Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και εντός της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το πιθανότερο σενάριο είναι οι αλλαγές να γνωστοποιηθούν πριν την άνοδο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Όπως έγραφε η «Καθημερινή της Κυριακής», όσον αφορά το εύρος των κινήσεων, κατά κοινή ομολογία δεν αναμένεται σαρωτικό σε επίπεδο υπουργών για δύο λόγους:
Πρώτον, ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει πως δεν αρέσκεται σε αλλαγές εκ βάθρων αλλά σε χειρουργικές κινήσεις, σαν αυτή που έκανε προσφάτως εσωτερικά στο Μέγαρο Μαξίμου, με την αναβάθμιση του κ. Τριαντόπουλου και του κ. Σκέρτσου και την αλλαγή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, διατηρώντας όμως παράλληλα στο επικοινωνιακό επιτελείο την κ. Πελώνη, που αποτυπώνει την πρόθεσή του για ήπιες πάντα κινήσεις.
Οι αλλαγές και αυτή τη φορά αναμένεται να είναι στοχευμένες και για έναν επιπλέον λόγο: σαρωτικές αλλαγές θα ερμηνευτούν ως αποτυχία του μεγαλύτερου κομματιού της κυβέρνησης, κάτι που δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση ο πρωθυπουργός, καθώς στο Μαξίμου είναι κοινός τόπος πως αν εξαιρέσει κανείς την τελευταία διαχείριση των πυρκαγιών, αλλά και επιμέρους λάθη όσον αφορά την πανδημία ή επικοινωνιακής φύσεως (βλ. υπουργείο Πολιτισμού), η κυβέρνηση σε γενικές γραμμές έχει ανταποκριθεί σε μεγάλες προκλήσεις.
Ενα κομβικό υπουργείο πάντως, που δημιουργεί και ντόμινο, είναι το Προστασίας του Πολίτη, που μένει να δούμε σε ποιο επίπεδο θα αποδοθούν οι ευθύνες: πολιτικό, επιχειρησιακό ή και τα δύο, ενώ υπουργείο – κλειδί είναι και το Υγείας.
Οι «σαρωτικές» αλλαγές, ωστόσο, δεν αποκλείονται σε επίπεδο υφυπουργών, κάτι που απαντά και στο έτερο ερώτημα το οποίο αφορά την κατεύθυνση που θα έχουν. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως το άνοιγμα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να σταματήσει εδώ, καθώς διανύοντας τον τρίτο χρόνο θητείας η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει και προς την παραδοσιακή παράταξη. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η οπτική, τότε θα δούμε πολλούς βουλευτές σε θέσεις υφυπουργών.
Επιπλέον, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι οι στοχευμένες αναβαθμίσεις ή μετακινήσεις γενικών γραμματέων, κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει ξανακάνει, ενισχύοντας όπου κρίνει το επιχειρησιακό – τεχνοκρατικό κομμάτι της κυβέρνησης το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να απολέσει.
Παράλληλα, όπως έγραφε η στήλη «Θεωρείο» την Κυριακή, όσον αφορά πιθανές «εισόδους» στο κυβερνητικό σχήμα, αρκετά είναι τα πρόσωπα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. που φαίνεται πως διεκδικούν θέση στο υπουργικό συμβούλιο.
Όπως για παράδειγμα, μια τριάδα βουλευτών που ανήκει στη σκληρή δεξιά πτέρυγα του κόμματος, οι Δημήτρης Μαρκόπουλος, Θάνος Πλεύρης και Κώστας Καραγκούνης, ένας εκ των οποίων δεν αποκλείεται να λάβει υπουργικό ρόλο.
Δεξαμενή
Κατά τις πληροφορίες του «Θεωρείου», μια δεξαμενή από την οποία θα «ψαρέψει» στελέχη και πιθανούς νέους υφυπουργούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πλην των τριών προαναφερθέντων είναι οι Ελενα Ράπτη, Μάξιμος Σενετάκης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Θανάσης Δαβάκης, Χρήστος Κέλλας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Μπουκώρος, Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο καθηγητής Δημήτρης Καιρίδης.
Από Εύβοια και Εβρο
Παράλληλα, εξακολουθεί να είναι ισχυρό σενάριο η είσοδος στο κυβερνητικό σχήμα ενός βουλευτή Ευβοία, με επικρατέστερο πρόσωπο τον Σίμο Κεδίκογλου. Την ίδια ώρα, αντίστοιχες σκέψεις υπάρχουν και για τον Σταύρο Κελέτση, που εκλέγεται στον Εβρο, σε μια περιοχή εθνικά ευαίσθητη.
Πακέτο
Οσον αφορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η στήλη αναφέρει: «Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Χαρδαλιάς ή θα παραμείνουν και οι δύο ή θα ανασχηματιστούν και οι δύο. Ο λόγος είναι απλός: η αποχώρηση του ενός και η παραμονή του άλλου θα φωτογραφίζουν ευθύνες μονομερώς, κάτι που αν μη τι άλλο είναι άδικο, παρότι ο Χρυσοχοΐδης δεν είχε καμία –τυπικά– αρμοδιότητα για την πυρόσβεση».
kathimerini.gr