Εκδηλώσεις των μαθητών της ΚΝΕ για τα 70χρονα της ΕΠΟΝ

eponΤο Σάββατο 23/2 και την Κυριακή 24/2 πραγματοποιήθηκε το 2ήμερο εκδηλώσεων της Τομεακής Οργάνωσης Μαθητών Λάρισας της ΚΝΕ, με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ. Οι εκδηλώσεις έγιναν ως ελάχιστος φόρος τιμής στους ήρωες ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες, για να μάθει και η νέα γενιά τους αγώνες που έδωσαν εκείνοι οι νέοι, ο λαός μας, ενάντια στον κατακτητή, για μια ελεύθερη Ελλάδα όπου ο λαός θα είναι αφέντης στον τόπο του.

Στο πλαίσιο της πρώτης μέρας εκδηλώσεων, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ παραβρέθηκε στην εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ που ήταν αφιερωμένη στη θρυλική ΕΠΟΝ. Έγινε χαιρετισμός από τον Παναγιώτη Κοδέλλα, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας της ΚΝΕ. Ακολούθησαν ξεναγήσεις στην έκθεση που είχε στηθεί στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Στην έκθεση, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ιστορικά έντυπα της εποχής, να δουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό, να συζητήσουν για την ΕΑΜική αντίσταση και πλευρές της δράσης της ΕΠΟΝ τα χρόνια της κατοχής, αλλά και για την περίοδο του ’46-’49, τα χρόνια του εμφυλίου. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συγκίνηση άκουσαν τη μαρτυρία και τις προσωπικές εμπειρίες που μεταφέρθηκαν από μέλος της ΠΕΑΕΑ που είχε ζήσει τα γεγονότα, όντας τότε και αυτός ΕΠΟΝίτης.

Η πρώτη μέρα έκλεισε με την εκδήλωση που είχε ως θέμα «Με το ΕΠΟΝίτικο χωνί… ενάντια στα ναρκωτικά». Στην εκδήλωση συζητήθηκε το θέμα των ναρκωτικών και το πώς η αστική τάξη προσπαθεί σε κάθε εποχή, ιδιαίτερα σε περιόδους πολέμου και κρίσης, να τα πλασάρει για να δημιουργήσει υποταγμένη συνείδηση και στάση ζωής στη νεολαία. Ανοίχτηκε πλούσια κουβέντα για το πώς η ΕΠΟΝ πρωτοστάτησε στην καταπολέμησή τους, διαπαιδαγωγώντας την νεολαία σε αγωνιστική στάση ζωής. Διαβάστηκαν ανακοινώσεις και αποσπάσματα από την «Νέα Γενιά», το περιοδικό της ΕΠΟΝ και συζητήθηκε το γιατί σήμερα οι κομμουνιστές και το νεολαιίστικο κίνημα πρέπει να έχουν σταθερά μέτωπο απέναντι στα ναρκωτικά την ιδία στιγμή που το σύστημα προσπαθεί να πείσει τη νεολαία πως για τα αδιέξοδα που δημιουργεί το ίδιο στις ζωές τους, η λύση είναι η φυγή και η ναρκωκουλτούρα.

Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος στη συνοικία της Νεάπολης και ξενάγηση στην προτομή της ΕΠΟΝίτισσας αγωνίστριας, Δήμητρας Τσάτσου. Εκεί διαβάστηκε το γράμμα που έγραψε στη μητέρα της λίγο πριν εκτελεστεί και κατατέθηκαν λουλούδια. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την ιστορία της ηρωίδας της Λάρισας, έμαθαν για τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη και την παλικαρίσια στάση που κράτησε, όπως και χιλιάδες άλλοι κομμουνιστές και πρωτοπόροι αγωνιστές που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για έναν καλύτερο κόσμο, για μια ελεύθερη Ελλάδα με τον λαό στην εξουσία.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με τους μαθητές να δίνουν υπόσχεση ότι δεν θα αφήσουν την αστική τάξη να σβήσουν από τη συλλογική μνήμη οι ήρωες και η ιστορία του λαού μας και ότι θα συνεχίσουν στα χνάρια τους μέχρι να γίνει πραγματικότητα η λαϊκή εξουσία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ