Επιβεβαιώνεται η αντιλαϊκή πολιτική του δήμου Τυρνάβου

syspΣκληρή κριτική στη δημοτική αρχή του Τυρνάβου στο θέμα του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος που υπερψήφισε ασκούν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Μπαντόγιας και Γ. Σακοράφας επισημαίνοντας ότι αποτελούν ένα επιπλέον βήμα στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει. Αναλυτικά αναφέρουν:

«Ένα βήμα παραπέρα στην αντιλαϊκή πολιτική πού ήδη ακολουθεί η διοίκηση του Δήμου Τυρνάβου είναι και ο προϋπολογισμός του 2013 που εγκρίθηκε στις 30 Γενάρη 2013 από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Προϋπολογισμός που είναι κομμένος και ραμμένος στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής και των μνημονίων και που δεν έχει καμιά σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών του δήμου μας.

Αυτό προκύπτει και από τα νούμερα που μας παρουσίασε η δημοτική αρχή.

Συγκεκριμένα, υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των δημοτικών τελών κατά 150.000.00 ευρώ σε σχέση με το 2012 ενώ υπάρχει μείωση των κεντρικών αυτοτελών πόρων κατά 1.050.000,00 ευρώ.

Από την σύγκριση ορισμένων αριθμητικών στοιχείων που αφορούν στοιχεία προηγούμενων προϋπολογισμών σε σχέση με αυτόν του 2013 προκύπτει η σταδιακή αύξηση της συμμετοχής των δημοτών στην κάλυψη των δαπανών με σταδιακή μείωση της συμμετοχής του κράτους.

Συγκεκριμένα, τα προηγούμενα χρόνια η συμμετοχή των δημοτών δεν ξεπερνούσε το 30% έναντι 70% του κράτους, στο φετινό προϋπολογισμό κυμαίνεται μεταξύ 45% και 50% στοιχείο που επιβεβαιώνει την αντιλαϊκότητά του.

Ως αναφορά την επιχορήγηση των 3.170.000,00 για την αποπληρωμή παλαιών οφειλών του δήμου προς τρίτους, για την οποία επαίρεται ο δήμαρχος, σε πρόσφατες δηλώσεις του, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι αυτή δόθηκε με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και δεσμεύσεις για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς όλα τα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης, μεγαλύτερη επιβάρυνση των δημοτών με νέους φόρους και  τέλη, παραχώρηση υπηρεσιών του δήμου σε ιδιώτες.

Σε σχέση με το τεχνικό πρόγραμμα η εκτίμηση μας είναι ότι κι’ αυτό κινείτε στην ίδια λογική της δημοτικής αρχής. Είναι ένα πρόγραμμα καθαρά τεχνοκρατικό, το οποίο συντάχθηκε με βάσει τις κυβερνητικές κατευθύνσεις και εντολές, στη βάσει των μνημονίων που επέβαλαν στη χώρα μας οι κεφαλαιοκράτες της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.

Όποια έργα εξαγγέλλονται είναι έργα που γίνονται με δημοτικούς πόρους, δηλαδή με λεφτά των δημοτών ή είναι έργα από προγράμματα που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια ή η κεντρική διοίκηση.

Επί της ουσίας είναι έργα μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των συνδημοτών μας, ανάγκες που συνδέονται με κοινωνικές και αναπτυξιακές υποδομές.

Συνεκτιμώντας όλα τα παρά πάνω στη βάση της αντίληψης και φιλοσοφίας μας για το χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις θέσεις μας για τη διαχείριση της, καταψηφίσαμε τόσο τον προϋπολογισμό όσο και το τεχνικό πρόγραμμα.

Εκείνο που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι για τη σημερινή δημοτική διοίκηση, η οποία στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και  κινείται στον αστερισμό του « Καλλικράτη» και των πρόσφατων αποφάσεων της ΚΕΔΕ ( Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ), τα ζητήματα που αφορούν στα οικονομικά έχουν κλείσει. Τι σημαίνει αυτό; 1. Ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει την επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανάμεσα σε άλλα και για την κάλυψη μιας σειράς κοινωνικών υπηρεσιών που έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια, περιοριζόμενη σε πράξεις φιλανθρωπίας τύπου κοινωνικού παντοπωλείου. 2. Ότι αποδέχεται τις τραγικές περικοπές στα έσοδα του δημοτικού ταμείου τα τελευταία χρόνια, ελέω οικονομικής κρίσης. Περικοπές που προστίθενται στην τραγική ανέχεια στην οποία βρίσκεται η λαϊκή οικογένεια.

Προκύπτει λοιπόν, ως επιτακτικό το ζήτημα που βάζουμε οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης για αναμόρφωση του προϋπολογισμού και την μείωση στο 50% των ανταποδοτικών τελών ως μια συμβολή στην ανακούφιση όσο γίνεται της λαϊκής οικογένειας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ