ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ

Ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Λάρισας

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης, αναγκάστηκε να αποσύρει το πρώτο σχέδιο νόμου για το υπαίθριο εμπόριο, να το μασκαρέψει και να μας το ξαναπαρουσιάσει σαν διαφορετικό. Όμως όλα τα μέτρα που αποσύρει από την πόρτα, τα φέρνει με άλλο τρόπο από το παράθυρο.

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο ?

Η άδεια παραμένει προσωποπαγής, αλλά για μόνο 5 χρόνια ακόμα, ενώ για την ανανέωση της σε 6 μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου απαιτείται φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα και εξόφληση μέχρι της τελευταίας δεκάρας των οφειλών στους σημερινούς φορείς διαχείρισης. Λες και θα μπορέσει κανείς να παραμείνει στις λαϊκές με αυτές τις προϋποθέσεις, ειδικά αυτή την περίοδο που έχουμε μείνει χωρίς μεροκάματο μήνες ολόκληρους.

Οι πλειστηριασμοί των θέσεων φεύγουν αλλά σε περίπτωση ισοβαθμίας της μοριοδότησης κάποιου ενδιαφερόμενου αυτό που τελικά θα μετράει θα είναι το εκκαθαριστικό με το μεγαλύτερο τζίρο για τους παραγωγούς, και η μεγαλύτερη οικονομική προσφορά για τους επαγγελματίες

Οι εταιρίες δεν μπορούν να πάρουν μέρος στις προκηρύξεις θέσεων αλλά δίνεται η δυνατότητα σε κατόχους άδειας παλιούς ή νέους να συστήσουν οι ίδιοι εταιρίες.

Οι ΣΔΙΤ φεύγουν, αλλά οι περιφέρειες και οι δήμοι που θα αναλάβουν την διαχείριση των λαϊκών αγορών θα λειτουργούν με την ίδια λογική, για το πως θα αποκομίσουν περισσότερα κέρδη.

Για αυτό και το πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών γίνεται ακόμα πιο αντιδραστικό και για αυτό αυστηροποιείται. Για να εξασφαλίζει σίγουρα κέρδη στο φορέα διαχείρισης. Για αυτό το λόγο αναστέλλεται η άδεια σου αν:

  • Χρωστάς στο φορέα διαχείρισης πάνω από 2 μήνες
  • Δεν έχεις φορολογική , ασφαλιστική ενημερότητα
  • Καταλογιστεί φορολογική παράβαση

ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ! Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ

ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΤΟ 2ο ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ Ν/Σ-ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η πρόταση της Κυβέρνησης έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες μας. Δεν αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο εισόδημα και στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, δε δίνει καμία διέξοδο ούτε στα πιο άμεσα ζητήματα που διογκώθηκαν μέσα στην πανδημία.

Γι΄αυτό και δεν σταματάμε τον αγώνα μας, συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

  • Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα. Να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στις λαϊκές, κανένας συνάδελφος να μη βρεθεί στην ανεργία.
  • Να παραμείνει η ευθύνη για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Να σταματήσουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με κέρδη και ζημιές, να χρηματοδοτηθούν στο ύψος που απαιτείται, με κανόνες και στελεχωμένες δομές. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να ενισχύονται και από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μόνο από την εισφορά των επαγγελματιών που πρέπει να μειωθεί.
  • Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για να στηριχθεί το εισόδημά μας. Δεν έφταναν τα προβλήματα των προηγούμενων χρόνων, ήρθαν και οι εγκληματικές πολιτικές για τη διαχείριση της πανδημίας, τα τραγελαφικά “άνοιξε-κλείσε” της Κυβέρνησης και τα υπόλοιπα μέτρα περιορισμού, έχουν οδηγήσει χιλιάδες από μας στην απόγνωση. Να παρθούν επομένως μέτρα που να καλύπτουν τις ανάγκες επιβίωσης σήμερα, αλλά και να μας προστατεύουν την “επόμενη μέρα” από τα χρέη και τη χρεοκοπία. 

Αυτό όμως που φαίνεται να είναι αδιαπραγμάτευτο για την Κυβέρνηση είναι το νέο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, η κατάργηση της μόνιμης άδειας του πωλητή, το νέο σύστημα μοριοδότησης και κυρίως η αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

Για αυτό ζητάμε να αποσυρθεί συνολικά γιατί αν περάσουν αυτές οι αλλαγές, χιλιάδες επαγγελματίες θα εκδιωχτούν από τις λαϊκές αγορές και η είσοδος των εταιριών σε αυτές θα έρθει σαν μια φυσική εξέλιξη!

Την ίδια θέση πρέπει να πάρουν και τα συνδικαλιστικά μας όργανα, που πρέπει άμεσα να ενημερώσουν τον κλάδο για το τι συζητάνε με την κυβέρνηση και όχι να σπέρνουν τον εφησυχασμό και την αναμονή για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Μαζί με τα μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα για τη θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας απαιτούμε:

  • Να λειτουργήσουν κανονικά και στο σύνολο τους οι λαϊκές αγορές, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών.
  • Να δοθεί σε όλους τους συναδέλφους παραγωγούς επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
  • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους και 50%.
  • Αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.
  • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
  • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.

Αλλά και μέτρα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής:

  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
  • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές από τις διάφορες καταστροφές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ