Δήλωση του Βασίλη Κόκκαλη με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές
«Πρέπει το επιτελικό κράτος να οργανώσει έναν άρτιο και ολοκληρωμένο κρατικό μηχανισμό, έτοιμο να θωρακίσει τους πολίτες και τις περιουσίες τους από την επιδρομή κάθε εχθρού, είτε φωτιάς, είτε πλημμύρας, είτε νεροποντής. Και σε κάθε περίπτωση να διαθέτει έναν μηχανισμό ταχείας και αποτελεσματικής αποκατάστασης και ανόρθωσης των ζημιών των πολιτών, ώστε γρήγορα να επανέρχονται στην κανονικότητά τους». Τα παραπάνω σημειώνει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, αναφορικά με τις ζημίες που προκάλεσε η χθεσινή νεροποντή στο νομό Λάρισας.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κόκκαλη: «Την ώρα που Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησος συνεχίζουν να μετρούν τις απώλειες σε περιουσίες και στο φυσικό περιβάλλον, χθες και η Λάρισα βρέθηκε σε δυσμενή θέση εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης που εκδηλώθηκε το βράδυ και προκάλεσε καταστροφές, πτώσεις δένδρων και ζημίες σε καταστήματα και καλλιέργειες, ειδικά δε στις καλλιέργειες καλαμποκιού και καπνού στην Ελασσόνα και αχλαδιού στον Τύρναβο, που είναι τώρα στο στάδιο της συγκομιδής.
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον την πιο ισχυρή απειλή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η εκδήλωση ακραίων φαινομένων έχει φέρει την χώρα μας στην δυσμενή θέση να καταγράφει ζημίες και να προσπαθεί να τις επανορθώσει. Ευτυχώς δεν μετρήσαμε απώλεια σε ανθρώπινες ζωές, όμως, για να μην συμβεί ποτέ αυτό, θα πρέπει η Πολιτεία να εξουδετερώσει την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει το επιτελικό κράτος να οργανώσει έναν άρτιο και ολοκληρωμένο κρατικό μηχανισμό, έτοιμο να θωρακίσει τους πολίτες και τις περιουσίες τους από την επιδρομή κάθε εχθρού, είτε φωτιάς, είτε πλημμύρας, είτε νεροποντής. Και σε κάθε περίπτωση να διαθέτει έναν μηχανισμό ταχείας και αποτελεσματικής αποκατάστασης και ανόρθωσης των ζημιών των πολιτών, ώστε γρήγορα να επανέρχονται στην κανονικότητά τους.
Πρέπει ο πολιτικός κόσμος σύσσωμος να αντιδράσει στη κλιματική αλλαγή, επενδύοντας στην θωράκιση της πολιτείας μέσω του εκσυγχρονισμού των μέσων του κρατικού μηχανισμού, αξιοποιώντας πόρους από το ταμείο ανάκαμψης, διαφορετικά θα μετρούμε ακόμη ζημίες από τον Ιανό στην Θεσσαλία, τον σεισμό στην Ελασσόνα, τις πυρκαγιές στην Εύβοια και στην Ηλεία…»