Η ανακοίνωση της Κ.Ο. Υπαίθρου του ΚΚΕ για τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Δαμάσι
Με την πολυδιαφημισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Δαμάσι, για τα εγκαίνια του νέου σχολείου, που κατασκευάστηκε από ιδιωτική εταιρεία, στη θέση του παλιού που γκρεμίστηκε από τον σεισμό της 3ης Μάρτη, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των σεισμόπληκτων και να κρύψει τη «μεγάλη εικόνα» στα σεισμόπληκτα χωριά του νομού Λάρισας, όπου 6 μήνες μετά, οι σεισμόπληκτοι συνεχίζουν να δίνουν αγώνα για να ορθοποδήσουν χωρίς καμιά ουσιαστική στήριξη από το κράτος.
Τα παραδείγματα είναι πολλά και αποκαλυπτικά:
- Μέσα στο Δαμάσι, λίγα μέτρα παραπέρα, 60 οικογένειες βιώνουν την εγκατάλειψη από το κράτος, ζώντας σε οικίσκους λίγων τετραγωνικών μέτρων, έχοντας παράλληλα το φόβο ότι θα μείνουν εκεί για χρόνια, αφού δεν έχουν προχωρήσει οι μελέτες. Δεκάδες οικογένειες μένουν σε σπίτια συγγενών, ή σε σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα».
- Οι αποζημιώσεις που έχουν εξαγγελθεί για τις επιδιορθώσεις και την κατασκευή των νέων σπιτιών -και δεν έχουν δοθεί ακόμα- (80% κρατική επιδότηση και 20% επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με άτοκο δάνειο), δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα οι πληγέντες να πρέπει να πέφτουν πάλι στα νύχια τραπεζών και κατασκευαστικών εταιρειών, πληρώνοντας από την τσέπη τους τις όποιες εργασίες έχουν γίνει. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και δεκάδες οικογένειες ακόμα σε χωριά του δήμου Ελασσόνας, όπως το Μεσοχώρι, το Πραιτώρι, το Αμούρι και αλλού.
- Ακόμα και τα μπάζα από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο σεισμός, ξεκίνησαν να μαζεύονται μόλις την τελευταία βδομάδα, ενώ στα υπόλοιπα χωριά του νομού Λάρισας, δεν έχει ξεκινήσει καμιά διαδικασία. Για όλα τα χωριά του δήμου Ελασσόνας, δεν έχει εγκριθεί καν το κονδύλι για το έργο αυτό.
- Οι σεισμόπληκτοι διαπιστώνουν ότι ακόμα και γι’ αυτές τις ανεπαρκείς αποζημιώσεις που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση, εφαρμόστηκαν μια σειρά από «κόφτες» και αποκλεισμοί, οι διαδικασίες έμπλεξαν σε πολυδαίδαλους και γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν εκατοντάδες οικογένειες. Δεκάδες σεισμόπληκτοι του δήμου Τυρνάβου δεν πήραν καν το επίδομα των 600 ευρώ, ενώ 10 χιλιόμετρα παραπέρα, στο δήμο Ελασσόνας, από τις 2.160 αιτήσεις που έγιναν για το επίδομα των 600 ευρώ,αποκλείστηκαν εκατοντάδες, ενώ απ’ αυτούς που εντάχθηκαν αρκετοί δεν το έχουν λάβει ακόμα. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, μόλις το 462, δηλαδή το 21,4%, το είχαν πάρει.
- Αντίστοιχα, σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών κατοικιών αποκλείστηκαναπό την καταβολή τόσο του έκτακτου βοηθήματος των 600 ευρώ όσο και από τις αποζημιώσεις για ζημιές στα σπίτια τους και στην οικοσκευή τους, με την απαράδεκτη δικαιολογία ότι το σπίτι στο χωριό δεν αποτελεί την 1η κατοικία τους. Την ίδια ώρα όμως, γι’ αυτά τα σπίτια οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν στο κράτος ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους, δημοτικά τέλη, λογαριασμούς νερού και ρεύματος κανονικά!
- Μέσα στην πόλη της Λάρισας, στον Παλαμά Καρδίτσας και αλλού, υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι επισκευές, με αποτέλεσμα οι μαθητές να αναγκάζονται να κάνουν διπλοβάρδια, ή μάθημα σε κοντέινερ, όπως για παράδειγμα στο 1ο δημοτικό Παλαμά και το Δημοτικό Σχολείο Κοσκινά. Δεν συζητάμε βέβαια για το γεγονός ότι, σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών, από το σύνολο των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Λάρισας, πάνω από τα μισά στεγάζονται σε κτίρια που χαρακτηρίζονται «γερασμένα», αφού έχουν χτιστεί χωρίς ή με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές και από τότε δεν έχει γίνει τίποτα.
- Μαζί με τα παραπάνω, είναι προκλητική εκ μέρους της κυβέρνησης η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την υλοποίηση έργων αντισεισμικής θωράκισης της περιοχής. Έτσι, ενώ η κατασκευή του σχολείου έδειξε πως μπορούν να υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα κάποια έργα, το κριτήριο του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων είναι αυτό με βάση το οποίο μια σειρά από απαραίτητα για το λαό έργα θεωρούνται «μη επιλέξιμα», αφού είναι κοστοβόρα και χωρίς το προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η επιλεκτικότητα αυτή δεν είναι τυχαία. Αφορά τον ίδιο τον ταξικό χαρακτήρα του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του, που θεωρούν περιττό κόστος την προστασία της ζωής, της περιουσίας αλλά και της υγείας των λαϊκών οικογενειών.
Ταυτόχρονα οι σεισμόπληκτοι του Δαμασίου, αγρότες στην πλειοψηφία τους, αντιμετωπίζουν και μια σειρά από άλλα προβλήματα, όπως οι μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι παγετοί, το χαλάζι και η ξηρασία σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, αφήνοντας τους χωρίς παραγωγή και εισόδημα, ενώ και οι κουτσουρεμένες αποζημιώσεις, δεν έχουν δοθεί ακόμη.
Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!
Οι σεισμόπληκτοι έχουν συσσωρεύσει πλέον πολύτιμη πείρα. Μπορούν να διακρίνουν ότι ένα κράτος και μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζουν την προστασία του λαού ως κόστος, που θέλουν να το μειώσουν ή και να απαλλαγούν από αυτό, για να «εξοικονομούνται» πόροι για τους «επενδυτές», δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο και την αποζημίωση – αποκατάσταση από τις κάθε είδους καταστροφές.
Αλλά και πως σε ανάλογες περιπτώσεις, όσες λύσεις δόθηκαν ήταν αποτέλεσμα λαϊκής, οργανωμένης πίεσης και διεκδίκησης. Έτσι, μπροστά σε αυτά τα μεγάλα προβλήματα, χρειάζεται να δυναμώσουν η λαϊκή παρέμβαση, η οργάνωση των πληγέντων, η συλλογική διεκδίκηση μέσα από τους μαζικούς φορείς, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες προς την κυβέρνηση, την Τοπική Διοίκηση, ώστε όχι μόνο να υλοποιηθούν τα μέτρα οικονομικής στήριξης και αποκατάστασης που εξαγγέλθηκαν αλλά και να υπάρξουν αποζημίωση 100% για τις καταστροφές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρης αποκατάσταση σπιτιών, σχολείων και υποδομών με ευθύνη του κράτους, πραγματική θωράκιση από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.
Σε αυτήν την υπόθεση οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν δίπλα στους σεισμοπαθείς.