Η ΔΗΜ.ΑΡ. Λάρισας θα πραγματοποίηση δημόσια εκδήλωση με θέμα: «ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ» ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ». Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 22 Μαρτίου στις 8μ.μ στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου ΜΕΤΡΟΠΟΛ όπου θα μιλήσουν οι:
– Ευγενία Μπουρνόβα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Παν/μίου Αθηνών, εκπρόσωπος του Τομέα Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ
– Γιώργος Σούλτης, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Λάρισας, Πρόεδρος του εκπαιδευτικού προσωπικού
– Μιχάλης Ζουμπουλάκης, Τακτικός Καθηγητής και μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
– Θωμάς Ψύρρας, Βουλευτής Λάρισας της ΔΗΜ.ΑΡ.
Η Ε. Μπουρνόβα και ο Μ. Ζουμπουλάκης, θα παρουσιάσουν τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ για το σχέδιο «Αθηνά» και την ολοκληρωμένη πρόταση του κόμματος για την αναδιαμόρφωση του Ακαδημαϊκού χάρτη.
Ο Γ. Σούλτης θα αναλύσει τις προτάσεις του ΤΕΙ Λάρισας για την αναδιάρθρωση της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και θα καταθέσει τις απόψεις του ιδρύματος για το σχέδιο «Αθηνά» όπως το προτείνει το Υπουργείο Παιδείας.
Ο Βουλευτής Θ. Ψύρρας θα μιλήσει για τα ευρύτερα εκπαιδευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και την προσπάθεια της ΔΗΜ.ΑΡ για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης.
Στο τέλος θα γίνει συζήτηση όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις του.ΔΗΜΑΡ:Το Σχέδιο Αθηνά δεν Υπακούει Σε Ακαδημαϊκές Λογικές
Κριτική
Ανακοίνωση εξέδωσε ο Τομέας Παιδείας και Ερευνάς της ΔΗΜΑΡ εκφράζοντας την κάθετη διαφωνία του για τον τρόπο που καταρτίστηκε ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης (σχέδιο Αθηνά).
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στη δημοσιοποίηση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας ο οποίος προήλθε μέσα την προσθαφαίρεση ιδρυμάτων και τμημάτων υπακούοντας σε λογικές μη ακαδημαϊκές. Για άλλη μια φορά η αναγκαία αναδιάρθρωση των ΑΕΙ ακυρώθηκε.
Ο Τομέας Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι:
1. Αντίθετα με ότι διαδίδεται δεν υιοθετήθηκαν οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ. Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ ήταν συνεκτική και αφορούσε (α) την υιοθέτηση και συνυπολογισμό αντικειμενικών κριτηρίων κατάργησης τμημάτων π.χ τμημάτων με ποσοστό φοιτητών κάτω από τη βάση του 10, μεγαλύτερο του 50% (β) τη δημιουργία κοινοπραξιών πανεπιστημίων, τεχνολογικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων ανά περιφέρεια για τον χωροταξικό και επιστημονικό εξορθολογισμό τους (γ)την επικαιροποίηση γνωστικών αντικειμένων και τη δημιουργία μεγάλων σχολών στη βάση των διεθνών προτύπων και (δ) την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Από την πρόταση της ΔΗΜΑΡ το υπουργείο κράτησε αποσπασματικά τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας στα Ιόνια νησιά. Η ομοσπονδοποίηση των 5 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Αθήνα δεν ήταν στη λογική και ούτε έγινε σχετική πρόταση από τη ΔΗΜΑΡ.
2. Αντίθετα με ότι προβλεπόταν στο Ν. 4009/2011 και 4076/2012 δεν τηρήθηκαν οι αναγκαίες διαδικασίες για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ. Ο νόμος προβλέπει την τεκμηριωμένη εισήγηση του υπουργού στα συμβούλια των ιδρυμάτων και στην Αρχή Διασφάλισης της ποιότητας [ΑΔΙΠ] στην Γ/θμια Εκπαίδευση και τη έκφραση της γνώμης των συμβουλίων διοίκησης και της ΑΔΙΠ. Οι εν λόγω διαδικασίες υπήρξαν προσχηματικές χωρίς να είναι βέβαιο ότι έγιναν. Σε σχετικό ερώτημα της ΠΟΣΔΕΠ, η απάντηση του υπουργού ήταν ασαφής και προβληματική.
3. Αντίθετα από ότι απαιτεί η αναδιάρθρωση των ΑΕΙ, το σεβασμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και την αναγκαία σοβαρότητα, το υπουργείο παιδείας περιφέρει τροπολογίες από σχέδιο νόμου σε σχέδιο νόμου [Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, κλπ] προκειμένου να εξασφαλίσει τη νομιμότητα για την έκδοση ΠΔ. Χωρίς να την έχει διασφαλίσει δημοσιοποιεί το μηχανογραφικό δελτίο.