Ανακοίνωση με τις θέσεις του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας
Εδώ και ένα χρόνο βιώνουμε όλοι μας ως πολίτες, ως έμποροι και ως επιχειρηματίες ειδικότερα, μια πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση λόγω πανδημίας, μια κατάσταση για την οποία δεν ήταν κανείς από εμάς έτοιμος να την αντιμετωπίσει. Ο κόσμος έχει πλέον απογοητευτεί και αγχωθεί μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα υγειονομικής κρίσης και όχι μόνο.
Το παρατεταμένο lockdown έχει οδηγήσει χιλιάδες εμπόρους σε δεινή οικονομική θέση, ενώ η κατάσταση στην αγορά και στην οικονομία είναι πλέον οριακή. Οι χαμένες εκπτωτικές και εορταστικές περίοδοι (3 χαμένες σεζόν),επιτείνουν και μεγεθύνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα επιβίωσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς διαφαίνεται ότι οδηγούμαστε και σε χαμένη πασχαλινή περίοδο που για χιλιάδες επιχειρήσεις θα είναι καταστροφική και για πολλές χιλιάδες ακόμα μπορεί να είναι και το οριστικό χτύπημα.
Αδιάθετα εμπορεύματα, συσσωρευμένοι λογαριασμοί και ληξιπρόθεσμες οφειλές σε συνδυασμό με την απόφαση της κυβέρνησης για ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, οδηγούν χιλιάδες εμπόρους σε αδιέξοδο και αδυναμία πληρωμής ακόμη και των βασικών υποχρεώσεων. Επιχειρήσεις άλλοτε υγιείς, αυτή την στιγμή κινδυνεύουν με λουκέτο με αποτέλεσμα να χαθούν και χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Οι μέθοδοι click away και click inside αποδείχθηκαν στην πράξη ανεφάρμοστες και αναποτελεσματικές καθώς δεν απέφεραν ούτε στο ελάχιστο τα αναμενόμενα κέρδη. Το εμπόριο δεν μπορεί να λειτουργήσει με ημίμετρα. Εξάλλου ποτέ δεν αποτέλεσε εστία μετάδοσης του ιού και αυτό είναι αποδεδειγμένο.
Τα μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση, δυστυχώς δεν ήταν ποτέ ικανά να καλύψουν το τεράστιο οικονομικό κενό που δημιουργήθηκε (ακόμη και η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι δανεισμός). Καμία ΚΛΕΙΣΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ δεν μπορεί να είναι βιώσιμη αν η στήριξη από την κυβέρνηση δεν είναι επαρκής και τα μέτρα που εφαρμόζει γενναιόδωρα.
Το εμπόριο που πάντα αποτελούσε πυλώνα της οικονομίας πρέπει να σταθεί όρθιο και για το λόγο αυτό πρέπει να παρθούν αυτή την φορά στοχευμένα μέτρα από τους κυβερνώντες. Το μεγέθος της καταστροφής λόγω κορονοιού θα φανεί αργότερα όταν θα πρέπει να πληρωθούν όλες οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις και για αυτό η στήριξη της κυβέρνησης κρίνεται αναγκαία και επιτακτική, για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την απαραίτητη ρευστότητα.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας λοιπόν θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει κούρεμα των χρεών (στις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές) που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας, καθώς και η παράταση του μέτρου αναστολής πληρωμής όλων των αξιογράφων για όσο διαρκεί η κρίση
Να καταργηθεί επίσης το τέλος επιτηδεύματος, καθότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για άσκηση επιτηδεύματος με τα καταστήματα κλειστά, όπως θα πρέπει να ισχύσει και η κατάργηση της προκαταβολής φόρου.
Επιπροσθέτως, να συνεχιστεί η απαλλαγή των κλειστών επιχειρήσεων από την υποχρέωση καταβολής ενοικίων όπως έγινε για το πρώτο τετράμηνο του 2021 και για τους υπόλοιπους μήνες διάρκειας της υγειονομικής κρίσης αλλά και να προβλεφθεί η μείωση ενοικίων κατά 40% για ένα ακόμη εξάμηνο τουλάχιστον και για όσο χρειαστεί, με αντίστοιχη επιδότηση των ιδιοκτητών.
Επίσης πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη η στόχευση της έβδομης επιστρεπτέας προκαταβολής στο λιανεμπόριο, το οποίο εξαιρέθηκε σχεδόν στο σύνολό του από τον έκτο κύκλο της, με τροποποιημένο αλγόριθμο που θα υπολογίζει αφενός την πραγματική πτώση τζίρου ολόκληρου του 2020 και αφετέρου την κρίσιμη παράμετρο του αδιάθετου εμπορεύματος, που μπορεί να οδηγήσει πολλούς σε οριστικό λουκέτο.
Πρόταση μας είναι, η 7η επιστρεπτέα προκαταβολή να υπολογίζει και να ενισχύει συγκεκριμένους ΚΑΔ που έχουν μεγάλη εποχικότητα, με το 50% των αγορών του Α΄ τριμήνου του 2020. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η απαραίτητη ρευστότητα ώστε το λιανεμπόριο να προμηθευτεί νέα εμπορεύματα, να εξοφλήσει επιταγές καθώς και υποχρεώσεις προς τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες και αυτές με τη σειρά τους θα πρέπει να εξοφλήσουν στις συνεργαζόμενες βιοτεχνίες και να μην διαταραχτεί η πολύτιμη σχέση πελάτη – προμηθευτή.
Ζητάμε επίσης τη δημιουργία νέας ρύθμισης 120 δόσεων που θα περιλαμβάνει το σύνολο των ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της κρίσης.
Επιτακτική είναι και η άμεση δημιουργία χορηγικού δανείου με ευνοϊκούς όρους και την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και το οποίο θα υποχρεώνει τις τράπεζες να το προσφέρουν στις επιχειρήσεις κάθε μορφής με τζίρο έως 250.000.
Επιπλέον είναι εφικτό και απαραίτητο να συνδυαστεί η επαναλειτουργία της αγοράς με μειωμένες δαπάνες και εξασφάλιση ρευστότητας για τουλάχιστον έξι μήνες, με την επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους, χαμηλές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και την δυνατότητα εξόφλησης των τρεχουσών υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις, με τη δημιουργία ειδικής ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων σε ΔΕΚΟ και σε ιδιωτικές εταιρείες παροχής κοινής ωφελείας
Ζητάμε επιπλέον, να υφίσταται ακατάσχετος-τροφοδότης λογαριασμός για τα ανελαστικά έξοδα των επιχειρήσεων.
Τέλος θα πρέπει η κυβέρνηση να φροντίσει την εκπόνηση ειδικού προγράμματος, κατά τα πρότυπα του πρόσφατου προγράμματος ΑΝΑΣΑ σαφώς με πιο ευνοϊκούς όρους, προσαρμοσμένου στις ανάγκες των πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Ωστόσο όμως κανένα μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την λειτουργία των επιχειρήσεων. Για αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητη πια, η επανεκκίνηση της αγοράς αμέσως, με προσεχτικό σχεδιασμό που δεν θα μας οδηγήσει σε νέο κλείσιμο. Θα πρέπει να πρυτανεύσει επιτέλους η λογική που επικαλούνται οι ίδιοι οι ειδικοί επιστήμονες και να ανοίξει το εμπόριο κανονικά χωρίς υποκατάστατα λειτουργίας του καθώς αποδεδειγμένα είναι ένας ασφαλής κλάδος που τηρεί απαρέγκλιτα όλα τα προτεινόμενα μέτρα. Η απελευθέρωση της λειτουργίας του λιανεμπορίου θα πρέπει να γίνει συγχρόνως και με το σταδιακό άνοιγμα της εστίασης ώστε να βελτιωθεί η ψυχολογία των πολιτών γενικότερα και να αλλάξει επιτέλους το κλίμα στην αγορά. Ειδάλλως φαίνεται ότι το ποτήρι αρχίζει να ξεχειλίζει και οι έμποροι, επιχειρηματίες και επαγγελματίες, είναι πια ανασφαλείς, απογοητευμένοι και θυμωμένοι και ο ιδιωτικός τομέας που είναι ο στυλοβάτης της εθνικής οικονομίας, οδηγείται σε αδιέξοδο και καταστροφή. Η απογοήτευση, η ανασφάλεια και η απαισιοδοξία θα οδηγήσει στην οργή. Και η οργή μετά στην αντίδραση….. Αυτή η υποτονική κατάσταση δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί. Όλοι φτάσαμε στα όρια μας και πλέον δεν υπάρχει άλλη λύση. Η ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΤΕ ΜΑΣ.