Μια ομάδα επιστημόνωναπό το Πανεπιστήμιο Yaleστις ΗΠΑκαιτο ΠανεπιστήμιοτουErlangen-Nürnberg, στη Γερμανία, υποστηρίζουν ότι: «Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη πουαποδεικνύειότι το ραφιναρισμένο καιεπεξεργασμένοαλάτι σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι ένας από τουςπεριβαλλοντικούςπαράγοντες που καθορίζουν τηναυξημένη συχνότητατωναυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, συμπεριλαμβανομένης της αλωπεκίας, του άσθματος και του εκζέματος.»…
Τα τρόφιμασεεστιατόρια γρήγορου φαγητού, καθώς και τα επεξεργασμένα τρόφιμασε σούπερ μάρκετ αποτελούντις μεγαλύτερεςπηγέςπρόσληψηςνατρίουαπό το ραφιναρισμένοαλάτι.
(Επεξεργασία των τροφίμων ονομάζεται: «το σύνολο των διεργασιών που πραγματοποιούνται στα τρόφιμα μετά την παραγωγή τους (συγκομιδή, σφαγή, ψάρεμα), για την συντήρηση τους ή την μετατροπή τους από την μια μορφή σε μια άλλη»).
Πώς το ραφιναρισμένο αλάτιπροκαλείΑυτοάνοσα Νοσήματα Η ομάδααπό το Πανεπιστήμιο Yaleμελέτησε το ρόλοτων βοηθητικών κυττάρωνΤ στο σώμα. Ανακάλυψανότι όταν αυτά τα κύτταρα εκτίθενται σε διάλυμα μαγειρικού αλατιού, γίνονταιπιο «επιθετικά».
Διαπίστωσαν ότι ταποντίκια των οποίων η διατροφή είναι υψηλή σε περιεκτικότητα μαγειρικού αλατιού παρουσιάζουν δραματικήαύξησηστον αριθμό τωνκυττάρωνTh17 (υποσύνολου των κυττάρων Τ) και είχαν περισσότερες πιθανότητες νααναπτύξουν μιασοβαρή μορφή της νόσουπου σχετίζεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκαςστους ανθρώπους.
Οι επιστήμονες, στη συνέχεια, διεξήγαγαν μια πιο προσεκτικήεξέτασηαυτών των αποτελεσμάτωνσε μοριακόεπίπεδο.
Εργαστηριακές δοκιμέςέδειξαν ότιη έκθεση σε αλάτι αύξησε τα επίπεδατωνκυτοκινώνπου απελευθερώνονται απότα κύτταραTh17, δέκα (10)φορέςπερισσότερο από το συνηθισμένο. Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνεςπου χρησιμοποιούνταιγια να περνούν μηνύματαμεταξύ των κυττάρων.
ΟRalfLinker, από το ΠανεπιστήμιοτουErlangen-Nürnberg, δήλωσε:«Τα ευρήματα αυτά συμβάλλουν σημαντικά στην κατανόησητης σκλήρυνσης κατά πλάκαςκαιστηνκαλύτερη αντιμετώπισητης ασθένειας, για την οποίαπρος το παρόνδεν υπάρχειθεραπεία.»
Η σκλήρυνση κατά πλάκας αναπτύσσεται όταντο ανοσοποιητικό σύστημα θεωρεί –κατά λάθος- τη μυελίνηπου περιβάλλειτις νευρικές ίνεςτου εγκεφάλουκαι του νωτιαίου μυελού,ξένο σώμα. Στη συνέχεια, απογυμνώνει τις ίνες των νεύρων από αυτή, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στη μεταφορά των μηνυμάτων μεταξύ του εγκεφάλουκαι του σώματος, και να προκαλούνται προβλήματαστην ομιλία, την όραση και την ισορροπία.
Ο καθηγητήςDavidHafler,από το Πανεπιστήμιο Yale, δήλωσεότι η φύσησαφώς δεν προόριζε το ανοσοποιητικόσύστημανα επιτίθεται το σώμα του ξενιστήτου, πράγμα που σημαίνει ότικάποιος εξωτερικός παράγονταςέπαιξερόλο.
Ανέφερε επίσης: «Αυτές δεν είναι ασθένειεςτων κακώνγονιδίωνμόνο, ήασθένειες που προκαλούνται απότο περιβάλλον, αλλά ασθένειεςκακήςαλληλεπίδραση μεταξύ των γονιδίωνκαι του περιβάλλοντος.
«Οι άνθρωποι είναι προορισμένοι γενετικά να ζουν στις συνθήκες της υποσαχάριαςΑφρικής, όπουδεν υπήρχεαλάτι. Είναιένας από τους λόγουςπου οι Αφροαμερικανοί είναι πολύπιο ευαίσθητοιστο αλάτι.
«Σήμερα, οι Δυτικές δίαιτεςέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, που έχει οδηγήσει σε αύξησητης υπέρτασης, καθώς και των αυτοάνοσων νοσημάτων.
Προτιμήστε το καλό αλάτι Ο ΔρHendel λέει ότι τοαλάτιήταν πάνταμέροςτης ανθρώπινης διατροφής, αλλάαυτό πουέχει αλλάξειείναιηπεριεκτικότητα των τροφίμωνμας σε ανόργανα άλατα. Αντί νατρώμε τρόφιμαμε υψηλή περιεκτικότητα σεμεταλλικά στοιχεία,όπως οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και ταλαχανικά, «φορτώνουμε» τον οργανισμό μας μεεπεξεργασμένα τρόφιμακαιανθρακούχα ποτά.