Λαϊκή Συσπείρωση: Οχι στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων σε Αγιά – Κιλελέρ

lambrulΤην αντίθεσή τους στις αποφάσεις των δημοτικών αρχών Κιλελέρ και Αγιάς για παραχώρηση σε ιδιώτες της αποκομιδής απορριμμάτων, εξέφρασαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους του νομού Λάρισας, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το πρωί του Σαββάτου, υποστηρίζοντας ότι η ενέργειά τους αυτή ανοίγει το δρόμο και για άλλες ιδιωτικοποιήσεις.

Η εισήγηση στη συνέντευξη Τύπου έγινε από τον Γιώργο Λαμπρούλη, δημοτικό σύμβουλο στο νομό Λάρισας και βουλευτή του ΚΚΕ, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν ξαφνιάζει η συγκεκριμένη ενέργεια των δύο Δημοτικών Αρχών του κ. Κομήτσα (προέδρου της ΠΕΔ) και του κ. Γκουντάρα (προέδρου του ΦΟΔΣΑ), ούτε αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Αποκαλύπτεται περίτρανα, για μια ακόμη φορά, πως οι δημοτικές αρχές στο Νομό μας οι οποίες στηρίχθηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ευθυγραμμίζονται πλήρως, συμπλέουν, προωθούν και υλοποιούν απαρέγκλιτα τις βαθύτατα αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ- της τρικομματικής κυβέρνησης και των προηγουμένων κυβερνήσεων, μετατρέποντας τους Δήμους, και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αναπόσπαστο όργανο (σε τοπικό επίπεδο) του αστικού κράτους. Η ΤΑ μετατρέπεται σε όργανο με κύρια αποστολή τη συμβολή στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τις απολύσεις των εργαζομένων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης και σε βάρος της εργατικής λαϊκής οικογένειας, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων.

«Είναι οι ίδιες δημοτικές αρχές που ενώ «παραπονιούνται» για την άγρια περικοπή των κρατικών επιχορηγήσεων και την επικείμενη οικονομική κατάρρευση των Δήμων, κρύβοντας τις δικές τους ευθύνες για την υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών που αποδέχονται και προωθούν μέσω του Δήμου, την ίδια ώρα αξιοποιούν την κατάσταση (κρατική υποχρηματοδότηση, περικοπές σε προσωπικό) για να παραδώσουν τις υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, όπως γίνεται με τα απορρίμματα.

Είναι οι ίδιες Δημοτικές αρχές που επαίρονται για τη συμβολή της τοπικής διοίκησης στη δημοσιονομική πολιτική της χώρας, λογική που έχει οδηγήσει στη μείωση των πόρων για την τριετία 2009-2012 (μόνο από τους ΚΑΠ κατά 60%). Χρήματα που θεσμοθετημένα ανήκουν στους φορολογούμενους δημότες και πρέπει να τους αποδοθούν, μειώνονται με επακόλουθη στέρηση δημοτικών υπηρεσιών. Με αυτό τον τρόπο επιβάλλουν και ενισχύουν την ανταποδοτικότητα-φόροι, τέλη, λειτουργούν ως dealer των τοπικών και μη επιχειρήσεων (ελληνογερμανική συνεργασία, ίδρυση κεφαλαίου επενδύσεων μέσω της ΚΕΔΕ, ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων κλπ), στηρίζουν την εφεδρεία, απολύουν εργαζομένους, σπάνε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προωθώντας νέες μορφές εκμετάλλευσης (δίμηνα, πεντάμηνα κ.α.)

Είναι οι ίδιες Δημοτικές αρχές που στηρίζουν με νύχια και με δόντια το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε. Το σύστημα που θέλει τους εργαζόμενους επαίτες και τον πλούτο που παράγεται να πηγαίνει στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών και όχι στην κάλυψη των κοινωνικών, λαϊκών αναγκών, ανεξάρτητα αν οι ίδιες αρχές υποκρίνονται οτι κόπτονται για του ανέργους και για τους κοινωνικά αποκλεισμένους. Είναι το ίδιο πολιτικό προσωπικό που χρόνια τώρα στερεί σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, στους δήμους του νομού μας, την πρόσβαση σε υγιεινό νερό (όσοι το απολαμβάνουν το χρυσοπληρώνουν). Το ίδιο πολιτικό προσωπικό που δεν φρόντισε να οργανώσει και να στελεχώσει τις υπηρεσίες καθαριότητας στους δήμους, με αποτέλεσμα υποδεέστερες υπηρεσίες με υψηλά δημοτικά τέλη. Το ίδιο πολιτικό προσωπικό που ευθύνεται για τον αποκλεισμό παιδιών από βρεφονηπιακούς σταθμούς λόγω ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό. Είναι το ίδιο πολιτικό προσωπικό που στερεί τους νέους από το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά και ανακυκλώνει τους εργαζομένους ως ‘αναλώσιμο’ υλικό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρούλης υποστηρίζοντας ότι οι Δήμαρχοι που στηρίζονται από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν στις προτεραιότητές τους να απαλύνουν από τα χαράτσια το λαό και να στηρίξουν τους εργαζόμενους που δέχονται ανελέητη επίθεση με απολύσεις, μειώσεις μισθών, και κατάργηση δικαιωμάτων στην υγεία, στην παιδεία κ.α., αλλά να κερδίσουν χρόνο και να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου για την ουσιαστική σύμπλευση και αποφασιστική στήριξη στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής, αξιοποιώντας την καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κάλεσαν τις δημοτικές αρχές Κιλελέρ και Αγιάς:

-Να ανακαλέσουν την απόφαση ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής των απορριμμάτων και να σταματήσουν κάθε διαδικασία δημοπρασίας.

-Να διεκδικήσουν τα απαραίτητα κονδύλια από το κράτος για την οργάνωση, τη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και για τον εξοπλισμό της υπηρεσίας καθαριότητας ενώ παράλληλα να διεκδικήσουν τους παράνομα παρακρατηθέντες πόρους.

-Να δεσμευτούν ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.

Τέλος κάλεσαν τους εργαζομένους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τη νεολαία στους δήμους Αγιάς και Κιλελέρ σε κοινό μέτωπο πάλης και αντίστασης ενάντια στις αποφάσεις των Δημοτικών Αρχών ώστε:

Να αποτραπεί η όποια μεθόδευση ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής απορριμμάτων, όπως και των άλλων δομών και υπηρεσιών που θα ακολουθήσουν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ