Κινητοποίηση στην κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας (Βιόπολις) διοργανώνουν σήμερα Τρίτη στις 12 μ. οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θέλοντας για μια ακόμη φορά να αναδείξουν τα τεράστια προβλήματα λόγω των κλειστών πανεπιστημίων με αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά και για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νόμο Κεραμέως.
Μάλιστα με τη σημερινή τους κινητοποίηση αναδεικνύουν και το αίτημα “Να διατεθούν χρήματα από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) για τις ανάγκες των φοιτητών!”.
Αναλυτικά στο κείμενο των συλλόγων ενόψει της κινητοποίησης αναφέρονται τα παρακάτω:
“Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για τους φοιτητές, αλλά ανοικτά για οτιδήποτε αφορά την επιχειρηματική λειτουργία και -πλέον…- και την αστυνομία.
Την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της δημόσιας υγείας (μόνιμες προσλήψεις, επίταξη του ιδιωτικού τομέα κ.ά.), επιχειρεί να φορτώσει την ευθύνη για την αδιέξοδη και αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας στις πλάτες μας, στοχοποιώντας τις λαϊκές κινητοποιήσεις και τη νεολαία. Την ώρα που τα μέτρα υγιεινής είναι πρώτη προτεραιότητα, εκατοντάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν απολυθεί. Την ώρα που η κυβέρνηση συκοφαντεί, επιχειρώντας να παρουσιάσει τα πανεπιστήμια ως δήθεν “κέντρα ανομίας”, απολύονται εργαζόμενοι στη φύλαξη.
Την τελευταία δεκαετία οι κυβερνήσεις έχουν αποψιλώσει τα πανεπιστήμια από πόρους και διδακτικό προσωπικό. Η ούτως ή άλλως ανεπαρκής χρηματοδότηση έχει μειωθεί σχεδόν κατά 70%. Υπάρχουν τεράστια κενά σε διδακτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, δεν αναπληρώνονται ούτε καν οι θέσεις όσων συνταξιοδοτούνται. O αριθμός των συμβασιούχων εργαζομένων όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων και το ποσοστό τους έναντι των μονίμων αυξάνεται σταθερά, όπως και ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων, με τις κάθε είδους υποτροφίες. Η κατάσταση αυτή αφήνει το αποτύπωμά της σε όλες τις λειτουργίες των πανεπιστημίων, με τεράστιες συνέπειες στις σπουδές και την έρευνα, τη φοιτητική μέριμνα κ.ά.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για την ένταση της καταστολής και των ταξικών φραγμών, η λαϊκή οικογένεια, τα παιδιά της οποίας θα έχουν από φέτος περίπου 20-30% λιγότερες θέσεις στα πανεπιστήμια, καλείται να πληρώσει φέτος 30 εκατ. ευρώ μέσω της φοροαφαίμαξης για τα νέα μέσα και τους μηχανισμούς καταστολής στα πανεπιστήμια, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 1/3 της συνολικής τακτικής κρατικής επιχορήγησης των ΑΕΙ για φέτος.
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!
Συνεχίζουμε στο δρόμο της αγωνιστικής παρακαταθήκης των μεγάλων κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος. Η κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου για την ανώτατη εκπαίδευση έχουν απέναντί τους όλους εμάς που έχουμε το δίκιο των αναγκών μας με το μέρος μας. Γι’ αυτό και δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στα μεγάλα κενά και τις διευρυμένες ανισότητες που αφήνει η περίοδος της πανδημίας στους αυριανούς επιστήμονες που σήμερα σπουδάζουν στα πανεπιστήμια μας. Γι’ αυτό και οργανωνόμαστε για να αντιπαλέψουμε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα για τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.
Να ανοίξουν ΤΩΡΑ οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας
- Να προσληφθεί το αναγκαίο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό για να καλύψουν τα πανεπιστήμια τις ανάγκες τους (που ούτως ή άλλως είναι διογκωμένες, μετά από ένα χρόνο με κλειστές τις σχολές).
- Να αναπληρωθεί άμεσα το κενό σε καθηγητές νευρολογίας και ψυχιατρικής( 6ο εξάμηνο προγράμματος σπουδών νοσηλευτικής), εντός του εξαμήνου. Οι φοιτητές νοσηλευτικής αναγκαζόμαστε να σπουδάζουμε εξ αποστάσεως ένα αντικείμενο καθαρά πρακτικό και δεν ανεχόμαστε να έχουμε ελλείψεις και σε θεωρητικά μαθήματα.
- Να καταργηθεί το ποσοστό (75%) στο Τμήμα βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας.
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, συντήρησης και φύλαξης με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
- Να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες υποδομές των ιδρυμάτων για τις ανάγκες των φοιτητών.
- Να ξεκινήσουν άμεσα οι κλινικές και πρακτικές ασκήσεις μας, δια ζώσης. Για τους φοιτητές των Σχολών Υγείας η καθυστέρηση των παραπάνω σημαίνει λειψές γνώσεις και απουσία του πρακτικού και κυριότερου σημείου της εκπαίδευσής μας.
- Να ξεκινήσουν άμεσα τα εργαστήρια δια ζώσης στις σχολές μας . Για να πάρουμε πτυχίο αποκτώντας όλη τη γνώση που μπορούμε να αποσπάσουμε από το πρόγραμμα σπουδών μας. Για να γίνουμε ολοκληρωμένοι επιστήμονες.
- Να ξεκινήσουν άμεσα οι ερευνητικές πτυχιακές των φοιτητών του τμήματος Βιοχημείας-βιοτεχνολογίας. Είναι παράλογο σε μία σχολή αμιγώς εργαστηριακή να μην γίνονται δια ζώσης εργαστήρια, πόσο μάλλον πτυχιακές εργασίες.
- Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή επιστροφή όλων των φοιτητών και των εργαζομένων στους χώρους των πανεπιστημίων: τεστ, απολύμανση, ΜΑΠ, ιατρικές υπηρεσίες κ.ά.
- Να δημιουργηθεί ξεχωριστή γραμμή αστικού λεωφορείου , που θα μεταφέρει εργαζόμενους και φοιτητές απευθείας στο Βιόπολις. είναι επικίνδυνο για την προφύλαξη την δημόσιας υγείας να μεταφέρονται με ένα λεωφορείο ασθενείς ,μαθητές και φοιτητές.
- Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των φοιτητών σε σίτιση και στέγαση. Κανένας φοιτητής να μην μένει εκτός εστιών.
Να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη
- Ούτε σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία, όρια φοίτησης, διαγραφές, πειθαρχικό δίκαιο.
- Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.
- Να μην εξαναγκαστεί υπηρεσιακά κανένας εργαζόμενος σε εκτέλεση καθηκόντων που απορρέουν από το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Να μη δεχτεί κανένας εργαζόμενος να γίνει τα αυτιά και τα μάτια της καταστολής.
- Ούτε σκέψη για νέο νόμο-πλαίσιο και νέο γύρο συγχωνεύσεων/καταργήσεων σχολών και τμημάτων σε βάρος εργαζομένων και φοιτητών.
- Όχι στις “στρατηγικές συμφωνίες” των πανεπιστημίων με το Υπουργείο και την υλοποίηση της σύνδεσης αξιολόγησης-χρηματοδότησης.
Βρισκόμαστε στο πλάι των συμβασιούχων του Πανεπιστημίου.
- Να σταματήσει το καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας και να παραμείνουν μόνιμα στις θέσεις τους οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι – οι ανάγκες μας, όπως και των ιδρυμάτων, δεν έχουν ημερομηνία λήξης.
- Να καταβληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα δεδουλευμένα σε συμβασιούχους διδάσκοντες.
- Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους υποτρόφους. Να μην υπάρξουν ακαδημαϊκές και οικονομικές συνέπειες για όσους, εξαιτίας της πανδημίας, αδυνατούν να ολοκληρώσουν διπλωματικές/διατριβές και να εκπληρώσουν τους όρους της υποτροφίας τους.
- Να γίνονται τακτικά και εβδομαδιαία δωρεάν τεστ σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές, που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο, από ειδικό κλιμάκιο.