ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στην ΕΛΜΕ Λάρισας και στον ΣΕΠΕ “Κ. Κούμας”

Ως  ΑΣΕ  εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους  πληγέντες από τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς. Ιδιαίτερα στους μαθητές μας και στις οικογένειές τους που επλήγησαν περισσότερο από το σεισμό, καταστράφηκαν τα σπίτια τους,  και μένουν σε αντίσκηνα στους πρόχειρους καταυλισμούς που στήθηκαν σε μια σειρά χωριά της περιοχής μας.

Οι δύο μεγάλοι σεισμοί, 6 και 5,9 R που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές και καταστροφές σε δημόσια κτίρια, σχολεία, κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, ξανάφεραν στην επικαιρότητα τις μεγάλες ανάγκες αλλά και τις τραγικές ελλείψεις στην αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων. Στον 21ο  αιώνα, ζούμε  την τεράστια αντίφαση, την  ανάπτυξη της τεχνολογίας που δίνει πλέον τη δυνατότητα να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις που προκαλούν οι σεισμοί και οι υπόλοιπες φυσικές καταστροφές,  και τη σκληρή πραγματικότητα που συνοδεύει την επόμενη μέρα των φυσικών καταστροφών, και ιδιαίτερα των σεισμών,.

Σε αυτές τις συνθήκες για μια ακόμη φορά οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν στον καθήκον τους. Τη στιγμή του μεγάλου σεισμού κατάφεραν να βγάλουν τους μαθητές, από τα σχολικά κτίρια, εκκενώνοντας τμήματα με 25,  μαθητές που δε  χωρούσαν δύο – δύο κάτω από τα θρανία ή 6 νήπια κάτω από  ένα τραπέζι σε κτήρια παλιά και χωρίς αντισεισμικό έλεγχο . Ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί του δημοτικού σχολείου Δαμασίου, που δέχτηκε τη μανία του εγκέλαδου, κατάφεραν να βγάλουν ασφαλή τα παιδιά από το κατεστραμμένο κτίριο ευχόμενοι να αντέξει λίγο ακόμη γνωρίζοντας ότι το σχολείο είναι χτισμένο  το 1938!!

Δε φτάνει όμως  μόνο η υπεύθυνη στάση των εκπαιδευτικών σε αυτές τις περιπτώσεις και οι ασκήσεις σεισμού που γίνονται στα σχολεία, χρειάζονται να παρθούν άμεσα μέτρα. Γιατί υπάρχουν οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά για την κατάσταση των σχολείων για την έλλειψη αντισεισμικών ελέγχων, για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων αναγκών στη λογική κόστους – οφέλους. Την ίδια ώρα βέβαια  ο κρατικός προϋπολογισμός αντί να κατευθύνεται στην ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών μοιράζει απλόχερα στους μεγάλους επιχειρηματίες φοροαπαλλαγές, και επιδοτήσεις.

Δεν είναι όμως μόνο το σχολείο του Δαμασίου που είναι χτισμένο το1938 .

Είναι γνωστό στο δήμο Λαρισαίων ότι αρκετά σχολεία είναι χτισμένα πριν το 1955, 26 πριν το 1985, ενώ πολλά συμπληρώνουν πλέον 30ετία από την ανέγερσή τους , χωρίς να έχουν ελεγχθεί. Το ίδιο συμβαίνει και στους άλλους δήμους της περιοχής μας.

Απαιτούμε  η κυβέρνηση να πάρει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να στηρίξει τους πληγέντες μαθητές μας και τις οικογένειές τους , συνολικά το λαό της περιοχής.

Άμεσα να ελεγχθούν τεχνικά όλα τα σχολικά κτίρια,  συνολικά , όχι μόνο εποπτικά, (δηλαδή στατική επάρκεια, έξοδοι διαφυγής, επαρκείς χώροι, πυρασφάλεια κλπ)..

Ο αντισεισμικός έλεγχος και η αντισεισμική θωράκιση δεν πρέπει να  έρχονται στο προσκήνιο μόνο μετά από μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς.

Να μην επαναλειτουργήσει κανένα σχολείο , αν δεν είναι εγγυημένη η ασφάλειά του. Ειδική μέριμνα για τα Ειδικά σχολεία.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

-ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΓΡΉΓΟΡΑ  ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ.

– ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ.

– ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕ 15 ΜΑΘΗΤΕΣ

– ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΖΗΜΙΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

-ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΣΤΕΓΑΣΗ, ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.

-ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ (ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΜΑΣ) ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ  ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ