Η δήλωση του Β. Κόκκαλη που ζητά να αναλάβει την πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση
Η σχεδιαζόμενη υπουργική απόφαση για την επιβολή εισιτηρίου στον Εθνικό δρυμό του Ολύμπου, πυροδότησε αντιδράσεις και φαίνεται να οπισθοχωρεί η Κυβέρνηση στο θέμα αυτό. Πλην όμως, με δημοσιεύματα γίνεται προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις και να μεταθέσει αβάσιμα και έωλα την ευθύνη για την θέσπιση του εισιτηρίου στον ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντούμε λοιπόν ξεκάθαρα ότι η πρόβλεψη του εισιτηρίου εισόδου σε εθνικούς δρυμούς έγινε για πρώτη φορά το 1988 με το άρθρο Άρθρο 21 παρ 3 του 2790/1988. Έκτοτε ουδέποτε οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατήργησαν ή τροποποίησαν την διάταξη αυτή. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον ν. 4519/2018 δεν θέσπισε εισιτήριο εισόδου, ούτε εξέδωσε ποτέ Υπουργική απόφαση εφαρμογής της διάταξης, ούτε δόθηκε ποτέ πολιτική εντολή για τον σχεδιασμό Υπουργικής Απόφασης που θα έθετε την διαδικασία επιβολής του εισιτηρίου. Με το ν. 4519/2018 ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε, σε περίπτωση εφαρμογής οποτεδήποτε του ισχύοντος νόμου από το 1988, να θέσει δικλείδες ασφαλείας. Δηλαδή, η τυχόν επιβολή εισιτηρίου να μπορεί να αφορά μόνο τμήμα μια περιοχής, ύστερα μόνο από εισήγηση του Δ.Σ του τοπικού Φορέα Διαχείρισης και των ΟΤΑ, και με ειδική αιτιολόγηση για τις εξειδικευμένες ανάγκες της συγκεκριμένης περιοχής, που πρόκειται να καλυφθούν.
Αντίθετα η παρούσα Κυβέρνηση σχεδιάζει για πρώτη φορά μια υπουργική απόφαση για ευρεία εφαρμογή της διάταξης άκριτα και χωρίς αντίστοιχη αιτιολόγηση ή ανταποδοτικότητα ή ακόμα και λογική. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν επιβλήθηκε σε καμιά προστατευόμενη περιοχή εισιτήριο, εκτός από τη συνέχιση της σχετικής ρύθμισης για το Φαράγγι της Σαμαριάς, ενώ επί ΝΔ βλέπουμε την τραγική εφαρμογή στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου και την αντίστοιχη προώθηση για την περιοχή του Ολύμπου.
Να σημειωθεί δε πως μεταξύ των δικλείδων ασφαλείας που έφερε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αναβάθμιση των φορέων διαχείρισης σε κάθε περιοχή, με την ένταξή τους στον τακτικό προϋπολογισμό, γεγονός που επέτρεψε την τακτοποίηση θεμάτων όπως η πρόσληψη προσωπικού και η διαχείριση των εσόδων από τον κάθε φορέα διαχείρισης τοπικά με σκοπό την κάλυψη των οριοθετημένων αναγκών.