Στην Ουκρανία στρέφεται το ενδιαφέρον των αγορών δημητριακών, καθώς σήμερα ή αύριο η κυβέρνηση της χώρας αναμένεται να αποφασίσει την επιβολή ποσοστώσεων στις εξαγωγές σιτηρών από τη χώρα, που είναι ο υπ΄ αριθμόν 1 εξαγωγέας παγκοσμίως στο κριθάρι και ο υπ’ αριθμόν 6 στο στάρι.
Και η σοδειά δημητριακών της Ουκρανίας έχει πληγεί από τον παρατεταμένο καύσωνα και την ξηρασία, που έπληξε την γειτονική της Ρωσία – μικρότερη κατά 3 εκατ. τόνους στα στάρια εκτιμά την ουκρανική παραγωγή το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας – με αποτέλεσμα αναλυτές των αγορών να αναμένουν περιορισμό των προς εξαγωγή ποσοτήτων.
Την εμπορική περίοδο 2009-10, που έληξε τον περασμένο Ιούνιο, η Ουκρανία είχε εξάγει παγκοσμίως 9,2 εκατ. τόνους στάρια και 6,2 εκατ. τόνους κριθάρι.
Στην ευρωπαϊκή αγορά οι τιμές του σκληρού σταριού κυμάνθηκαν χθες στα 315 έως 320 δολάρια ο τόνος fob (φορτώσεις σε γαλλικά και ισπανικά λιμάνια), ενώ για το μαλακό στάρι διαμορφώθηκαν μεταξύ 284 έως 295 δολάρια ο τόνος fob, ανάλογα με την ποιότητα και τα λιμάνια φόρτωσης.
Οι όγκοι συναλλαγών για το στάρι στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων του Παρισιού και του Σικάγο ήταν χθες ασυνήθιστα υψηλοί, με τους παραγωγούς να προσπαθούν να «κλειδώσουν» τις τιμές, οι οποίες είναι τώρα 60% υψηλότερες σε σχέση με μερικούς μήνες πριν. Τα hedge funds και τα επενδυτικά κεφάλαια που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες ήταν δραστήρια, πραγματοποιώντας κυρίως αγορές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται καθησυχαστική ως προς το ενδεχόμενο περαιτέρω ανόδου των τιμών σταριών και αλεύρων στην ευρωπαϊκή αγορά. Και τούτο γιατί, όπως προβλέπει, η φετινή σοδειά δημητριακών στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπολείπεται ελάχιστα της αντιστοίχου περσινής.
Με βάση τις νεώτερες εκτιμήσεις των Βρυξελλών, το συνολικό ύψος της φετινής σοδειάς δημητριακών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αγγίξει τα 277,5 εκατ. τόνους. Θα είναι, δηλαδή, μικρότερη κατά 3,5 εκατ. τόνους από πέρυσι ή σε ποσοστό 1,2%. Ειδικά για το μαλακό στάρι, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμούν ότι η φετινή σοδειά στα κράτη μέλη της Κοινότητας θα φθάσει στα 128,2 εκατ. τόνους. Μικρότερη κατά 1,3 εκατ. τόνους, σε σχέση με εκείνη του 2009 ή σε ποσοστό 1%.
Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδας με δηλώσεις του προέδρου του, κ. Κώστα Λούλη, υπογραμμίζει ότι ανακοινώσεις και εκτιμήσεις μέσα σε πνεύμα πανικού εξυπηρετούν ύποπτα συμφέροντα και δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην αγορά και στους καταναλωτές με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ο Σύνδεσμος εμφανίζεται καθησυχαστικός, λέγοντας ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα υπάρξει εξομάλυνση στις τιμές των σιτηρών, καθώς τα υφιστάμενα αποθέματα, που υπάρχουν στις αποθήκες εμπόρων και παραγωγών, όχι μόνο θα συμπιέσουν την άνοδο των τιμών, αλλά ενδεχομένως να οδηγήσουν και σε αισθητή μείωσή τους, σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Προσθέτει δε ότι, υπάρχει εντονότατος ανταγωνισμός στον κλάδο, όπου η προσφορά σε άλευρα στη χώρα μας είναι πενταπλάσια της ζήτησης.
Πάντως από την πλευρά της η επενδυτική τράπεζα Saxo Bank με χθεσινή της ανάλυση, που δόθηκε στη δημοσιότητας, εκτιμά ότι οι τιμές των σταριών αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, εξαιτίας του εμπάργκο στις εξαγωγές από τη Ρωσία που βρήκε την αγορά απροετοίμαστη.
Παρότι τα παγκόσμια αποθέματα είναι μεγαλύτερα από το 2008, οπότε και η προηγούμενη κρίση, το κενό που δημιουργείται μετά την απαγόρευση των ρωσικών εξαγωγών δεν είναι εύκολο να καλυφθεί, εκτιμά η Saxo Bank.
ΣΕΚ: Μέτρα για αντιμετώπιση του κόστους των ζωοτροφών
Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής στην κτηνοτροφία, εξαιτίας της ανόδου των τιμών των ζωοτροφών (κριθάρι, καλαμπόκι, στάρι), ζητά με ανακοίνωσή του από την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).
Για άλλη μια φορά μέσα σε μια διετία, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η εγχώρια κτηνοτροφία δέχεται ένα ισχυρό χτύπημα από την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, που τους τελευταίους μήνες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.
Την ίδια στιγμή, προστίθεται στην ανακοίνωση του ΣΕΚ, οι τιμές των ζωοκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων παραμένουν καθηλωμένες για τους κτηνοτρόφους, ενώ αυξάνονται για τους καταναλωτές.
Αποτέλεσμα, υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος, πολλοί κτηνοτρόφοι να εγκαταλείπουν το επάγγελμα και το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας να διευρύνεται από την αύξηση των εισαγωγών κρεάτων και γαλακτοκομικών.
Για το λόγο αυτό, και με δεδομένο ότι τα χρέη των κτηνοτρόφων προς τις Τράπεζες αυξάνονται συνεχώς, καλείται η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μια σειρά μέτρων για την ανακούφιση του κλάδου και τη στήριξη ενός τομέα της πραγματικής οικονομίας της χώρας.