Ο βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, κ. Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας σχετικά με «το πρόβλημα των απουσιών των μαθητών από τα σχολεία». Στην ερώτησή του αναφέρει τα εξής:
Εδώ και πολλά χρόνια, παρατηρείται το φαινόμενο, τις τελευταίες εβδομάδες του σχολικού έτους οι μαθητές της Γ΄ τάξης των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων να απουσιάζουν μαζικά από τα μαθήματα τους. Το φαινόμενο αυτό των πολλών απουσιών εμφανίζεται και στις άλλες τάξεις σε αρκετά μικρότερο όμως αριθμό μαθητών.
Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία (Π.Δ. 60/2006 ΦΕΚ 65 τ. Α΄ Άρθρο 35), μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί η φοίτηση των μαθητών ως επαρκής είναι:
«α) Tο σύνολο των απουσιών του μαθητή, που σημειώθηκε κατά το λήγον διδακτικό έτος, δεν υπερβαίνει τις πενήντα (50), ανεξάρτητα από τους λόγους πραγματοποίησής τους.
β) Tο σύνολο των απουσιών του μαθητή δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114), από τις οποίες οι πάνω από τις πενήντα (50) είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται, «σύμφωνα με το άρθρο 3 του Π.Δ. 485/83 (ΦΕΚ184 Α΄)».
Κατ` εξαίρεση, ο Σύλλογος των Διδασκόντων κάθε Σχολείου με ειδική πράξη του χαρακτηρίζει ως επαρκή τη φοίτηση μαθητή που σημείωσε από εκατόν δέκα πέντε έως εκατόν εξήντα τέσσερις (115-164) απουσίες, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι απουσίες πάνω από τις πενήντα (50) είναι δικαιολογημένες και οφείλονται σε ασθένεια, που βεβαιώνεται σύμφωνα με τα παραπάνω, και η επίδοσή του κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική…»
Ο κανόνας όμως είναι, οι κηδεμόνες των μαθητών να προσκομίζουν δικαιολογητικά από τους γιατρούς και να καλύπτουν ως δικαιολογημένες τις απουσίες μεταξύ των 50 και των 164. Έτσι οι Σύλλογοι των Διδασκόντων αποδέχονται για το σύνολο των μαθητών ως ανώτατο όριο απουσιών τις 164 και όχι τις 114. Σε όλους τους παράγοντες της εκπαίδευσης είναι γνωστό πως στους πραγματικούς λόγους της αποχής των περισσοτέρων μαθητών από τα μαθήματα δεν συμπεριλαμβάνονται οι ασθένειες που επίσημα βεβαιώνουν οι γιατροί και αποδέχονται οι εκπαιδευτικοί.
– Επειδή το σχολείο δεν πρέπει να διδάσκει ούτε να ανέχεται την υποκρισία
– Επειδή ο νομοθέτης, με το νόμο περί επαρκούς φοίτησης, δεν αποσκοπούσε στην πρόωρη διάλυση του σχολείου αλλά προνοούσε για τους μαθητές που θα ασθενούσαν μακροχρόνια
– Επειδή η πολιτεία δεν οριοθετεί την χρονική λειτουργία των σχολείων για τυπικούς λόγους αλλά για ουσιαστικούς που εμπεριέχουν την επαρκή διδασκαλία και φοίτηση
Ερωτάται o Υπουργός:
1) Με ποιο τρόπο σκοπεύει να παρέμβει για να ελεγχθεί το φαινόμενο της μαζικής απουσίας των μαθητών από τα σχολεία για υπέρμετρα μεγάλο χρονικό διάστημα;
2) Πως θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο οι 164 απουσίες-και όχι οι 114- να αναγνωρίζονται πλέον ως το ανώτατο επιτρεπτό όριο απουσιών;