Στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Τυρνάβου, στο πλαίσιο της Υποδράσης 5, του Σχεδίου Δράσης : «Βιολογική καλλιέργεια αρωματικών φυτών για παραγωγή ξηρού προϊόντος και αιθέριων ελαίων», του Προγράμματος : «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.», οι μαθητές της Α΄ Λυκείου και του Τομέα Γεωπονίας, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, παρασκεύασαν προϊόντα από αρωματικά φυτά κι αιθέρια έλαια.
Παρασκευάστηκαν: αρωματικό – θεραπευτικό ελαιόλαδο ρίγανης, μέντας, θυμαριού, δενδρολίβανου, φασκόμηλου, μελισσόχορτου, δυόσμου και λεβάντας με τη μέθοδο της εκχύλισης, χρησιμοποιώντας αγνό παρθένο ελαιόλαδο και νωπά βότανα, σε αναλογία 1 μέρος φρέσκου βοτάνου, σε 3 μέρη λαδιού, για χρήση στη μαγειρική και εξωτερική και εσωτερική εφαρμογή στον οργανισμό, σοκολατάκια μέντας με αποξηραμένη μέντα κι αιθέριο έλαιο μέντας, κρέμα προσώπου με αιθέριο έλαιο λεβάντας, κρέμα προσώπου με αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου και λικέρ μέντας – δυόσμου με φρέσκα βότανα και αιθέριο έλαιο μέντας.
Ο βασικός σκοπός της Υποδράσης και συνολικά του Σχεδίου Δράσης ήταν να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν τις βασικές έννοιες, που σχετίζονται με την αγροτική επιχειρηματικότητα και το μάρκετινγκ των αγροτικών προϊόντων. Δόθηκε έμφαση στην καθετοποιημένη παραγωγή, από τη διαδικασία σύλληψης μιας νέας ιδέας που αφορά στην παραγωγή ενός προϊόντος, την ανάληψη του ρίσκου, δηλαδή του κινδύνου υλοποίησης της ιδέας, μέσω του συνδυασμού των μέσων παραγωγής
και την ενσωμάτωση τουλάχιστον μίας καινοτομίας στην κατανόηση του επιχειρηματικού σχεδίου. Αγοράζοντας ένα χωράφι και καλλιεργώντας αρωματικά φυτά, ο παραγωγός μπορεί να εγγυηθεί την ποιότητα του προϊόντος από την αρχή της παραγωγής του, να ελέγχει την ποσότητα, το κόστος και την ποιότητα των πρώτων υλών και στη συνέχεια να μπορεί να ελέγξει τη διανομή των προϊόντων του, κατασκευάζοντας ο ίδιος τη συσκευασία τους και οργανώνοντας δίκτυα πωλήσεων. Οι καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής επιτυγχάνουν τη μέγιστη απόδοση κέρδους, ελέγχοντας ποιοτικά το προϊόν βήμα βήμα και δημιουργούν οικονομίες κλίμακος υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Το Πρόγραμμα : «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΝΟΗΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας κι εντάσσεται στο πλαίσιο Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.