Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 8 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Κώστα Τσαντίλη «Αυτά που θέλω να σου πω», με την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο γιατρός Νίκος Παπαθεοδώρου και ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης. Το καινούργιο βιβλίο του Κώστα Τσαντίλη είναι ένα βιβλίο μνήμης, μια προσωπική μαρτυρία για γεγονότα και καταστάσεις από τη δεκαετία του ’40 μέχρι σήμερα. Ουσιαστικά είναι ένα βιβλίο ιστορίας. Ο ίδιος ο συγγραφέας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου σημειώνει:
…… Η κεντρική πλατεία με τα παραδοσιακά καφενεία, τα ζαχαροπλαστεία, και το «νυφοπάζαρο», η πλατεία Ταχυδρομείου, ο εμβληματικός «Ερμής», ο «Ορφέας», το «μικράκι» με τον πάγκο των εφημερίδων, τα «παλιά δικαστήρια», το πρακτορείο Αθηνών-Λάρισας-Τρικάλων, τα αμαξάκια, ο «Πανουργιάς», τα βιβλιοχαρτοπωλεία έκαναν την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου με τους παράπλευρους δρόμους την πιο συναρπαστική και ανήσυχη γειτονιά της Λάρισας εκείνων των χρόνων. Οι λαϊκοί της άνθρωποι πάλευαν να εξασφαλίσουν το μεροκάματο κάνοντας δουλειές του ποδαριού που λίγα χρόνια αργότερα εξαφανίστηκαν – λούστροι, αμαξάδες, περιφερόμενοι εφημεριδοπώλες, μεταφορείς με καροτσάκια, παγοπώλες, παγωτατζήδες κ.α.
…… Η Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ΄60 με τα δυο πρόσωπά της, «το μεγάλο φοιτητικό χωριό» της, η Πολυτεχνική σχολή, το 15% για την παιδεία, το 1-1- 4, οι κινηματογράφοι με τα δυο έργα, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, η «Επιθεώρηση Τέχνης», η νεολαία Λαμπράκη, η μουσική του Μίκη, του Μάνου και των σπουδαίων επιγόνων τους, τα ταβερνάκια, οι διαδηλώσεις, ο ολισθηρός δρόμος προς τη δικτατορία διαμόρφωναν τη σκέψη, τον πολιτισμό, την πολιτική, τον τρόπο που μάθαινες τον κόσμο.
…… Οι περιπέτειες της οικογένειας, οι φίλοι, το ενδιαφέρον για τη γενέθλια πόλη, η πίστη σε μια χειραφετημένη από τα πολιτικά κόμματα αυτοδιοίκηση, η Αριστερά, των οραμάτων και των απογοητεύσεων, τα χρόνια της μεταπολίτευσης, το βιβλιοπωλείο «Κέραμος», το περιοδικό «Αυτό», η δημοτική κίνηση «ΛΑΡΙΣΑ-ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση», οι δημοτικές μάχες, η «επιδίωξη της αξιοβίωτης πόλης», τα βιβλία, οι συζητήσεις, τα συνέδρια, τα ταξίδια και η μνήμη που δεν σβήνει.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΩΣΤΑ ΤΣΑΝΤΙΛΗ
Ο Κώστας Τσαντίλης γεννήθηκε στη Λάρισα. Δούλεψε ως πολιτικός μηχανικός, ενώ δίδαξε για οκτώ χρόνια στα ΤΕΙ Λάρισας.Εκλέχτηκε τέσσερις φορές δημοτικός σύμβουλος, τις τρεις ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου της δημοτικής κίνησης «ΛΑΡΙΣΑ- ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση». Διετέλεσε μέλος της Δ.Ε. της ΔΕΥΑΛ, της Δ.Ε. του ΤΕΕ/τμήμα κεντρικής και δυτικής Θεσσαλίας, του Δ.Σ. του Θεσσαλικού Θεάτρου και υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «ΑΥΤΟ».
Το 2001 εκδόθηκε από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Θεσσαλίας το βιβλίο του «Η επιδίωξη της αξιοβίωτης πόλης» και το 2011 εκδόθηκε το βιβλίο του «35 κομμάτια μνήμης και μάχης».
Το νέο βιβλίο του «Αυτά που θέλω να σου πω» είναι ένα βιβλίο μνήμης, μια προσωπική μαρτυρία για γεγονότα και καταστάσεις που βίωσε ο ίδιος, η οικογένειά του, οι φίλοι του, η γενιά του, η γενέθλια πόλη του, η Λάρισα. Ουσιαστικά είναι ένα βιβλίο ιστορίας.