Η παρέμβαση της Στέλλας Μπίζιου στη Βουλή
«Είναι υποχρέωσή μας να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο υπεύθυνης διαχείρισης όλων των ζώων, αδέσποτων και δεσποζόμενων. Είναι υποχρέωσή μας να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο που θα διαχειρίζεται το ζήτημα με τρόπο βιώσιμο, μακροπρόθεσμο και αποτελεσματικό διασφαλίζοντας την ευζωία των τετράποδων και τη δημόσια υγεία» δήλωσε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου τοποθετούμενη επί του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο συζητήθηκε και υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.
Ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο, ενώ των αδέσποτων γατών είναι πολλαπλάσιος. Πολλά από τα ζώα που βρίσκονται στο δρόμο ζούσαν σε ένα σπίτι με μια οικογένεια και κατέληξαν στο δρόμο από ανθρώπινη ενέργεια. Είτε αυτή είναι η ανεύθυνη αναπαραγωγή, είτε γιατί απλώς κάποιος βαρέθηκε να έχει το ζώο στο σπίτι του. Το αποτέλεσμα είναι ένα, οι πόλεις και οι δρόμοι έχουν γεμίσει με εκατομμύρια αδέσποτα ζώα, που πολλές φορές αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά το πλέον σημαντικό είναι ότι τα ίδια τα ζώα ταλαιπωρούν τα και υποφέρουν αφού εδώ και αιώνες έχουν μάθει να εξαρτώνται από τον άνθρωπο για την επιβίωσή τους.
Παρά τα μέτρα που έχουν κατά καιρούς ληφθεί από την πολιτεία, παρά τις προσπάθειες των φιλοζωικών οργανώσεων, ο πληθυσμός των αδέσποτων αυξάνει ή τουλάχιστον δεν μειώνεται.
Είμαστε πλέον σε ένα σημείο που πρέπει να αναθεωρήσουμε όλη τη φιλοσοφία διαχείρισης τόσο των αδέσποτων όσο και των δεσποζόμενων ζώων.
Αυτό ακριβώς πράττει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που αναμορφώνει ριζικά όλο το θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς δημιουργώντας ένα ολιστικό σχέδιο προστασίας τους, προσεγγίζοντας πολύπλευρα το τόσο ευαίσθητο και κρίσιμο ζήτημα της ευζωίας των ζώων. Ενα ζήτημα που είναι πρωτίστως ζήτημα παιδείας και κουλτούρας σεβασμού απέναντι στη ζωή, στην όποια ζωή, ανθρώπινη και μη.
Μέχρι όμως να αποκτήσουμε όλοι την απαιτούμενη παιδεία αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ρυθμίσουμε και να νομοθετήσουμε, με γνώμονα το σεβασμό και την αγάπη προς κάθε ζώο.
Κεντρικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι:
Ο σεβασμός στις “Πέντε Ελευθερίες των Ζώων” όπως είναι διεθνώς αναγνωρισμένες και αποτελούν τη βάση για την επίτευξη της ευζωία.
Η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς, με διάφορα υπομητρώα, όπου καταγράφονται τα στοιχεία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων και του κηδεμόνα τους, καθώς και τα ιατρικά τους δεδομένα. Πρόκειται για ένα σημαντικό επιχειρησιακό εργαλείο παρακολούθησης των θεμάτων που αφορούν στα ζώα συντροφιάς και στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Εξίσου σημαντικό και κρίσιμο είναι το Μητρώο Παραβατών όπου καταγράφονται όσοι έχουν καταδικαστεί για κακοποίηση, ώστε να μην μπορούν να αποκτήσουν πια ζώο. Έχουμε ήδη κάνει κακούργημα την κακοποίηση των ζώων. Τώρα διευρύνεται ακόμη περισσότερο ο κατάλογος των πράξεων που συνιστούν κακοποίηση, εισάγονται νέα πρόστιμα και αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα. Επιπλέον δημιουργείται ψηφιακή πλατφόρμα καταγγελιών όπου επιτρέπονται ακόμη και ανώνυμες καταγγελίες. Το μήνυμα δεν μπορεί να είναι πιο ξεκάθαρο. Η ανοχή στην κακοποίηση των ζώων είναι μηδενική.
Η θέσπιση κανόνων για την αναπαραγωγή και η ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν τον ανώτατο αριθμό γεννών ανά ζώο, την άδεια για αναπαραγωγή.
Η θεσμοθέτηση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ενημερωτικών δράσεων σε τοπικές και εκπαιδευτικές κοινότητες για την βελτίωση της Εκπαίδευσης της ενημέρωσης για την προστασία των ζώων συντροφιάς.
Η θέσπιση του προγράμματος ΑΡΓΟΣ, ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που εξασφαλίζει στους Δήμους τους απαραίτητους πόρους για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Μέχρι σήμερα οι Δήμοι είχαν επωμιστεί μεγάλο μέρος της διαχείρισης των αδέσποτων, χωρίς δυστυχώς το αποτέλεσμα να είναι πάντα επιτυχές. Το κρίσιμο και το διαφορετικό που εισάγεται σήμερα είναι ότι οι δήμοι δεν θα έχουν μόνο τις υποχρεώσεις, αλλά θα έχουν και την απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίηση αυτών των υποχρεώσεων.
Το πρόβλημα όμως θα εξακολουθεί να υπάρχει αν δεν ελέγξουμε τους πληθυσμούς των αδέσποτων ζώων. Η καθολική, υποχρεωτική στείρωση που αρχικά προωθήθηκε αλλά συγκέντρωσε αντιδράσεις από μερίδα φιλόζωων που τη θεώρησαν ακραία παρέμβαση στη φύση του ζώου. Αναντίρρητα, υπάρχουν ιδιοκτήτες ζώων οι οποίοι φέρονται υπεύθυνα, οι οποίοι ελέγχουν τις γέννες των κατοικίδιων τους και όταν αυτά γεννούν φροντίζουν για την υιοθεσία των κουταβιών. Είναι παράδοξο μου είπε κάποιος συμπολίτης, να προστατεύουμε τα ζώα εξαφανίζοντάς τα.
Τις θέσεις αυτές έλαβε υπόψη του το υπουργείο και δίνει την εναλλακτική δυνατότητα στον ιδιοκτήτη που δεν επιθυμεί να στειρώσει το ζώο του να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού του ζώου (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί η πολιτεία να προστατεύσει τα ζώα συντροφιάς. Για πρώτη φορά όμως έχουμε ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό εργαλείο που «απαιτεί» την συνεργασία όλων των
εμπλεκομένων. Κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις κυνηγοί, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια συντάσσονται, χωρίς δογματισμούς και εμμονές, πίσω από ένα σκοπό. Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο.