Συνέντευξη τύπου με θέμα την κριτική και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο στο Σχέδιο Αθηνά, τις επιπτώσεις της εφαρμογής του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (γενικά και στο ν. Λάρισα) καθώς και στα ζητήματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παραχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης τα μέλη του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας Ηλίας Σαντουρίδης, Γιώργος Μπλιαχούτας και Άννα Παπαϊωάννου.
Μιλώντας ο Ηλίας Σαντουρίδης, καθηγητής ΤΕΙ Λάρισας τόνισε ότι το Σχέδιο «Αθηνά» αποτελεί μια ακόμη επιθετική πράξη της κυβέρνησης απέναντι στη Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, εντασσόμενη σε μια στρατηγική, που ως στόχο έχει τη συρρίκνωση και εμπορευματοποίησή της. Όπως ανέφερε η πολιτική αυτή ξεκίνησε με το νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ και συνεχίστηκε με το κούρεμα των αποθεματικών των Ιδρυμάτων, τους διαρκώς μειούμενους προϋπολογισμούς τους, το πέρασμα της ακίνητης περιουσίας τους στο ΤΑΙΠΕΔ και τη μέσα σε μια νύχτα εξίσωση των απονεμομένων τίτλων σπουδών με αυτούς των ιδιωτικών κολεγίων.
«Το Σχέδιο «Αθηνά» οδηγεί στην κατάργηση και συγχώνευση ιδρυμάτων και τμημάτων, χωρίς να τηρούνται ούτε προσχηματικά τα κριτήρια που τέθηκαν από το ίδιο το υπουργείο! Η μεγάλη χωροταξική διασπορά Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που δημιουργήθηκε με ρουσφετολογικές μεθοδεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων, επιχειρείται «δήθεν» να εξορθολογισθεί με τον ίδιο τρόπο, από το ίδιο εν πολλοίς πολιτικό προσωπικό. Ενδεικτικά, στην προτεινόμενη χωροταξική κατανομή ενισχύονται ιδρύματα που έχουν την έδρα τους σε πόλεις όπου έχουν εκλεγεί πρώην και νυν πρωθυπουργοί και υπουργοί της ΝΔ. Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές και για το ΤΕΙ Λάρισας, καθώς 7 τμήματα συγχωνεύονται, εκ των οποίων τα 2 μεταφέρονται χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση» σημείωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζητά την άμεση απόσυρση του σχεδίου και την έναρξη διαβούλευσης με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες, με στόχο την αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό της ανώτατης εκπαίδευσης και τη σύνδεσή της με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Από την πλευρά του ο φοιτητής Γιώργος Μπλιαχούτας, υποστήριξε ότι το σχέδιο Αθηνά αποτελεί ξεκάθαρα πολιτική απόφαση και σχέδιο, της τρικομματικής κυβέρνησης για την υποβάθμιση και την καταστροφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι κομμάτι του όλου σχεδίου για την παιδεία που ξεκίνησε πριν 2 χρόνια η κ. Διαμαντοπούλου και συνεχίζει επάξια ο τωρινός Υπουργός Παιδείας ο κ. Αρβανιτόπουλος.
«Ο αγώνας για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία αφορά όλους μας και είναι κοινός. Ο συντονισμός με άλλα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας όπως οι αγρότες, οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι είναι αναγκαίος όσο ποτέ, και η απάντηση στην νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνηση πρέπει να είναι δυναμική και ξεκάθαρη», τόνισε.
Στη συνέχεια εισήγηση για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έκανε η Άννα Παπαϊωάννου, καθηγήτρια ΔΕ ν. Λάρισας, λέγοντας ότι για δεκαετίες τώρα τα δύο κόμματα που εναλλάχθηκαν στις προ μνημονίων κυβερνήσεις προσπάθησαν να αλλοιώσουν τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
Μάλιστα τόνισε ότι η Παιδεία όλων των βαθμίδων βάλλεται από παντού. Από δημόσιο αγαθό μετατρέπεται σε προνόμιο για λίγους αφού:
• Η κυβέρνηση καταργεί και συγχωνεύει σχολεία, συγχωνεύει τμήματα κατευθύνσεων ΓΕΛ, καταργεί αθλητικά σχολεία, αυξάνει τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, μεγαλώνει τις αποστάσεις από το σπίτι στο σχολείο ταλαιπωρώντας μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς.
• Το κράτος μειώνει σημαντικά τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης. Σχολικά κτίρια αντιμετωπίζουν προβλήματα στη συντήρηση, τη θέρμανση ακόμη και στα αναλώσιμα. Τα εργαστήρια δεν αναβαθμίζονται και ό,τι χαλάει δεν αντικαθίσταται.
• Οι φωτοτυπίες αντικαθιστούν το βιβλίο. Καταργούνται υποστηρικτικές εκπαιδευτικές λειτουργίες και θεσμοί όπως η πρόσθετη ενισχυτική διδασκαλία, βιβλιοθήκες σχολείων, κλπ.
• Οι εκπαιδευτικοί απαξιωμένοι για το έργο τους, χωρίς επιμόρφωση, αποδυναμωμένοι μισθολογικά υποδεικνύονται από την κυβέρνηση ως υπεύθυνοι για όλα τα δεινά της εκπαίδευσης. «Επιβάλλεται» λοιπόν να αξιολογηθούν.
• Μνημείο θράσους και υποκρισίας αποτελεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το Υπ. Παιδείας. Ισχυρίζονται οι συντάκτες του ότι στοχεύουν στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ εφαρμόζουν την πολιτική της τρόικας και των μνημονίων που έχει καταστήσει προβληματική ακόμη και την υποτυπώδη λειτουργία της. Ισχυρίζονται ανενδοίαστα ότι η «αξιολόγησή» τους δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα όμως έχουν ψηφίσει τις διατάξεις που συνδέουν την τυχόν αρνητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με καθήλωση των αποδοχών, με στασιμότητα στην εξέλιξη ακόμα και με απολύσεις.
• Παρουσιάζονται ως υπέρμαχοι της αντικειμενικότητας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Και όμως είναι οι ίδιοι που έχουν συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία μιας κομματικής – πελατειακής ιεραρχίας στην εκπαίδευση όπου κάθε εκπαιδευτικός είναι έρμαιο της πειθαρχικής εξουσίας και της αυθαιρεσίας του αμέσως «ανωτέρου» του. Καταρρακώνεται έτσι μέσα από διαβλητές διαδικασίες κάθε έννοια αντικειμενικότητας και δικαιοσύνης.
• Θύματα αυτής της στυγνής πολιτικής αναμφίβολα είναι οι μαθητές -τριες καθώς και οι οικογένειές τους. Παιδιά λιποθυμούν από την πείνα, δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη, αδιαφορούν για τη γνώση, το μέλλον τους γνωρίζουν πως είναι αβέβαιο και δύσκολο για τους περισσότερους, πολλοί –ες έχουν γονείς άνεργους που αδυνατούν να προσφέρουν πια στα παιδιά τους τα βασικά. Ο στόχος λοιπόν είναι σαφής: μόρφωση για λίγους, για τους προνομιούχους.
• Μέσα δε σ’ αυτό το κλίμα της κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος, της οικονομικής κρίσης, εντείνονται τα ρατσιστικά φαινόμενα, θεριεύει και στρατολογεί η Χ.Α. μέσα στα σχολεία. Το αποτρόπαιο πρόσωπο του φασισμού, του ρατσισμού, του εθνικισμού, βρίσκεται στις αυλές του διαλείμματος, στο σχόλασμα, μπαίνει στα σπίτια μας. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και αντιμετωπίζεται με συλλογικότητα, μόρφωση, πολιτισμό.