Η Δ.Α. του Τυρνάβου παρακολουθεί με απάθεια την καταστροφή του δήμου

maxaΟ προϋπολογισμός που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή του Τυρνάβου για το 2013, αντανακλά μία κατάσταση απλής διαχείρισης του Δήμου, παρουσιάζει μείωση εσόδων από κρατικές χρηματοδοτήσεις κατά 20% σε σχέση με το 2012 τη στιγμή που και ο προϋπολογισμός του 2012 υλοποιήθηκε κατά 60%, υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Λ. Μάγγου Στατήρη και Αστ. Χατζηκράχτης επισημαίνοντας ότι και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου ακολουθεί και αυτό την ίδια φιλοσοφία και οι κρατικές επιχορηγήσεις για έργα είναι αμφίβολο αν θα δοθούν και πότε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν τα εξής:

«Στον προϋπολογισμό και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Τυρνάβου για το 2013, τα οποία καταψηφίσαμε, αποτυπώνεται ξεκάθαρα η οικονομική κατάσταση του Δήμου, το ίδιο συμβαίνει και με όλους τους Δήμους της χώρας, οφείλεται στην ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης που εφαρμόζει κατά γράμμα, τις υπογραφείσες μνημονιακές συμβάσεις με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.

Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης των Δήμων την τελευταία τριετία κατά 60%, τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε στάση πληρωμών, σε αδυναμία λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών και των κοινωνικών δομών τους, τελευταίο αποκούμπι των λαϊκών στρωμάτων κάθε Δήμου.

Με πρόσχημα την διαφάνεια, η κυβέρνηση και η τρόικα θεσμοθέτησαν ένα νέο μηχανισμό παρακολούθησης των προϋπολογισμών των Δήμων, το λεγόμενο «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» και σκοπός του είναι, να παρεμβαίνει σε Δήμους, όπου υπάρχουν αποκλίσεις στα έσοδα (τέλη καθαριότητας κλπ) και οι προϋπολογισμοί τους δεν είναι ισοσκελισμένοι.

Οι τρόποι παρέμβασης, όπως αναφέρονται στη σχετική διάταξη είναι: αύξηση των εσόδων των Δήμων με νέα τέλη και φόρους, αύξηση του ανώτατου συντελεστή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας μέχρι και 3%, αναστολή προσλήψεων εργαζομένων, υποχρεωτικές μετατάξεις και απολύσεις προσωπικού, δανεισμός των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που η αποπληρωμή τους θα μεταφέρεται στις πλάτες των δημοτών. Όπως είναι προφανές, πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο σε σμίκρυνση, για κάθε Δήμο.

Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή για το 2013, αντανακλά μία κατάσταση απλής διαχείρισης του Δήμου, παρουσιάζει μείωση εσόδων από κρατικές χρηματοδοτήσεις κατά 20% σε σχέση με το 2012, ο δε προϋπολογισμός του 2012 υλοποιήθηκε κατά 60%.

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου ακολουθεί και αυτό την ίδια φιλοσοφία και οι κρατικές επιχορηγήσεις για έργα είναι αμφίβολο αν θα δοθούν και πότε. Δεν υπάρχει καμιά τεχνική μελέτη που να δίνει το στίγμα της σημερινής Δημοτικής Αρχής και με δεδομένο ότι η θητεία της λήγει σε 16 μήνες, είναι στην ουσία το τελευταίο τεχνικό πρόγραμμα που κατατίθεται για υλοποίηση, έχοντας σαν βάση μελέτες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

Προεκλογικά, είχαμε τονίσει ότι ο σκοπός της κεντρικής εξουσίας είναι να διαλύσει την τοπική αυτοδιοίκηση, με ότι έχει απομείνει και να καταστήσει τους Δήμους απλούς διεκπεραιωτές και εφαρμοστές των κυβερνητικών αποφάσεων.

Σήμερα βλέπουμε στην πράξη, να υλοποιούνται αυτές οι στρατηγικές που θέλουν δημάρχους, πολιτικούς υπαλλήλους. Η πολιτική μας θέση και στάση στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο είναι αντιδιαμετρικά αντίθετη με τις επιλογές αυτές και έτσι θα πορευτούμε αγωνιστικά μαζί με τους συνδημότες μας μέχρι τις επόμενες Δημοτικές Εκλογές».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ