίες Λάρισας Καρδίτσας και Τρικάλων θέλοντας να κλιμακώσουν τον αγώνα τους μετά την αδιέξοδη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Αγροτική Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη.

Οι αγρότες μετά τη συγκέντρωση των τρακτέρ θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε κλείσιμο της εθνικής οδού αλλά και για την περαιτέρω εξέλιξη του αγώνα τους.

Εν τω μεταξύ κάλεσμα στους αγρότες του νομού να πάρουν μαζικά μέρος στο μπλόκο που στήνεται τη Δευτέρα στον κόμβο της Νίκαιας απευθύνει με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Λάρισας Ρ. Μαρούδας επισημαίνοντας ότι σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς και ότι δεν υπάρχουν πλέον διαχωριστικές γραμμές στο αγροτικό κίνημα. Στη δήλωσή του ο κ. Μαρούδας τονίζει:

«Στην μεγάλη μαζική και μαχητική πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά το Σάββατο, αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με μαζική κάθοδο των τρακτέρ στον Κόμβο της  Νίκαιας την Δευτέρα 28 Γενάρη.

Τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων, οι άδειες τσέπες μας, οι περικοπές και τα χαράτσια, ο κίνδυνος να παραμείνουν χιλιάδες στρέμματα ακαλλιέργητα καθώς δεν έχουμε λεφτά να αγοράσουμε πετρέλαιο, σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, είναι οι παράγοντες που μας οδηγούν στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Προβλήματα που θα γίνουν πολύ χειρότερα του χρόνου και ακόμη χειρότερα με την άγρια φορολογία που θα υποστούμε. Ο αγώνας μας είναι μονόδρομος για να διεκδικήσουμε το δίκαιο μας, να έχουμε κατακτήσεις στα αιτήματα μας, να ανακόψουμε την αντιαγροτική επίθεση που δεχόμαστε.

Καλώ τους αγρότες του Νομού Λάρισας να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στο μεγάλο πανθεσσαλικό μπλόκο στον Κόμβο Νίκαιας. Να απομονώσουν τις φωνές που ήδη άρχισαν να καλλιεργούν την καχυποψία για τους σκοπούς αυτής της κινητοποίησης, να σπέρνουν αμφιβολίες, απογοήτευση και ηττοπάθεια. Στόχος τους είναι να διασπάσουν το μέτωπο των αγροτών και να υπονομεύσουν την μαζική συμμετοχή χιλιάδων θεσσαλικών τρακτέρ στην κινητοποίηση. Θα αποτύχουν! Δεν υπάρχουν πλέον διαχωριστικές γραμμές στο αγροτικό κίνημα. Δεν μας χωρίζει τίποτα. Μας ενώνουν τα κοινά προβλήματα και η συμφωνία  στα δίκαια αιτήματα μας. Κανείς δεν περισσεύει. Όλες οι δυνάμεις που συμμετείχαν και πρωτοστάτησαν τα τελευταία χρόνια στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα σε ποιο μπλόκο βρισκόταν, δίνουν ενωτικά την μάχη για την επιτυχία της φετινής κινητοποίησης.

Όλοι με τα αγροτικά μηχανήματα την Δευτέρα στον Κόμβο της Νίκαιας, στο ενιαίο και μεγάλο πανθεσσαλικό αγροτικό μπλόκο που θα ανάψει την φωτιά σε όλη την Ελλάδα».

Μπλόκα παντού

Αποφασισμένοι να «παραλύσουν» όλη τη χώρα εμφανίζονται οι αγρότες, μετά την μακρά συνεδρίαση του Πανελλαδικού

Συντονιστικού Οργάνου του κλάδου, η οποία έληξε το απόγευμα της Κυριακής στον Πλαταμώνα Πιερίας.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Κώστας Λιλιόπουλος, η πανελλαδική κινητοποίηση εξαρτάται από τις συναντήσεις που θα έχουν οι αγρότες από τη Δευτέρα με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, καθώς και από συναντήσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

 «Το αν θα φύγουν τα τρακτέρ από τους δρόμους, θα εξαρτηθεί από τις συναντήσεις που έχουν οριστεί με πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς. Αν δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, κλείνουμε τους δρόμους επ΄ αόριστον. Θα είμαστε παντού, στις εθνικές οδούς, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στα τελωνεία, στα βόρεια σύνορα. Είναι θέμα της κυβέρνησης κατά πόσο θα ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Εάν οι συναντήσεις αποβούν άκαρπες δεν θα περάσει κουνούπι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιλιόπουλος.

Τα κύρια αιτήματα των αγροτών, ανέφερε ο κ. Λιλιόπουλος, αφορούν το πετρέλαιο, το κόστος παραγωγής, τον ΦΠΑ και το φορολογικό, «που είναι ίσως και η μεγαλύτερη παγίδα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ