Νέα παρέμβαση για το θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων έκανε σήμερα μιλώντας στο Ρ/Σ «ΣΚΑΪ 100,3», ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ σήμερα, Φ. Σαχινίδης, αφήνοντας σοβαρές αιχμές για τη στάση των βουλευτών της ΝΔ οι οποίοι όπως υποστήριξε δεν θέλουν αυτό το τέλος.
Όπως ανέφερε στην προγραμματική συμφωνία ένα από τα κομβικά σημεία της, σε συνέχεια και των όσων είχαν ειπωθεί πριν από τις εκλογές αλλά και μετά τις εκλογές, ήταν η καθιέρωση ενός Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. «Από τον Ιούνιο του 2012 και με δεδομένες τις ανάγκες που είχε η Χώρα, μπορούσαν να γίνουν όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες έτσι ώστε να μην χρειάζεται την τελευταία στιγμή να περιμένουμε» ανέφερε ο κ. Σαχινίδης επισημαίνοντας ότι συγκροτήθηκε Επιτροπή, κατατέθηκαν οι προτάσεις και μάλιστα προτάσεις στις οποίες υπήρχε, σχεδόν, σύμπνοια μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ. Έφτασαν σε ένα επίπεδο ωρίμανσης τον Ιανουάριο και ήταν να δοθούν στους αρχηγούς προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.
«Συνεχώς παρακολουθούσαμε και ρωτούσαμε «τι γίνεται; γιατί δεν προχωράει αυτή η υπόθεση;
Μας έλεγαν ότι δεν είναι πιεστικές οι συνθήκες για να πάρουμε μία απόφαση αυτή την στιγμή» τόνισε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για κωλυσιεργία από την πλευρά του υπουργείου, αφού όταν τον Ιανουάριο, μεταθέτεις για κάποια στιγμή αργότερα την λήψη της απόφασης αλλά ξέρεις ότι τον Μάρτιο θα έρθει η Τρόικα και η Τρόικα θέλει μπροστά της μηχανισμό είσπραξης, χαρακτηριστικά, αυτόματα αναλαμβάνεις και την ευθύνη.
Τέλος ο κ. Σαχινίδης άφησε αιχμές για τους βουλευτές της ΝΔ λέγοντας:
«Αν θέλετε την προσωπική μου ερμηνεία, αισθάνομαι, ότι κατά τον Ιανουάριο, όταν τέθηκε το ζήτημα αυτό, πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αντέδρασαν, διότι θεώρησαν τότε ότι η νέα φορολογία, δηλαδή η νέα πρόταση για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, οδηγούσε και αυτό σε μία υπερβολική φορολογική επιβάρυνση σε σχεση με τα οσα ελεγαν, και έτσι, για πρώτη φορά συνειδητοποίησαν, ότι οι θέσεις που υπερασπιζόντουσαν πριν από τις εκλογές, ήταν υποκριτικές. Δηλαδή, ότι τελικά το Τέλος Ακινήτων, είχε ορισμένα χαρακτηριστικά, τα οποία τον έκαναν έναν φόρο, που επέτρεπε τουλάχιστον στην Κυβέρνηση και στην χώρα να ανταποκριθεί στους στόχους τους οποίους είχε θέσει. Πώς όμως θα έβγαιναν δημόσια και θα παραδεχόντουσαν ότι ξέρετε, αυτά που λέγαμε πριν από τις εκλογές, ήταν σε λάθος βάση και τώρα που διαπιστώνουμε τι ακριβώς προκύπτει από τις συζητήσεις για ένα νέο φόρο, θα πρέπει να κάνουμε πίσω;»